Subotička Koštana

Drama na srpskom Narodnog pozorišta Subotica krajem avgusta počeće da sprema prvu novosezonsku predstavu, čija je premijera predviđena za sredinu oktobra.

 

Reč je o već uhodanoj formuli da srpsku klasiku režira Andraš Urban, reditelj kojem klasika i nije jača strana, ako je posmatramo kao skup okoštalih poznatih vrednosti.

 

U vezi sa subotičkom “Koštanom” sigurno da ima još “milion” nepoznatih, još je rano, ali ova priča i ne bi bila toliko aktuelna bez okolnosti da je za naslovnu ulogu, putem audicije (kastinga), nedavno izabrana glumica Ujvideki sinhaza/ Novosadskog pozorišta, Emina Elor. Ona je, naravno, veoma uzbuđena i srećna ne samo zbog velike uloge i saradnje sa jednim od naših najboljih reditelja, nego i zbog činjenice da će kao glumica dobiti novu šansu da igra na srpskom, što ranije nije radila osim u slučaju predstave “Ubiti Zorana Đinđića” Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Uz osmeh otkriva da je za audiciju pripremala pesmu “Šano, dušo, Šano, mori”.

Andraš Urban još uvek ne zna kako će izgledati proces i šta će tačno raditi po pitanjima inscenacije kod nas čuvenog dela Bore Stankovića. Zna da je u planu da predstava bude rađena kao pozorište u kojem, uz sve druge komponente, važnu ulogu igra muzika. Zato je angažovana Emina Elor (glumica vrsnog vokala), a Irena Popović, trenutno naša najekponiranija kompozitorka pozorišne muzike, biće zadužena da osmisli šta će se to pevati.

 

– Nije samo glas bio presudan za izbor Emine Elor. Ona ima dovoljnu glumačku snagu i ženstvenost za ulogu Koštane. Osim nje, bilo je nekoliko zanimljivih kandidata sa novosadske Akademije – kaže Urban.

 

O samom delu, reditelj iz Subotice trenutno ne može da kaže nešto više sem da mu je taj opšti okvir dovoljan, a on ga vidi kao sukob lažnog morala sa životom samim.

 

Direktorka Drame na srpskom u Narodnom pozorištu Subotica Olivera Đorđević svesna je da više nije ništa neobično što će i u novoj sezoni imati predstavu s prepoznatljivim potpisom. Njen ansambl se i afirmisao tako što su pažljivo birani reditelji i komadi postavljani na scenu. Verna publika, Sterijine nagrade i priznanja kritike bile su jedine posledice takve repertoarske politike.

 

– Andraš Urban je reditelj sa potpuno originalnim i specifičnim rukopisom, možda i najoriginalniji na našoj sceni. U svakoj zajedničkoj saradnji vodili smo se principom – kako primeniti taj njegov rukopis na već mnogo puta viđene, izlizane i ustajale teme iz dramske istorije, kako izbeći svaki kliše i stereotipe. Pokazalo se da smo uglavnom išli u dobrom pravcu, a “Koštana” je možda i najveći izazov do sada – rekla je Olivera Đorđević.

 

Od kreativne ekipe za sada je poznato još samo da će kostime kreirati Marina Sremac, a scenografiju Marija Karaklajić.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: