Subatičke pece

Skupština grada Subotice donela je odluku o izmeni Odluke o osnivanju JKP „Subotičke pijace“ Subotica.

Poslovno ime ovog javnog preduzeća, pored dosadašnjih: „Subotičke pijace“, „Szabadkai piacok“ i “ Subotičke tržnice“, dopunjeno je i nazivom „Subatičke pece“.

Nedavno je Odlukom o izmenama Statuta Grada Subotice, uveden i bunjevački jezik u ravnopravnu službenu upotrebu u Gradu Subotici.


izvor: subotica.rsKOMENTARI

 1. Fare kaže:

  Bravo za Suboticu. Primer smo mnogima gradovima u svetu kako se živi u multietničkog sredini.

 2. smrad i kal kaže:

  ovo neki bunjevci s aliekspresa. kaže se subačke i nikako drukče.

 3. Korisnik kaže:

  Sada više nije smešno… Ako ovo postane glavni zadatak Javnih komunalnih preduzeća onda smo ga ugasili!

 4. Bunjevac kaže:

  Zašto bi neko lupio minus na ovo, ljudi živite u bunjevačkoj prestonici, u gradu koji su Bunjevci vekovima osnivali i razvijali, kako može da vam bude nelogično da onda ništa u tom gradu nije na njihovom narečju? Meni je ovo predivno jer će pomoći da jedan jezik ne izumre. jezik naroda koji vam je uvek bio prijatelj i živeo sa vama vrata do vrata i primio vas u svoj grad kada ste došli svi tu nakon Prvog svetskog rata i kasnije.

 5. Anonimni kaže:

  To nije jezik Bunjevaca nego sprdnja. Govorimo o jednom narečju koje se razlikuje od sela do sela. Ni u Tavankutu ne govore svi isto. Treba negovati i čuvati specifičnosti lokalnog jezika ali u tome nikako neće pomoći zajebancija sa natpisima na javnim preduzećuima. To treba da bude poligon za izživljavanje nekih šarlatana.

 6. Indijanac kaže:

  Ja sam mislio da je bunjevačko narečje ikavica, a ne ekavica, pa bi po toj logici trebalo da na tabli piše „Subačke pice“.

 7. Sebastijan B kaže:

  Postoje obrazovani i kulturni Bunjevci i oni koji su manje obrazovani i manje kulturni. Trenutno su ovi drugi jako eksponirani po Subotici i to uz pomoc vladajucih krugova u Srbiji , jer tim krugovima odgovara iz dnevnopolitickih razloga minimizacija Hrvatskog nacionalnog korpusa i promena opste nacionalne slike Vojvodine. Pri svemu tome se kao originalni govor koristi nakaradno izgovaranje stranih reci i u sustini se vrsi jedna teska uvreda i sprdnja sa jednom citavom etnickom zajednicom. Peca je lose izgovorena rec „pijaca“ a to opet dolazi od Italijanske reci „Piazza“ i dalje preko vulgo-latinskog sve do klasicnog antickog, grckog jezika, gde su stvarni koreni tog izraza.
  Uskoro mozemo ocekivati da se zeljeznicka stanica zove „gencija“ (od agentia) Sediste putne agencije koja se ujedno i bavila prodajom voznih karata. Izlog ce se zvati „ajzlag“ prema Nemackoj imenici (die) Auslage i da ne ne nabrajamo dalje sve te jezicke nakaradnosti koje su vec ocito u pripremi. Priprosti izgovor stranih reci od strane neohoblanog puka moze biti samo jedan specificni zargon u jednom relativno uskom lokalitetu i nista vise.

 8. Capi kaže:

  Bunjevci u Subotici po zvaničnim informacijama ne čine ni 12% stanovništva Subotice, a skupština grada donosi odluke o izmeni naziva JKP-a i samog grada Subotice. Ljudska glupost nema granice.

 9. bata kaže:

  Za sve je kriva korona!!

 10. Tramp kaže:

  Nema ovo veze sa koronom a ni sa uraganom u centralnoj Americi.Znamo mi svi da je ovde u pitanju borba jednog miroljubivog ,postenog
  i drzavi Srbiji lojalnog naroda da dokaže svoje postojanje i time svoja prava.

 11. Nikolaa kaže:

  Svi ovi koji su dali minus, trebali su da prostudiraju malo istoriju Subotice i Vojvodine pre nego sto su se doselili u nju, da nije bilo Bunjevaca na velikoj skupstini u Novom Sadu 25 Novembra 1918, Vojvodina verovatno ne bi danas bila sastavni deo Srbije…

 12. MIrko kaže:

  Capi,
  Ni Hrvati nemaju veći procenat pa im je jezik poodavno priznat kao zvanični.
  I u pravu si, ljudska glupost nema granice.

 13. Pravim nacije po narudzbi - brzo i jeftino kaže:

  @ Mirko

  Ovde nije rec o procentima. Mi govorimo o starosedelackom stanovnistvu kome niko ne moze da otme domovinu i njegov maternji jezik. Izmisljanje nacija i jezika je politicki kriminal i kao takav se i evidentira u medjunarodnim diplomatskim krugovima, a tek pogotovu u relevantnim krugovima za prosirenje i prijem novih clanica u EU.

 14. Ja kaže:

  Plac matere bozje….

 15. Bunjevac kaže:

  Bunjevci su ovo decenijama ranije tribali imati,Ispravljanje istorijske nepravde.Bolje ikad nego nikad.

 16. Croat kaže:

  Hahahahahaha, e moji Bunjevci vi ko dvorske lude

 17. Don kaže:

  Gori ste od Monti Pajtona.

OSTAVITE KOMENTAR