Subotička Kolevka primer ustanove energetski efikasne

Programom unapređenja energetske efikasnosti  u našoj zemlji milijardu dinara će se opredeliti za adaptaciju objekata od javnog značaja, a 300 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata.

Program unapređenja energetske efikasnosti bi trebalo da počne da se realizuje u prvoj nedelji marta. Tada će Ministarstvo životne sredine, rudarsta i prostornog planiranja raspisati javni poziv za  dodelu bespovratnih sredstava za: postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamene kotlovskih postrojenja, nabavka kotlova i peći na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i slično. Poslovi se realizuju delom bespovratnih sredstava za jedinice lokalne samouprave i pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbije.

.

Pored dela programa koji se odnosi na modernizaciju objekata od javnog značaja biće opredeljeno  i 300 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Zahvaljujući tom novcu građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisane kredite za adaptaciju kuće u kojoj žive. Realizacijom ovog dela programa takođe počinje u martu kada će biti raspisan javni poziv bankama da se uključe u ovaj posao. Ministar je istakao da je veoma bitno da se shvati  značaj ovog programa, jer se pored direktnog efekta u vidu uštede energije u narednim godinama, očekuje pozitivan efekat u domenu angažovanja većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća.

.
Da podsetimo, subotička “Kolevka” je još 2004. godine ugradila 32 solarna kolektora, pa 80 novih 2010. godine i sada ima ukupno 160 solarnih kolektora. Direktorka “Kolevke” Mirjana Čabrić kaže da se uštedi energija i do 30 odsto i da je  prošlogodišnji račun za struju bio 4,5 miliona dinara manji. Čabrićka objašnjava da je u planu da se  ugrade toplotne pumpe za korišćenje geotermalne energije i tada bi ustanova  imala sopstveno grejanje, tako da bi veoma malo koristili gradsko daljinsko grejanje.

.

U Kolevci objašnjavaju da planiraju da se od spolja izoluje objekat zaštitnim građevinskim materijalom, kao i  gornji deo zgrade i krov. U planu je i da se izgradi  mini solarna elektrana. Ukoliko sve ovo bude urađeno do kraja godine “Kolevka” će biti prava “ekološka kuća” i kao takva jedina u Srbiji.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR