Subotički čardaci

Da je građanska Subotica više mit nego realnost dokazuju i niz detalja koji se mogu pronaći po raznim dvorištima u centru grada. Ono što se danas naziva “Centar grada Zona I” nema baš mnogo veze sa centrom a još manje sa gradom.

 

Čardaci sa kokošinjcima i oborima po raznim dvorištima čije su kapije do pre nekoliko godina izlazile na blatnjave ulice čine “ambijentalnu celinu naselja” koje još uvek odiše ambijentom omanjeg vojvođanskog sela na čijim se trgovima po potrebi kuvaju čvarci, ubiru plodovi jeseni ili prosipa slama.

 

Do pre nekoliko godina ste šetajući ulicama grada tačno mogli da osetite ko gaji piliće a ko prasiće, ali je to na sreću “Odlukom o držanju životinja” u velikoj meri suzbijeno, pa su isti ti čardaci u velikoj meri izgubili funkciju, ali su ostali da stoje i svedoče o jednom prošlom vremenu iz kojeg mnogi ne žele da izađu.

 

Ima li ko bolji?KOMENTARI

 1. dragana kaže:

  treba ih restaurirati i sacuvati od zuba vremena..ofarbati u vesele boje i napraviti zabavni park.

 2. umetnik kaže:

  Treba im podici spomenik! 

 3. JimmyQ kaže:

  MIslim da su čardaci najmanji problem..a ove kuće na slikama izgledaju uredno i autohtono… Meni više smeta “ekipa” koja živi U čardacima oko buvljaka, ili “gospoda” koja nije naučila da očisti okućnicu..pa to barem ništa ne košta!

 4. Double P kaže:

  E moze mi neko reci u kojim delovima grada se tacno smeju ili ne smeju gajiti domace zivotinje? 

 5. Anonimni kaže:

  JimmyQ:

  MIslim da su čardaci najmanji problem..a ove kuće na slikama izgledaju uredno i autohtono… Meni više smeta „ekipa“ koja živi U čardacima oko buvljaka, ili „gospoda“ koja nije naučila da očisti okućnicu..pa to barem ništa ne košta!

  ne lupaj na prvoj slici je uredno dvoriste jedne novije zgrade. Autohtono?

 6. Subačanin kaže:

  Vidi se koliko djomla poznaje gradsku istoriju, jer da barem malo vise zna od prosecnog Suboticanina, a da ne kazem starosedeoca, znao bi vise zasto su podizani cardaci u gradu, a da ne kazem da bi znao koliko pre je Subotica imala npr. tramvaj nego drugi gradovi u juznoj Ugarskoj, a kamoli u odnosu na Srbiju (mislim ispod Dunava), o fudbalu da ne pricamo, o najstarijoj gimnaziji i pozoristu na prostoru drzave u kojoj je danas subotica, o….

 7. Antropo-sociolog kaže:

  Zidine, kapije, suženi vidici, nevidljivi horizonti, prepreke i zapreke, ograde i granice, katanci, reze, rešetke  . . .

  Nije li to sve  sušta suprotnost prirodnom Panonskoj niziji kao prirodnom ambijentu i Vojvodini koju bih definisao kao politički i socijalni ambijent.

  Otkud ove zidine i potreba za tolikim veštačkim zaklonima i ogradama u ravnici u kojoj sdama priroda zahteva širinu i nudi dubinu prostora ?

  U kavoj je korelaciji ovakva arhitektura i svest stanovništva, njegova kultura, etika, odnos prema zajednici, odnos prema svojini ?

  Ima li osnova da se istražuje motiv zbog kojeg se zidine i ograde, zatvorenost i arhitektonski egoizam, građevinska samodovoljnost, javljaju u Vojvodini i na Kosmetu ?

  Uzgred, društva koja drže do svoje tradicije i ne stide se toga svim mehanizmima brane i neguju materijalne ostatke takve kulture. U britanskoj kraljevskoj zajednici Škoti, Velšani i Englezi su šampioni te borbe.

  Na nekoliko stotina metara od Bakingemske palaate stoje objekti koji su svedočanstvo viktorijanske predepohe.

  Za 30 godina  i ovaj čardak sa naše slike će istruleti, a onda će na njegovom mestu da iznikne nostalgija, ove slike će postati lepi dokumenti a neko će se možda kajati što na vreme nije premestio taj čardak na neko drugo mesto i čuvao ga kao etnološko blago. Neki ludaci uzmu pa Keopsovu piramidu seckaju i premeštaju, mi smo pametniji, mi ćemo naše da iseckamo pa u šporet. To nama nije problem, vraćaju se smederevci u kuće, ponovo se zaboravljkene kaljeve peći krpe i potpaljuju jer nemamo para za gas i centralno grejanje. Sa materijalnom regresijom naš duh ide dvostruko brže u retrogradno. Srećan put.

 8. djomla kaže:

  Subačanin:

  Vidi se koliko djomla poznaje gradsku istoriju, jer da barem malo vise zna od prosecnog Suboticanina, a da ne kazem starosedeoca, znao bi vise zasto su podizani cardaci u gradu, a da ne kazem da bi znao koliko pre je Subotica imala npr. tramvaj nego drugi gradovi u juznoj Ugarskoj, a kamoli u odnosu na Srbiju (mislim ispod Dunava), o fudbalu da ne pricamo, o najstarijoj gimnaziji i pozoristu na prostoru drzave u kojoj je danas subotica, o….

  Šta da radimo mi neznanci, samo kvarimo sreću.

  Naša sagovornica u filmu o Radijalcu je ispričala svoj doživljaj kada se uselila u tek izgrađenu zgradu na aleji iza koje su se u dvorištima preostalih kuća klale svinje. Dobro, ipak je “klanje” malo gruba reč, lepše zvuči “disnotor” kojeg više nema na Radijalcu ali ga zato ima u centru. Do pre nekoliko godina je bio u Hali sportova koja je inače po projektu pravljena baš u te namene, a slična “ijada” se održava i na Velikoj terasi.

  Eh ta Velika terasa… nekada je gospoda igrala tenis u njoj, a pošto gospode više nema, danas vise šunke.

  Butkicijada u stilu secesije

  Nego o kakvom tramvaju vi to pričate ?

 9. Ivan kaže:

  stvari su vrlo jednostavne medj’ kulturnim svetom: kad se pristojnom coveku nesto ne svidja, on to zaobidje ili ode tamo gde toga nema.

  varvari su pak drugaciji. oni dodju i poruse sve ono sto nije po njihovom ukusu.  

 10. PO kaže:

  Kad na salas metnu PVC pendzere.

 11. stormwatch kaže:

  Kako godine sve vise prolaze, sve vise zivim u misljenju da su Tramvaj, velelepne zgrade i sve ostalo sto je Subotica dobila prva bio samo pokusaj da se u degenerisano selo ugradi grad….to cak ni u 21. veku nije moguce jer je Suboticanima drazi nakrivljeni cardak sa aflatoksicnim kuruzom nego uredjena, betonirana i cista ulica po kojoj mogu setati danju i nocu bez off-road GPS navigacije. 

 12. djomla kaže:

  Ti čardaci su deo “ambijentalne celine” grada i idealno se uklapaju sa:

  Iz žablje perspektive Subotica i nije taoliko loš grad jer ista i ne vidi bog zna šta, ali šta sve roda vidi dok preleće ovu varoš.

  Načinjen je čitav serijal fotografija raznih dvorišta po užem i širem centru Subotice. Ciganske četvrti po Beogradu su lepše sklepane.

  Jedna ovakava, samo na drugoj strani centra je na prodaju pa ko želi da spasi “ambijentalnu celinu” grada ukazala mu se idealna prilika.

  https://www.gradsubotica.co.rs/6041-kuca-u-arsenija-carnojevica/

  Storm, Subotičanima možeš sve reći samo ne govori istinu. To teško vare. 🙂

 13. Kertvaros kaže:

  Niko tako duboko ne mrzi zitna polja i ambare, kukuruzista i cardake, kao bivsi seljak. Inace svako selo, svaki grad, svako ljudsko obitavaliste je pre svega ogledalo onih koji tamo zive i stanuju. Cesto gledam fotografije sa raznih proslava, zabava i balova po Subotici. Vidim dame u vecernjim i balskim haljinama, gospodu u smokinzima i sa leptir masnama,  komplikovane vecernje frizure i skupi nakit, sve je vrlo urbano i “nobl”. Gledam ih kako poletno igraju narodna kola kao da su na nekoj seoskoj ledini i ni najmanje me ne cudi da kod kuce u dvoristu imaju lepi i poveci cardak.

 14. djomla kaže:

  Ah, nemojte tako Kertvaroš, može neko iz konteksta da izvuče zaključak da mrzim žitna polja i kuruzišta (kuruz u narodu poznatiji kao kukuruz) te čardake i ambare. Ako se nekim nemilim slučajem zapali žito, zna se u koga će se prstom upirati. 🙂

  Evo, u znak ljubavi prema čardaku, spreman sam da podržim ideju podizanja najvećeg čardaka u Subotici na mestu nekadašnjeg kostura pored Otvorenog univerziteta. Naravno ukoliko se vi složite sa tim da je to mesto baš prikladno za čardak. 😆

  Velika je Subotica ima u njoj mesta i za čardak i za 20 spratova. Samo treba naći prikladno mesto. Zaista bi bilo neprikladno u Višnjevcu dići 20 spratova, zar ne?

  Inače ovi čardaci su na 3 ulice od Gradske kuće. Nisam ja slikao to po Zorci i Aleksandrovu.

 15. stormwatch kaže:

  Ja mislim da bi u znak solidarnosti sa starim dobrim vremenima trebalo zaustaviti svaku dalju obnovu Subotice u bilo kom pogledu. Znaci to sto ima asfalta ima, sto ima kanalizacije i vode gradske ima, i to sto ima je mizerno i ispod svake kategorije ali je to Suboticanima dovoljno. Eno onaj sto je rekao da se voz kamenuje zato sto trubi i da smeta – lepo povadite sine, nek vise ne idu vozovi a umesto sina pustite ovce, patke, guske i svinje neka slobodno jezde koridorima nekadasnjih pruga, na mestu gde je zeleznicka stanica napravite stocnu pijacu a ranzirnu prekrite blatom. Neka vam blato bude novi beton,  govna koristite kao pomade, pijte kisnicu i pravite krovove od pruca. Srusite sve sto je izgradjeno novo a stavite pod zastitu sve staro, memljivo, vlazno i nakrivljeno, Od tih cigala novih objekata napravite replike nabijanica i kuce za zivotinje. Cardaci nek se multiplikuju sirom grada, napunite ih svakakvim plodovima zemlje, lozite gume da i sav moguci otpad da se ogrejete, nek ceo grad bude obavijen oblacima zagusujuceg dima, izbacite trofaznu struju i koristite samo monofazna brojila po kucama ako vec zelite struju ali najbolje da se vratite petrolejkama, bacite sve automobile na otpade – ne trebaju vam…upregnite svinje, konje i magarce po subotickim blatnjavim ulicama pa nek se prolama glas kocijasa i pijanaca kao u stara dobra vremena do dugo u noc, od izmeta vaseg novog transporta napravite vence sebi u cast, stvorite neki novi umetnicki izrazaj – sranjgeraj ili tehnika govana na platnu. Porusite sve celije mobilne telefonije po gradu i koristite ih kao drotove za vezivanje konja i stoke, sta ce vama telefoni, niska je Subotica! Sa cardaka cete se dovikivati jedno drugom ili relejno dok ne dodje poruka do onoga kome je namenjena. To je pravi zivot, ta stara dobra vremena su zal za suboticom kakva je bila nekada, nije se bas mnogo promenila ni za poslednjih 200 godina ali i ovo sto je uradjeno je samo bilo ostro upereno protiv vas….protiv vas TRADICIONALISTA! Uzivajte u vasoj Subotici. Uzivajte u govnima.

 16. Usputachni kaže:

  Storm ti bas znas da dramis a i sloboda izrazavanja ti se malo otela.Ne toliko otela koliko je u momentima vulgarna.Ok,sad imam i sliku tvojih reci.Google je cudo!
  😀 

 17. Katastrofa kaže:

  Hahaha, kakve su ovo slike. 😆 Subotica je selendra veća od Šapca.

 18. stormwatch kaže:

  Usputachni:

  Storm ti bas znas da dramis a i sloboda izrazavanja ti se malo otela.Ne toliko otela koliko je u momentima vulgarna.Ok,sad imam i sliku tvojih reci.Google je cudo!

  :-D  

  Svidja mi se sto si preko googlea zaprimio moc materijalizovanja mojih reci u slike. Chardak five!

 19. marko kaže:

  Nisam očekivao od djomle tako nesuzdržane komentare, koji su naišli ne kao obično na uglavnom pozitivne, već ovoga puta na puno negativnih ocena. Mislim da je mogao bolje reagovati na bezvezan komentar “Subačanina”, da zna da se na lepši način izdigne iznad takvih komentara…. :-/

 20. djomla kaže:

  marko imate “palac gore” od mene. 

  Da li ste primetili poslednju rečenicu u tom komentaru?

  “Nego o kakvom tramvaju vi to pričate ?”

  Ta rečenica bi se mogla prevesti i kao

  “Nego o kakvoj tvrđavi vi to pričate ?”

  Naime, subotička realnost je takva da čovek star 39 godina nije doživeo tramvaj, nije se vozio njime i ne poznaje Suboticu na šinama. On nema nikakvo iskustvo o tome. 39 generacija je osećaj o tramvaju stvorilo na osnovu fotografija. Za 10 godina će termin tramvaj biti poistovećen sa terminom tvrđava.

  I tvrđava je takođe postojala ali živih svedoka odavno nema. Stoga se ni ne postavlja pitanje njene ponovne izgradnje.

  Za 10 godina deca rođena 2000. godine neće postaviti pitanje vraćanja tramvaja već eventualno izgradnje metroa, jer ni njihovi očevi nisu doživeli tramvaj pa ne mogu da im prenesu iskustvo. Otićiće u zaborav i ostaće fotografije i tekstovi na GradSubotici.

  I ovaj komentar će možda nekome zasmetati pa će lupiti “palac dole”, ali istina je jedna. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR