Subotičke slikarke izlažu u kanjiškoj galeriji „Tihamer Dobo“

U Galeriji „Tihamer Dobo“ u Kanjiži otvorena je izložba slika tri subotičke umetnice, koje je predstavio Vojvođanski likovni krug. Ciklus slika „Panon i ja“ predstavila je Josipa Križanović, Divna Lulić Jovčić je prikazala ciklus „Treptaji“, a Elvira Kiralj „Moj mikrokosmos“. Izložbu je otvorio slikar Šandor Kerekeš iz Subotice.

 Josipa Križanović, Elvira Kiralj, Šandor Kerekeš i Divna Lulić Jovčić na otvaranju izložbe u Kanjiži     Foto: Dnevnik.rs/M. Mitrović

Prikaz ostvarenja tri subotičke slikarke u Kanjiži je u okviru njihove vojvođanske turneje započete u Kovačici, predstavile su se u Novom Bečeju, a posle obilaska još nekih mesta završna izložba predviđena je u Subotici.

„Godinama se družimo u okviru slikarskih aktivnosti i privatno, bez obzira što se naši stvaralački opusi odvijaju u tri različita pristupa i koncepta, a i stvaramo različitim tehnikama“, kaže slikarka Josipa Križanović. „Ljubitiljima umetnosti je interesantno da stvaralaštvo tri različita opusa vide na jednom mestu. Svaka od nas ima svoj životni i stvaralački put, a spaja nas prijateljstvo i zajedničko interesovanje za bavljenje slikarstvom.“

Divna Lulić Jovčić je završila Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput” u Novom Sadu i majstor je pastel tehnike. Omiljena tema su joj konji, koji su veoma često motiv na njenim slikama, ali pored slikarstva bavi se i pisanjem poezije, kojom se predstavila kanjiškoj publici.

„Ono što me inspiriše je moj unutrašnji svet koji je dosta bogat i koji negde žudi da izađe iz mene. Otuda ta potreba za slikanjem, a i za pisanjem. Duže vremena slikam nego što pišem. U jednom momentu kada više nije bilo dovoljno prostora i mogućnosti da ono što osećam izrazim slikama, morala sam da upotrebim i reči. Jednostavno, slikanje i pisanje je moj svet“, naglašava Divna Lulić Jovčić.

Elvira Kiralj je rodom iz Doroslova, ali već dugo od ranog detinjstva živi u Subotici. Usavršavala je svoj slikarski dar u Australiji, a svoju maštu i kreativnost iskazuje sa specijalnim tehnikama na platnu, kombinacijom raznih medija i tehnika.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR