Subotičke kockice

Ovih dana je Beograđanima predstavljen preuređeni Trg Republike. Nekima se dopada, nekima manje ali su u jednom složni svi. Materijal koji je postavljen na put kojim teče saobraćaj, nije odgovarajući. Kolovoz je popločan kamenom kockom koja se opisuje kao gruba, oštra i nefunkcionalna. Uvidele su to i gradske vlasti i stoga odlučile da je zamene. Građani sa Kosančićevog venca takođe negoduju jer su dobili trotoar od neravnog kamena o koji se spotiču.

U Subotici nema nagoveštaja sličnih poduhvata, ipak, pretprošle godine je jedna mala površina Trga Slobode dobila novo popločanje koje može da se opiše na isti način – grubo obrađena kamena kocka.

Radi se o „centru centra“, krugu na sredini centralnog trga koji je do tada imao glatke granitne ploče. Nakon što su neke od njih dotrajale, povađene su sve i zamenjene sitnom kockom. Na prvi pogled izgledalo je odlično, pošto su nekada više subotičkih ulica imale ovu podlogu, a ko je imao priliku da putuje, mogao je u evropskim gradovima da vidi kako se svuda čuva ovakva ili krupna granitna kocka kao deo ambijenta starog grada.

Nažalost, pokazalo se da to nije ta kocka, sa glatkom površinom, već grubo obrađena. Na stovarištima danas ima raznih varijanti kamenih ploča i kocki pa će se lako preći onaj ko nije upućen. Ovako obrađen kamen se najčešće koristi kao ukrasni, za žardinjere, zidiće, eventualno na parkingu ali nikad na kolovozu i trotoaru. Preko njega se, recimo, ne može bez muke ići na štiklama ili gurati kolica za bebe.

Nekima prija masaža stopala grbavim pločnikom. Ima onih koji kažu: kome smeta neravno – neka zaobiđe. Na svu sreću, to nije teško jer se radi o nevelikoj površini. Ipak, činjenica je da izbor materijala nije bio najbolji. Sigurno je to do sada uvideo i onaj ko o tome odlučuje pa će za neko sledeće, veće popločavanje, imati to u vidu.

 

Vidi vest iz 2017. godine: Nešto novo u centru grada – granitna kockaKOMENTARI

 1. Mic po mic... kaže:

  Da …? Mnogo smo bre postali fini ,pa sada nam i to smeta što u centru grada nešto je popločano…? A možda neke to ne podseća na nešto drugo ?

  Mnogi bi se vratili u doba kada su na ovom trgu, da baš na tom mestu napajali krave i goveda ,ljudi hodali u blato do kolena. U pozadini tog ugođaja dizala se monumentalna zgrad kulture sa korintskim stubovima zvana pozorišna zgrada. Ali ta slika se odigravala za vreme Austrijskog Carstva i za vremena početka stvaranja grada kao urbane sredine.

 2. croat kaže:

  Ajd Lune ne se…i . Nista tom krugicu od kamena nefali. Ima pametnija mesta na koje treba potrositi novac.
  Nekazem da su pravili od betona ,a tu nas gradonacelnik ima vise iskustva, sigurno bi bilo bolje al ni ovo nije lose.

 3. Predsednik komisije kaže:

  Gradonacelnik bi mogao da raspiše tender ionako mu u Morinju ti radovi nisu završeni.Struja je priča se po gradu malo koštala……..Još da ZOO vrt pokloni kućnog ljubimca da ne usvaja botovske pudlice jer Pit bula ima……..

 4. zis kaže:

  Sva sreća pa ove nisu lepili silikonom ko beogradske a za cenu kolko košta da su umesto svake kocke ipo stavili 100 evra bilo bi jeftinije. To nije kraj pošto svaka kocka ima 6 strana imaju šansu naprednjački lopovi još 4 x da se ugrade pošto sada okreću betonske kocke na koje je nabačena granitna ploča od oko 2cm . Ove naše samo da su malo ravnije ali lepo izgledaju a i nisu klizave kao one glatke

 5. easy58 kaže:

  Osnovno je da se trotoari, šetališta, trgovi i sl. rade tako da su prohodna i za lica sa invaliditetom bez fizičkih teškoća ali ova novoodškolovana radna snaga na devastiranju ljudskih vrednosti sa referensama koketiranja sa vlastima nema ni moralnih ni zakonskih obaveza da se pridržavaju bilo čega pa ni planiranja urbanističkog izgleda i funkcionalnosti grada tako da smo u očekivanju rušenja i prepravke svega što valja u gradu jer to neće valjati tako, tako će biti i sa Vesić patentom koji će verovatno da počne sa primenom i kod nas pod hitno. Zaboravite šta su Turci i Austro ugari napravili pa je trajalo 100 i više godina stigla je nova silikonska era !!!!

 6. ffilozoff kaže:

  Pa SNS(stranka neukih Srba) je ukapirao da i pozoriste ima podvodne vode…ONI sve sto rade nikad NE zavrse…ili grade,grade,pa ispravljaju…a tako svaki posao NE zavrse…

 7. Dragana kaže:

  Kocke su sjajne,potpeticu sam ostavila kao amanet u njima,a tek one plocice kod nekadasnjeg Triglava?Pa milina hodati po njima,to zvoni,to se pomera.Moras pazit na svaki korak.A ona svetla oko Gradske kuce,cija je to ideja bila ljubi ga majka,kada naidjes na snop svetlosti moras stati jer te zaslepe.

 8. Tatjana kaže:

  Zar nikome nije zao sto nema vise onog crnog kruga? Jeste bio klizav kad padne kisa, ali sam ga kao dete bas obozavala. A i nekako je davao dimenziju trgu, sad je sve nesto sivo…

 9. miko kaže:

  Nisu vam dobre betonske kocke, nisu dobre onakve ili ovakve. Ko ce vama udovoljiti?

 10. S&S kaže:

  Trotoar

 11. Msm kaže:

  Dobro bi bilo da slikate sve puteve po Subotici.Nihedan nema bankinu.Kad nema bankinu automobili silaze sa njega,narusavaju zelenilo stvaraju se rupe,i pune se kisom tj nastaje blato.Svi putevi se krune sa strane jer nemaju bankinu.To je jedan osnovni razlog zasto je grad izuzetno ruzan.Gde postoji bankina,ulica je lepa.Inace gradonacelnik da ima pameti naterao bi izvodjace radova kod zute kuce da rade u 3 smene da mu gradjani ne bi trpeli zagusenja u saobracaju.Toliko o brizi za gradjane.

 12. Munemjea kaže:

  Odakle su dosli ovi sto vode grad ti ni nisu videli bolje podloge i puta od te kocke, ona je za njih vrhunac posto su u mladosti svi kozjim stazama hodali,a i malo sto da ne donesu svoje domovine da gaze po njoj kad vec imaju priliku a jos i para da se uzme uz to ,jer novi audi ne oseca razliku u kvalitetu!!!

 13. Belial kaže:

  Meni vise bode oci taj asfalt pored tih kockica! Kockice mi se skroz uklapaju u tu sredinu (gradsku).

OSTAVITE KOMENTAR