Subotička ulica sa najviše marketa

Daleko od centra grada a ipak najsnabdevenija ulica zove se Partizanskih baza. Na broju 30, kod kružnog toka, u novom bloku zgrada upravo je otvorena nova IDEA.

Par stotina metara dalje nedavno je izgrađen supermarket MAXI, a ako krenemo dalje tom ulicom naići ćemo na popularnu samouslugu „Crni Džo“, nakon kojega sledi još jedna IDEA. Još malo dalje je početak ulice odakle se vidi Univerexportov „024“.

Svemu tome treba dodati mesaru „Matijević“, pijacu, pekare i čitav niz malih lokala koji se pružaju niz ovu ulicu. U neposrednoj blizini, pred kraj Tesline ulice i dalje se nalazi stari „Trgopromet“ (danas Univerexport), koji je nekada sam snabdevao ceo ovaj kraj.

Kako smo nekad živeli bez toliko prodavnica? Kakva je računica velikih trgovaca kada otvaraju markete jedan za drugim?

Građane ili „potrošače“ od svega najviše zanimaju cene. Ako ovakva konkurenicija dovede do sniženja i popusta, svaka nova prodavnica biće dobrodošla.KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Nije mi jasna računica investitora, da na ovako prostranom mestu, kada već gradi višespratnice, ne gradi zgrade veće visine od 4 sprata.
  Da li su možda ovo zgrade od 4 sprata zgrade bez liftova???
  Ne znam da li postoje za liftovi, samo nagađam.
  Ako jeste, da li su liftovi toliko skupa investicija da se ni pored ugradnje liftova ne bi isplatila izgradnja solitera od recimo 10-12 spratova?
  Realno, ovde za sada ima mesta za postavljanje kompletne infrastrukture, pešačke i biciklističke staze, široke puteve, parkinge, ima mesta za park, zelenilo, dečije igralište, autobus ovde prolazi.
  Vizuelno gledajući, ovo je idealno mesto da se izgradi naselje poput Prozivke, ali da se, još dok je vreme, izbegnu greške napravljene recimo kao u Kertvarošu, gde se između stambenih porodičnih kuća „ugurivaju“ četvorospratnice sa podrumom i još i potkrovljem, bez dvorišta, bez garaža, sa 2-3 parking mesta za 12 stanova…

 2. easy58 kaže:

  Ovakvi objekti ne bi mogli niti da se zaprime tehnički niti da se uopšte počne gradnja dok se ne izgradi odgovarajuća garaža za potencijalna vozila stanara i kupaca, gledajući Zetsku ulicu, Teslinu pijacu, Matijevića, pekare i Džoa najbolje bi bilo graditi odma tako da se kolima može ući u stan ili prodavnicu. Džo je napravio parking mesta nekoliko ali ipak se prvo nameste pred prodavnicu pa kad nema mesta odu u parking gospoda kupci a to nisu „mladi nesaveni vozači“, mao sam prilike videti da baba matora počela graju zato što nije mogla ući u pekaru od svog auta jer se popela previše na pešački, onako baš babinski celom dužinom auta.

 3. Razlicito misljenje kaže:

  To je prosto odčep tj poslovna reakcija na monopolizovano vlasnistvo lokala u centru grada.Jedan gazda,visoka cena,bedna konkurencija i samim tim siromasna ponuda i odziv.Kupci su zeljni sarolikosti i velike ponude pa su pocele da nicu silne prodavnice svega i svacega po obodima grada i centra grada.Centar postaje sve bedniji i bedniji.Trenutno su jos zaludjeni stanovima po centru ali vremenom gradjani sve vise otkrivaju da je centar u svakom pogledu nezdrav za zivot i polako i taj trend nestaje.Vec taj kvart koji je na slici je fantastican.Mir,tisina,dobar prilaz bogata ponuda na korak,zelenilo,sve sto nedostaje u centru.I deca imaju gde da se igraju.Dve skole u blizini.

 4. Ja kaže:

  Samo neka se gradi i radi. Uneti život gde je god moguće.

 5. Ivan kaže:

  @avet – Nisu investitori ti koji odredjuju visinu zgrada . Grad Subotica je taj koji daje uslove , postoje planovi u kojim delovima grada šta može da se gradi . Ne treba ovde da komentarišete već da idete na javne rasprave kada se ti planovi rade pa dajte svoje mišljenje .Gradske službe uvek obaveste javnost kada i gde je javna rasprava pa se malo raspitajte . Ovde samo pokazujete koliko ste neinformisani.

  • avet kaže:

   Ja jesam neinformisan i tačno je da ne idem na te javne rasprave kada se ti planovi rade.
   Nisam građevinac, niti stručnjak, samo običan laik – posmatrač i kroz komentarisanje iznosim moje lično mišljenje na koje imam pravo i koje kaže da se meni lično ne sviđa način kako se u Subotici gradi.
   Nisam SLEP pa da ne vidim da nešto u gradnji novih zgrada debelo ne štima i po meni ovde vlada haos.
   Samo jedan primer da vam navedem, a ima na desetine sličnih.
   U ulici Vase Stajića su, sada već ima dosta godina, blizu Interšpedove zgrade prema centru grada izgradili višespratnicu, gde ima mesta na ulici i za parkiranje, bilo bi mesta i za normalan trotoar, da nisu vremenom gradili nove zgrade u pravcu centra i gle čuda, skoro svaka druga je na uštrb trotoara i parkinga povećala svoju korisnu površinu, približavajući se sve više i više kolovozu, tako da je poslednja zgrada na uglu Vase Stajića i Đure Đakovića čak i svojim terasama ušla u profil, iznad nepostojećeg normalnog trotoara.
   Tamo u toj zgradi se nalazi i izvesna samoposluga, čije snabdevanje je otežano i skučeno, parking mesta normalnih nema, o trotoaru da ni ne pričamo, jer je to sada već nemoguće u ulici V.Stajića izvući sve u jedan pravac.
   Pa sad pitam ja Vas, gde je bio grad Subotica i javna rasprava o ovim gradnjama da se ovako nešto zauvek nepopravljivo i suludo dozvoli izgraditi.
   Ovim sam hteo kazati da planovi, papir, izvršenje, i stvarnost na kraju nisu isto, čak šta više ni slično.
   Opet kažem, ja sam samo jedan običan laik, možda nisam u pravu.

 6. Stella kaže:

  Problem je bahato ponašanje i manjak parking mesta. Zaustavljanje direktno ispred vrata spomenute pekare, popeci se na trotoar iako se može naći mesto za 20m. Nekada se išlo na pijacu peške iz ovog kraja sa korpom na ruci. Sada nam je već to teško i želimo da se okolina promeni da imamo ogroman prostor za parking tamo gde nema mesta za to. ( Mislim na okolinu pijace, novijeg kafića, u ulicama do Nirvane, na Teslinoj itd. )

 7. Pepi kaže:

  E to ti je bsbce na poljance probsj da pesake stignes pa ces videti ptrednost sireg centra mladi a i srednja generacija ne zive samo za poslugu i sopi centre vec je bitan i zabavni zivot toliko o prednosti periferije

 8. Petar kaže:

  Najbolji kraj u Subotici ubedljivo,stanujem tamo 20god…..kad sam se doselio sa drugog kontra kraja svi su mi govorili gde ces tamo bogu iza nogu i nikom se tamo nije svidjalo a pogledajte danas…..put koji je izgradjen prema makovoj je sve pokrenuo….kraj ima perspektivu i bice sigurno najatraktivniji za porodice……cene ce otici u nebo……

  • Daja kaže:

   Eto a ja sam od pete godine tamo, a sada su moji roditelji. U pravu ste za kraj. Daleko je najmirniji i mi deca smo tamo na miru mogli da se igramo na ulici. Na mestu gde se trenutno grade zgrade i nice naselje, je gajena psenica i suncokret. Jedini problem je visok vodostaj podzemnih voda koji se nadam da ce resiti.

 9. stipan kaže:

  na Somborskom putu nista,..

 10. Pera Prvi kaže:

  Agitpropaganda

 11. ZX kaže:

  Tugica i smejurija istovremeno,Deluje kao neka cetvrt u Bangladesu,zbijeno,zbrda-zdola,beton,sivilo..poput turske kasabe pred urbanizacijom u drugoj polovini proslog veka..jad i cemer..prava Subotica je nesto sasvim drugo.

 12. iujh kaže:

  Sve je ovo lepo ali i dalje je sve ovo bogu iza nogu

 13. iujh kaže:

  DA li znate ko je vlasnik Idea prodavnica? Fortenova grupa, odnosno Rusi

 14. dule kaže:

  @ZX
  Teslino naselje, kompletan Kertvaroš i M. Radanovac su najuređeniji delovi grada što se tiče infrastrukture (kanalizacije, vode, struje, prodavnica, marketa). Za 20 minuta si peške u centru grada a isključen si od vreve, buke. Ulica Partizanskih baza je preporodila ovaj deo Subotice. Jedino što bi trebalo malo urediti je pijaca i prostor oko nje.

 15. Ankica kaže:

  Ja sam živela na Teslinom kao dete još od *68. Od *86. sam na Makovoj. Zaobilazni put koji spaja Teslino i Makovu je i te kako dobrodošao (na nekim delovima je malo valovit, ali nemojmo sada o tome). Sve te prodavnice i marketi nam skraćuju i put i vreme. Tu je i Univerexport na Segedinskom(Palićkom) putu, Šopi.

 16. Agica kaže:

  Tamo mali milion posluga, a kod nas u Zeljeznickom naselju i Makovoj nista, uopste to ne razumem, pa i ovde zivi ogroman deo stanovnika, a sve se otvara ili na Prozivci ili na Teslinom ili okolina Radijalca. Mi bukvalno nemamo nista sem otuznog malog Univerovog ducana. Cak su i TSV diskont zatvorili.

 17. Zorkaš kaže:

  Zorka, Makova 7, Kelebija…. Ni jedan veći market. Za svaku veću kupovinu moramo iči u grad

OSTAVITE KOMENTAR

+ 15 = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: