Subotička sankašica se vratila iz Nemačke

Miljana Đurović (15) iz Subotice zaljubljena je u sankanje, što je neobično jer potiče iz krajeva gde nema brda i planina gde bi trenirala. Učenica je prvog razreda Srednje Ekonomske škole “Bosa Milićević”, turističkog smera i upravo se vratila sa takmičenja iz Nemače i Austrije. U Kenigzeu bila je 26. a u Oberhofu 24.

 

– Sankanjem sam profesionalno počela da se bavim sasvim slučajno. Uvek sam volela zimu i pre dve godine preko maminog prijatelja čula za sport i poželela da se oprobam u njemu.Prvo sam boravila dve nedelje u školi sankanja i onda sam odlučila da želim profesionalno da se bavim ovim sportom. Prva takmičenja su mi bili svetski kupovi za junore i u svom prvom nastupu sa osvojila 20. mesto na takmičenju u Nemačkoj. Meni se svideo osećaj kada sam prvi put sela na sanke znala sam da želim da treniram taj sport – rekla je sankašica, Miljana Đurović.

miljana

Miljana objašnjava da su treninzi veoma komplikovani i složeni.

 

– Počelo je sve vrlo prozaično, moj prijatelj i kolega je nekada dok su postojale staze u bivšoj Jugoslavili bio sankaš u Sarajevu, Branislav Jovanović. On se vratio pre dve godine u Novi Sad i želeo je da i Srbija ima predstavnike ovog sporta i svoju ekipu. Poveo je dva momka i Miljanu na dvonedelji trening i upoznavanje sa sportom. Momci su odustali bilo im je teško i imali su povrede, jer je reč o teškom sportu, jer takmičari mogu da zadobiju teške povrede prilikom spusta. Zanimljivo je, da je prošle godine sankanje uvršteno kao 50. olimpijski sport u Srbiji sa Miljanom i Branislavom na čelu – rekla je majka mlade sportiskinje, Dušanka Đurović.

 

Tokom leta uglavnom se realizuju kondicione pripreme, kako bi Miljana mogla što bolje da se spusti sankama niz stazu zbog velikog G opterećenja.

 

– To nije ni malo bezazleno. Glava mi od opterećenja i brzine stalno vibrira, da tako kažem i vrat me uglavnom boli zbog G sile. Bez obzira na to zadovoljna sam svojom spremnošću. Sport jeste težak i opasan, ali adrealin ništa ne može da zameni – priča subotička sankašica.

 

Inače Miljana Đurović je jedina sankašica u Srbiji koja nastupa u junijorskoj selekciji, a seniorske ni nema. Miljana se tokom oktobra  spremala na bob-sankaškim stazama u Austiji i Nemačkoj, a za to joj je veliku podršku dala FIL- Međunarodna sankaška federacija,a da joj nije bilo lako govori i podatak da nema trenera, ali zbog talenta pomažu joj svi iz regiona.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR