Subotička vinčanja – jedan dan glamura

Najgledanija tv produkcija subotičkih televizija ikad, jesu subotička venčanja. Dugo godina je izlog fotografske radionice Foto Berta bio svojevrsni subotički facebook a kada su se venčanja preselila na televiziju dobijen je savršeni format. Tom jednom danu glamuroznog života, dodato je  Vorholovskih petnaest minuta slave na lokalnoj televiziji pa su mladenci dobili još veći spektakl.

Koliko bi taj TV show bio gledaniji da su u njega ušle i one ceremonije venčanja koje su krenule nepredviđenim tokom. Recimo, ono kada je jedan naš sugrađanin došao na svoju ženidbu, ali je, verovatno da ubije nervozu, popio malo više nego što je mogao da podnese. U najvažnijem trenutku, kada su stali pred matičara, nesretnik se ispovraćao na nevestinu venčanicu. Subotička Džulija Roberts se tada okrenula i odustala od svega ali joj svatovi nisu dali da pobegne već su je nekako namolili da se vrati jer đuvegija nije namerno “bacio peglu”.

Da nije lako stati pred matičara znaju najbolje – matičari. Kada je Željko V. krenuo u Gradsku kuću sa svojom izabranicom i svitom, za svaki slučaj su došli ranije. Tada im je ispred svečane sale rečeno da mogu da pristupe odmah. Mladenci su napomenuli da ima jedno venčanje pre njih ali je matičarka rutinski objasnila da je prethodna mlada pala u nesvest i da slobodno uđu sada. Padanje u nesvest je sasvim uobičajeno.

Nekada mladenci namerno režiraju dramu. Nije davno bilo kada je jedan mladoženja na pitanje matičarke da li uzima mladu – zaćutao. Nastala je izuzetno neprijatna situacija za sve prisutne. Matičarka je ponovo pročitala tekst ali od đuvegije ni muk. Mlada, a i mnogi gosti su tada poželeli da se zemlja otvori, samo je kum znao u čemu je stvar. On je taj koji je mladoženji obećao po sto evra za svaki minut odlaganja sudbonosnog DA. Minut je kratak ali u ovoj situaciji…

Kada su gosti konačno čuli DA, saznali su i razlog ovog oklevanja.

 

Nevesta u crnom

O ovoj fotografiji znamo da je nasatala 1954. godine u Subotici ali nema objašnjenja zbog čega je nevesta u crnom. Evo šta o tome kažu stariji.

Nevesta-Subotica-1954

S obzirom da je slika crno bela, sasvim je moguće da haljina nije crna već teget, bordo ili neke druge tamne boje.  Po današnjim običajima tamniju venčanicu bi nosila ona mlada kojoj to nije prvi brak međutim u vreme “klasične Subotice” stvari su bile donekle drugačije.

Venčanja su nekada obavljana u crkvi i bela je bila obavezna boja haljine. Vođenje matičnih knjiga je opština preuzela 1895. godine ali je još dugo za Subotičane crkveno venčanje bilo ono glavno. To u opštini se često zvalo samo “registracija”. Neretko radnim danima, ovaj događaj je dozvoljavao da  haljine budu i u drugim bojama. Obično je u jesenjem ili zimskom periodu to bio kostim, sa nekim ukrasom, malim šeširićem na glavi, ređe sa kratkim velom. U letnjem periodu išle su letnje haljine kratkih rukava – krinolin, kako se taj tip haljine zvao.

 

Građansko venčanje 1957.  Sinka Maria i Cuzdi Sandor

Husla Tibor i Marija 1955.07.29. (1)

Koliko god se mislilo da su venčanice jedna klasična forma, gledajući slike nastale tokom 20. veka, jasno se vidi da je aktuelna moda uvek imala uticaj na krojeve.  Modni diktat je na smenu skraćivao pa produžavao i opet kratio svečanu haljinu. Kada je glamur u pitanju, Holivud je taj koji se pita. Tridesetih godina kod nas u bioskopima su veoma popularni i mađarski filmovi. Visokokvalitetna filmska produkcija, po uzoru na američku, ima za teme priče iz mondenskog života i visokog društva. Plodna mađarska kinematografija dala je mnoge šlagere i filmske zvezde koji su bili uzor tadašnjoj građanskoj klasi.

 

Foto Ereš, Subotica

nevesta foto eres

foto-Eres-Subotica

Sipos Dezsö i Banka Böske 1929.

Sipos Dezsö i Banka Böske 1929.08.18 (1) (1)

Sipos Dezsö i Banka Böske 1929.08.18. (1)

Do kraja veka više ništa nije bilo obavezno po svaku cenu. Mnogi će danas reći da im to i nije toliko važno međutim izlog radnji sa venčanicama je ostao magnet za devojke. Taj jedan dan je ipak poseban, koliko god neko imao otpor prema tradicionalnom. Eto ono dvoje Subotičana što su došli da se venčaju u punk-HC-heavy uniformama. Sve je na njima bilo čisto, a i ti lanci što nose, videlo se da su friško iz gvožđare.

vencanice2vencanice1

Blesić Mariška i Ivan 1935.

Blesic Mariska és Iván 1935.08.15. 1

foto_remenyi

812_001

 KOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Onako znatizeljan kakav vec jesam, obavezno bacim pogled na slike Subotickih vencanja po internetu. Mladence po pravilu ne poznajem, jedino tu i tamo poneko poznato lice medju starijim svetom. Koliko vidim neke stroge "etikete" na vencanjima uglavnom vise nema. Ponekad je mlada u vencanici kraljevskog kroja a mladozenja u nekakvom sitno-proleterskom odelcu i obaveznom kravatom kojoj je cvor prilicno problematicno uvezan. Ostali gosti su svecano odeveni uglavnom u stilu  "ko sta dohvati".

    Posebno me se je dojmila jedna foto-serija sa vencanja, objavljena  pre izvesnog vremena. Narocito  kada je rec o mladozenji. Svatovi ko svatovi, solidan Suboticki prosek. Mladozenja sija u srebrnom odelu. Na rukavu ponosno nosi etiketu proizvodjaca odece koja se obicno stavlja na unutrasnju stranu sakoa. Etiketa na rukavu sluzi iskljucivo radi bolje orijentacije u prodavnici i samo je zbog toga ovlas "zaheftana" i nakon kupovine se obavezno sa cenom i ostalim pratecim papirima odstranjuje. Nas Suboticki djuveglija je bio drugog misljenja i sa etiketom na rukavu je ponosno otisao na vencanje. Neka svi vide kakvo on "ruvo nosi"  pa neka svi  redom  puknu od zavisti.

  2. Anonimni kaže:

    BLESIC MARISKA i BALAZSEVITS ISTVÁN – imam ovu sliku sa venchanja

OSTAVITE KOMENTAR