Subotički 27. mart 1941. godine

Kada je 25. marta 1941. godine, diplomac subotičkog Pravnog fakulteta i predsednik jugoslovenske vlade, Dragiša Cvetković, stavio potpis na pristupnicu Trojnom paktu, činilo se da je rat, bar na neko vreme odložen. Ali već 27. marta, izvršen je vojni puč a narod je podržao vojsku masovnim demonstracijama, razbio nemačka predstavništva i jasno poručio : Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob! Uskoro je bio i grob i rob.
I u Subotici je došlo do demonstracija. Narod se skupio ispred Gimnazije a sa terase je direktor održao vatreni govor. Uveče je napravljena bakljada kroz centar grada. Škola je raspuštena, fudbalsko prvenstvo je prekinuto do daljnjeg…Deset dana kasnije počeo je rat.

Slika

Plakat u Subotici 27. marta 1941.

Najpoznatija fotografija sa beogradskih demonstracija 27. marta, koja je ušla u sve knjige i udžbenike:

Momak u centru slike koji viče i drži barjak, tada je bio student, a posle rata profesor geografije u subotičkoj Gimnaziji. Profesor Dušan Dugonjić je bio omiljen među đacima brojnih generacija, kojima je predavao šezdesetih i sedamdesetih godina.

Slika

Već dvadeset godina postoje sporenja, koji datum treba slaviti kao Dan ustanka, početak borbe protiv fašizma. Sedmi jul mnogi smatraju početkom građanskog rata, Crnogorci smatraju da je trinaestojulski ustanak onaj odistinski i sve je teže odrediti kad je koja puška pukla i ko se prvi odmetnuo u šumu. Izgubilo se iz vida da je upravo 27. mart 1941. početak borbe protiv fašizma i levih i desnih i vojske i naroda. Rat je doneo razmimoilaženja ali jedini je taj dan zajednički početak svima koji su pružili otpor Hitleru.
Grci koji imaju istoriju 2500 godina i kojima je najteže da izaberu par datuma koji će biti nacionalni praznici i neradni dani u toku godine, odabrali su dan kada su odbili Musolinijev ultimatum 1940. godine i tako rekli NE fašizmu. I oni su posle doživeli strahote rata, partizane i nacionaliste, građanski rat čije su se traume završile tek 1974. g. Ali se oko veličine tog datuma svi slažu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR