Subotičke fasade poslednje decenije

Poslednje decenije je u Subotici izgrađeno preko 30 stambeno poslovnih zgrada koje su označile arhitekturu sa početka 21. veka.

 

Pored toga što se vode profitom, graditelji bi morali biti svesni i činjenice da će njihova dela trajno promeniti izgled grada i da će narednih decenija predstavljati i njih same. Nedovoljno svesni te činjenice, oni koji odlučuju o fasadi i izgledu objekta olako shvataju taj posao. Često se štedi na pogrešnom mestu, pa se tako pronalaze najjeftinija, prosta i upečatljiva rešenja. Loš izbor nijanse i kvaliteta boje, katastrofalna ornamentika i odsustvo savremenih materijalima i osvetljenja osnovne su karakteristike subotičke arhitekture koja u mnogome kasni za evropskim i svetskim standardima.

 

Da bi bile isplative, novije zgrade moraju biti jeftinije a koliko se štedelo lako se uočava nakon svega nekoliko godina postojanja. Sunce, kiša i mraz u kombinaciji sa vetrom su u stanju da za samo nekoliko sezona novu zgradu učine ofucanom, a opšte je poznato osnovno pravilo pri izboru stana u izgradnji da se pre kupovine pogledaju i pregledaju prethodno izgrađeni objekti. Svaka prethodno izgrađena zgrada osnovna je referenca za zgradu u izgradnji. Ukoliko je na njoj farba izbledela potpuno se gubi smisao ulaska i provere kavliteta ugrađene stolarije, keramike, izolacije, lifta itd…

 

Zgrada je proizvod poput čokolade, ukoliko nije lepo upakovana neće biti prodata pa se iz tog razloga širom planete raspisuju konkursi za idejno rešenje izgleda nekog objekta. Čak i u Srbiji to postaje polako trend iako su nagrade za najbolje rešenje u nekim slučajevima krajnje simbolične. Pa se tako, primera radi, za cenu od 300 do 500 evra raspisuju konkursi koji uglavnom privlače mlade arhitekte koji rade za referencu pa je zbog toga odziv uglavno veliki. Ukoliko se želi privući neko ozbiljnije ime, konkurs mora biti bogatiji, što ne znači da će pristigla rešenja biti i bolja.

 

Mladih arhitekata je danas puno i oni mogu biti nosioci novih trendova iz evropskih i svetskih gradova, posebno ako je reč o implementaciji objekta u zaštićeno gradsko jezgro. Osveženje u smislu dekoracije eksterijera i enterijera je Subotici preko potrebna, a svaki konkurs koji stvori veliki broj rešenja predstavlja korak u napred u izgradnji i razvoju grada.KOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Strasno, ja zivim od takvih konkursa za graficki i web dizajn ali konkursima ispod 500 eura se ne trudim ni naslov da procitam!

  A ovi celu zgradu isplaniraju za ovu sicu 😯 , nije ni cudo sto su takve monotone i ne kreativne.

 2. Limun kaže:

  Prosto mi dodje da oslepim kada vidim te nove zgrade…

 3. freelancer kaže:

  Ok… neka mi neko objasni… Kakva je razlika izmedju nekadašnjih “soc-realističkih” zgrada i ovih današnjih “neo-gradjevinac”? U redu, ove nove su kao “energetski efikasnije”… No, gledajući spolja… Ta 20 ili 30 godina… to će biti RUINE!!!

  Evo primera zgrade prekoputa Elektovojvodine… Na uglu… Pre neku godinu, okrečena, fasada izolovana, MA zgrada ZABLISTALA… Za par dana… GRAFITI… nekakvi PFC i ostala BAGRA!!!! Posle par godina (danas), zgrada izbledela, izgleda jadno…  Pa ona hirofa je imala duži rok trajanja… 🙁

 4. djomla kaže:

  Subotica:

  Strasno, ja zivim od takvih konkursa za graficki i web dizajn ali konkursima ispod 500 eura se ne trudim ni naslov da procitam!

   

  A ovi celu zgradu isplaniraju za ovu sicu 8-O , nije ni cudo sto su takve monotone i ne kreativne.

  Svakako, ukoliko želite da vam se na konkurs prijave iskusne i proverene arhitekte morate izdvojiti bar četvorocifren broj, a ukoliko želite da vam konkurišu arhitekte sa mađunarodnim referencama onda ta brojka ide još gore.

  Cene od 300 ili 500 evra su namenjene arhitektama bez referenci. Onima koji su tek sad završili fakultet… Ali i te mlade i neiskusne arhitekte imaju ideje i mogo da daju bolja i lepša rešenja od mnogih realizovanih.

  Evo primera jednog konkursa u Novom Sadu

  http://arhns.com/konkursi/konkurs-za-izradu-idejnog-resenja-fasade-na-objektu-u-ul-njegosevoj-12

 5. deki1985 kaže:

  Ovo je novi stil gradnje. takozvani Novo Sadizam  😀

OSTAVITE KOMENTAR