Subotička patrola 2

Još od davnih vremena, prilikom izgradnje naselja, uočeno je da je neophodno držati se određenog plana u izgradnji kuća i formiranju ulica. Dabrovi, mravi i ostali graditelji iz životinjskog sveta, imaju neki svoj red koji im diktira priroda ili Vrhovni Tvorac, a čovek je svoj red stavio u zakone, znajući ljudsku prirodu. Tako danas imamo prostorne planove, regulacione linije, građevinske linije…Možda najstarije pravilo u izgradnji naselja, jeste ono da kuće koje formiraju ulicu, moraju biti u istoj liniji. Kako onda objasniti ovu bedastoću u ulici Vase Stajića, da nova zgrada toliko izlazi izvan regulacione linije. Da li je i to „izlaženje u suret investitoru“ ili nemoć „papirnog“ zakona naspram zakona džungle.Često patimo od orijentalnog običaja da zajedničku imovinu tretiramo kao svačiju odnosno ničiju, ali je ipak više primera visoke svesti naših sugrađana. Održava se prostor ispred kuća a složni stanari višespratnica, umeju lepo da urede okruženje.

 

Evo primera ove bakice na trgu Cara Jovana Nenada, koja po vrelom danu zaliva cveće u žardinjerama oko njene zgrade.

 

„Žao mi cveća niko ga ne zaliva“

Još jedna solidno renovirana kuća u Maksima Gorkog. Pre toga je takođe služila kao poslovni prostor ali je pretrpana reklamama (i u prozorima), bila potpuno arhitektonski neprepoznatljiva. Spretni majstori su od babe napravili divojku, može se reći lepoticu.

 

KOMENTARI

 1. aleksandar kaže:

  Odlicno zapazanje i tekst. Pazi se samo predrasuda, stereotipnih i diskriminatornih fraza i izraza. („orijentalni“ i „od babe divojku“)

 2. Lansky kaže:

  Tačno je da je ovo doba političke korektnosti ali i njemu dolazi kraj jer se korektnost pretvorila u cenzuru.
  Orijent jeste stereotip na zapadu ali ne i kod nas, jer za zapad smo i mi orijent („nearest east“).
  Slažem se da starije žene nisu babe, već recimo „žene u najboljim godinama“, starije gospođe i sl. „Od babe divojku“ je jedan lokalizam koji služi kao metafora. Obožavam te lokalizme i možda ih jednom sakupim na ovom sajtu, ali ima tu i masnijih izraza pa se opet vraćamo na korektnost…

 3. baka vs Parking kaže:

  To su one žardinjere što parking zasadio? Kad su se toliko hvalili što su sadili, što ne održavaju to?

 4. jasmina kaže:

  Lansky, ovo je izgleda glup…..ovaj…..previd  :mrgreen: Zavoda za Urbanizam. Isto kao sto je bila glup…ovaj….njihov previd kada su dozvolili da se srusi Rajhlova kuca na tom mestu. Ili su bile dve? Jer ovo izgleda bezveze. Samo ce ta dva postojeca objekta biti uvucena u citavoj ulici.  😛

 5. djomla kaže:

  Bez daljnjeg zgrade su uradjene po urbanistickom planu i problem nije u investitoru jer se on krece u granicama koji mu se dozvoljavaju vec u onima koji taj plan prave, ali i menjaju kada im odgovara.

  Ovo nije jedini primer, to je postalo sasvim normalno. Planovi nisu radjeni vizijom, vec se menjaju i korguju kako kome odgovara.

  https://www.gradsubotica.co.rs/umesto-sestospratnice-kulturni-centar/ 

 6. aleksandar kaže:

  Politicka korektnost nije modni hir naseg vremena niti prezrena cenzura, vec civilizacijski napredak koji treba da se ogleda i u jeziku. Humanizam, ljudska prava i uopste pravo na zivot, ne bi trebalo da budu saobracajni znak STOP na kome moramo da stanemo jer je neko tako odredio, vec izraz naseg najdubljeg osecanja postovanja prema svemu postojecem. A to sto je nesto lokalizam, ne mora obavezno da znaci da je u redu. I ja volim lokalizme, i masne i nemasne, pa i izreke sa drugih geografskih sirina i duzina, ali ne i one koje odrazavaju nekulturu, primitivizam, mrznju i sl.

 7. tabloid kaže:

  Urbanisticki planovi se prave i po godinu dana i vise. U to su ukljuceni arhitekte, istoricari, ekonomisti i sociolozi i saobracajni strucnjaci. Kad se uvrste sva buduca kretanja i procene ovih strucnjaka sa gradskim zeljama dobije se plan – i to dobar. Mi imamo primere da se kod nas planovi prave dva tri meseca, a u gradu kruzi prica da ga menja ko kako hoce za 500eura. Subotica ciji grad kao lepotu nekog grada cini to staro Austrougarsko jezgro sa kojim se retko ko moze pohvaliti. To je i ujedno jedino sto privlaci turiste u Suboticu. Medjutim parama se busilo i izgradjeno je vise stambenih zgrada (od kojih su i ove sa prozivke lepse jer nemaju razne piljare, burekdzije i trafike u prizemlju) u samom centru jezgra – zgrade u Vase Stajica, iznad Cafe-Cafea, u pasazu na korzou, pored robnekuce i iznad iza radnickog univerziteta (licno mislim da je tu trebao da se prosiri parking) i nastavlja se u raznim pasazima. Takvo razorno delovanje na staru damu Subotice nije ni vreme komunizma ostavilo. Koja je to lepota kad se po svim tim terasama rasire oprani ves.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 66 = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: