Subotički BUVLJAK-mala hronika

Današnji Buvljak ili oficielno “Pijaca Mali Bajmok”, nekad je bio vašarište i stočna pijaca. Tek u jedan kutak te livade, smestila se Stareška pijaca, kako sama reč kaže – pijaca starih stvari. Šezdesetih godina zovu je i Najlon pijaca jer je preplavljena najlon košuljama i mantilima, tada veoma modernim. Vremenom se ustalio naziv Buvlja pijaca, kako takve zovu u svetu: Flea market, flohmarkt ,bolhapiac… Sve je to bilo uglavnom pod vedrim nebom i na goloj zemlji sem jednog malenog pokrivenog dela gde su tezge držali stalni zakupci, Cigani, koji su prodavali nekakve komične farmerke, koje su imale etiketu Wrangler, dugmad Rifle i zastavicu, recimo Levis.To je večito bio predmet sprdnje ali je neko i to kupovao.
Slika

Slika
Najznačajnija uloga Buvljaka, bila je ona modna, jer se tu prodavala roba iz Trsta, prave farmerke, moderne majice i jakne, jer su u našim prodavnicama krpe bile uglavnom socoške. Prodavali su se i digitronski satovi, tada nova stvar i dosta skupa i svakojake robe koje nije bilo u trgovinama zbog restriktivnog uvoza ili nestašica.Taj biznis sa garderobom su uglavnom držali studenti.

.
Sedamdesetih i osamdesetih tu su nezaobilazna braća Poljaci. Preduzimljiv narod, pošto su mogli da putuju jedino u Jugoslaviju pored istočnog lagera, letovali su kod nas a po povratku sa Jadrana bi tu rasprodali sve što su poneli, najčešće šatore, rančeve, pa i cele kamp kućice a i još koječega. Recimo, za dečake su izuzetno važne bile njihove jeftine fudbalske lopte koje nisu bile ravne našim SPORTovim ali ove su bile preskupe.
Slika
Slika
Slika
Slika

Slika

Slika
A onda 1989. grad podiže dve moderne hale, one koje danas zovemo 1 i 2 (mala i velika), sa tezgama i poslovnim prostorima. Da li je to bio preambiciozan potez ili ne, nije stiglo da se raspravlja jer je od samog početka počeo da radi punim kapacitetom. Berlinski zid je napukao i prvo su masovno stigli Mađari da kupuju belu tehniku i alkoholna pića a za njima i najezda sa istoka. Kad to kažem,mislim na narode bivšeg SSSRa. Suboticu su zauzeli Rusi, Ukrajinci, Litvanci, Gruzini, Jermeni, Tatari…Sve te razne rase sa svojim Ladama, ZILovima i inim prometalima slavne sovjetske auto industrije.To leto je stvarno bilo posebno. Svako je mogao da zaradi prodajući tehniku na Buvljaku, izdajući sobe ili naplaćujući garantna pisma. Ruska Rublja nije vredela ništa ali su donosili nekakve menice na ime kliriškog duga, koje su mogli unovčiti u našim bankama. Prodavnice u SSSRu su bile klot prazne pa su kod nas masovno kupovali čak i polovna vozila i delove koji se prave u Rusiji. Doneli su i neke svoje običaje. Recimo, zaustave se kolima noću, čak i na najprometnijoj ulici i legnu da spavaju. Ili običaj da obavezno donose DAROVKE (darove) domaćinu, bez obzira što plaćaju smeštaj. Naši ljudi se brzo naviknu pa kad ih Rusi pitaju pošto je smeštaj, naši vele: “10 maraka i darovke”.

.
I sam sam tada na Buvljaku zarađivao mastan džeparac. Jednom prilikom me priupita Rus, pošto su mi audio kasete. Primetio sam da njegov maleni sinčić na jaknici ponosno nosi ruske vojničke zvezdice i oznaku na ruskoj kapi, pa predložih da se menjamo : kasete za zvezdice. Otac i dete su se diskretno povukli i vidim da tata objašnjava sinu da kući mogu nabaviti nove “zvezdočke”. Dečkić je nemo spustio glavu i zavrteo je. Otac nije insistirao i oni odoše a ja ostadoh da se žderem : kako sam mogao tako nešto da tražim od klinje. Sutra sam brže – bolje poneo JNA zvezdice da ih dam maljčiku ako opet naiđe, ali nije ih više bilo. Ipak, drago mi je što nisam degradirao u javnosti tog malca tada.

.
Ljubav sa Rusima je trajala jednu sezonu. Došle su devedesete i čuvena zima 1993/94. kada je Buvljak radio punom parom od 0 do 24h. Suboticatrans je uveo gradsku liniju Željeznička stanica – Mali Bajmok. Cele zime je na toj liniji bila uočljiva mučenička kolona ali druge nije bilo…

.
U međuvremenu su Turci usavršili svoj komični bofl iz osamdesetih do potpuno prihvatljive garderobe i u danima bede spasili ovaj narod da ne ide gologuz. Mada su mu sve ove godine “palili sveću”, Buvljak danas ima pet hala, bezbroj objekata i ogroman parking. Subotičko “preduzeće” sa najvećim brojem zaposlenih i najveći tržni centar u gradu.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Ako smo po necemu poznati, onda je to sigurno Buvljak koji u neku ruku predstavlja zastitni simbol privrede ovoga grada. Znam, zvuci glupo, ali Subotica nije grad koji je dignut zbog reke ili planine jer ih ni nema vec zato sto je oduvek bio na raskrsnici puteva mnogih evropskih naroda koja su tu raskrsnicu koristila kako bi trgovali. U pocetku se pijaca nalazila na mestu sadasnjeg Trga Zrtava fasizma, i trgovalo se senom i stokom, a u poslednjih trideset i kusur godina to je Buvljak koji je svu svoju snagu doziveo bas kada je bilo najteze. Mozda ce se on kao takav ugasiti kao sto i pijaca na Trgu vise ne postoji, ali ce se roditi nesto novo sto ce biti u duhu 21. ali ce imati istu funkciju "trgovina". Buvljak u Subotici ne moze da nestane, on samo moze da promeni ime, poziciju i izgled.

