Subotički Charles Bronson

„Čarls Bronson mi je bio idol. Nisam ni sanjao da ću jednog dana da izgledam kao on!“ –  reče Darko Čović u filmskom svetu poznatiji kao Sacha d Arc.

Život je stvarno izrezbario lice nekada siromašnog dečaka iz Gajeve ulice. Najpre u ringu. Bio je član čuvene bokserske ekipe Spartaka, šezdesetih godina. Bili su najbolji u zemlji ali ni to nije ponekad dovoljno da se napuni stomak svaki dan. Dobrovoljno davanje krvi ne retko mu je bio način da dođe do ručka.

 

Darko protiv Marjana Beneša,  tada evropskog prvaka

Konačno, krajem šezdesetih je odlučio da krv „proliva“ za pare. Najpre kao profesionalni bokser, izbacivač i dubler na filmu.

Ponekad srećemo ljude za koje pomislimo da bi sasvim odgovarali gangsterskim likovima iz američkih filmova. Majka priroda im je usadila izraz i lice zeznutih tipova, mada to često oni nisu u duši. Tako su producenti pronašli da je lice kaskadera Darka, dovoljno opako, da na ekranu bude ubedljiv kao negativac ili motoraš, roker…

Usledilo je preko sto filmova, što B produkcije, što visokobudžetnih, sa Frankom Nerom, Badom Spenserom, Čarlsom Bronsonom…

Darko i Claudia Cardinale

Kada je bio u Subotici 2003. godine, poslednji put je okupio boksersku ekipu čuvene Spartakove generacije, pre nego što će nekolicina otići u večna lovišta.

A onda se vratio na drugu stranu ekrana – Sasha d Arc, bad guy.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  lansky jos jednom me oduseljavas sa ovakvim clancima…iako kao klinac sam video sasshu d arca na filmovima POJMA nisa imao da je suboticanin.Hvala Lansky!!!

 2. gost kaže:

  Lansky, samo napred! nedaj se… 🙂
  textovi su ti extra.

 3. Mile protiv tranzicije kaže:

  Kao po obicaju, sjajno!

 4. cogito ero sum kaže:

  Respect Lansky!!!!

 5. Grafičar kaže:

  Sa DARKOM ČOVIĆ išao sam zajedno u staru Bajsku školu u isti razred, čak

  imam i fotografije iz ovog perioda – gde smo kao razred uslikani.

  Njegova porodica po majci je GRŠIĆ i to poznati štampari, koje je Darko pre

  nekoliko godina i posetio. Gajeva ulica ga pamti, kao i PETI kvart. ALUGY D-CH

 6. cvrle kaže:

  Svaka cast lansky. Kao sto Golden Gate Bridge spaja dve strane tako ti spajas suboticka srca

 7. dragi Suboticani ponosim se Vama kaže:

  Sasvugde u svetu gde sam bio predstavljao sam se kao suboticanin,a posto sam veliki nostalgicar,svugde sam govorio o nasem divnom gradu odnosno o Subotici,pozdrav svima koji budu procitali moj komentar i dovidenja u Subotici,Vas sugradanin Darko.

 8. ggg kaže:

  30. marta preminuo.

OSTAVITE KOMENTAR