 2. Lansky kaže:

  Ispred Buvlje pijace
  Slika
  Somborska kapija
  Slika

 3. djomla kaže:

  Na osnovu katedrale u pozadini mogu da zakljucim da je u pitanju Somborski put slikano prema centru grada. Slabo izgradjena ulica, seoskog izgleda. Blata i prasine i sada ima u tolikoj kolicini.

  Je li ovo sa leve strane trosarina?

 4. Lansky kaže:

  Upravo tako. Ceo taj kraj i okolne ulice je izgledao tako jer su automobili preorali travnate površine. Do pre desetak godina takav je bio i parking u okviru pijace – obična ledina. Asvalt se širio postepeno i okivao blato. A kad se promet odvija na asfaltu onda i trava sa strane dobije šansu. Ni Hipodrom u to vreme nije izgledao kao danas. Na polju koje okružuje trkačka staza, rasla je korovčina po metar. Ponekad bi došao neki čobanin sa ovcama da se to iskoristi.

 5. Kertvaros kaže:

  U vreme kada jos nije postojao izraz "Buvljak",Suboticani su kupovali stare stvari (ali i svercovanu robu) na Stareskoj pijaci (peci) Ona se nalazila,koliko me secanje jos sluzi (a sluzi me sve manje) kod Somborske kapije i to duz zida Kalvarije.Mi deca smo odlazili tamo da kupujemo stare predratne stripove,npr. "Tri ugursuza" ili stare brojeve "Pol.zabavnika."
  Mesto gde je danasnji buvljak je bilo stocno sajmiste,ako se ne varam jednom nedeljno i to ponedeljkom.Tu se prodavala uglavnom krupna stoka i svinje.Kuriozum je da je to sajmiste dozivelo svoj pravi Boom negde jos krajem 50-tih godina kada je uvedena zabrana ulaska zapreznih vozila u grad.Somborska kapija je bila granica za njih.Naravno fijakeri su i dalje imali svoju privilegiju kretanja gradom.I njih je bilo sve manje poslednja dvojica su stajala pred kafanom "Mali mir"(koja je sve bila samo ne -mir.) dok i oni jednog dana nisu nestali.Sama krcma je bila odmah pored "Uniona" i u njoj sam bio samo jedan jedini put i iz nje su me drugari bukvalno odneli u voz -pravac JNA.
  Tempi passati…

 6. Grafičar kaže:
  djomla napisao:Ako smo po necemu poznati, onda je to sigurno Buvljak koji u neku ruku predstavlja zastitni simbol privrede ovoga grada. Znam, zvuci glupo, ali Subotica nije grad koji je dignut zbog reke ili planine jer ih ni nema vec zato sto je oduvek bio na raskrsnici puteva mnogih evropskih naroda koja su tu raskrsnicu koristila kako bi trgovali. U pocetku se pijaca nalazila na mestu sadasnjeg Trga Zrtava fasizma, i trgovalo se senom i stokom, a u poslednjih trideset i kusur godina to je Buvljak koji je svu svoju snagu doziveo bas kada je bilo najteze. Mozda ce se on kao takav ugasiti kao sto i pijaca na Trgu vise ne postoji, ali ce se roditi nesto novo sto ce biti u duhu 21. ali ce imati istu funkciju "trgovina". Buvljak u Subotici ne moze da nestane, on samo moze da promeni ime, poziciju i izgled.

  Bilo je buvljaka i ispred Zanatske komore i to početkom 50ih godina. Negde od poliklinike pa sve do gimnazije i to sredina između dva puta. Neko je spomenuo i Kalvariju i to prostor paralelno sa Biskupskim dela groblja. Roba je visila na ogradi Kalvarije, dole na zemlji na novinama, ili kartonima svega i svačega. Pošto sam iz treće ulice sa drugom decom prodavali smo sa česme vodu jer je bilo toplo – i to dvo-jezično HLADNE VODE-HIDEGVIZ ZA DINAR-DVA posle na sladoled, ili bombone kod cukrasza PIŠTE. Isti poslastičar je nedeljom pre podne na ženskom rukometu, posle podne na Stadionu prodavao karamelu koju je iz kotarice vadio šakom i služio publiku.
  Što se tiče TOG Buvljaka, više ga nema, nakraju je bio u visini Škole za gluhonemu decu, i vlast je i tu ukinula. DGY

 7. Sanela kaže:

  Gdje se tacno nalazi ovaj buvljak u subotici?? hvala na odgovoru!

 8. Sanela kaže:

  P.S. ako nema taj buvljak,ima li ikakva pijaca slicna toj u subotici?

 9. JovaToYou kaže:

  @Sanela
  http://maps.google.com/maps?hl=sr&tab=wl

  Tržni centar buvljak

 10. djomla kaže:

  Sanela ovaj buvljak je na istom mestu od kad postoji. Ovako je izgledao nekada a trenutno je mnogo razvijeniji. Za kompletnije informacije kontaktirajte nas putem maila ili posetite stranicu:
  .
  http://www.subotickatrznica.rs/

 11. Sima kaže:

  Sećam se kao da je juče bilo, odlazaka sa ocem na buvljak i njegove prodaje alata. Velikih gužvi, šarolikosti, obavezne kokte. Imala je neki sasvim drugi šmek nego danas. Lepe uspomene.

 12. gost kaže:

  lanskog za direktora suboticke arhive!!! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR