Subotički graffiti i žvrljotine

Prvi grafiti u Subotici, pojavili su se pre tridesetak godina, sa pank trendom. Punk is not dead, Čonta je bog, Sid is god i imena nekoliko pank bendova, nisu predstavljali pretnju arhitektonskom nasleđu, štaviše, predstavljali su nešto novo, hrabro i „svetski“. Grafit je tražio i odgovarajući ambijent a to je bio sivi betonski pejzaž ili ruševine, kao skelet kod UO, po kojem se najviše šaralo.

 

 

Pre 30 godina
Slika

Posebnu poteškoću je predstavljala kupovina auto laka. Nije bila retkost da prodavac u farbari odbije da proda sprej ili Tigar lepilo nekom omladincu.
Nakon toga, za grafit su se smatrale i razne poruke na zidovima, često aforistične sadržine a još ćešće su to bile nekakve nesuvisle izjave.

 
Danas znamo da sve natpise na zidu, bilo koje vrste, nazivati grafitima, nikako nije ispravno. Postoji nekih sedam vrsta grafita tj. nivoa u crtanju grafita. Najosnovniji je tag, što znači potpis grafitera. Najviši stupanj je burner, grafit jarkih boja koji je toliko živ da “gori sa zida“.

 

 

Pravi grafit (preko puta Opštine)
Slika

U Subotici dominiraju žvrljotine najniže vrste. Najagresivnije se šire navijačke parole tri prisutne navijačke grupe. To su tipske poruke koje su iste u celoj zemlji i služe samo kao obeležavanje teritorije. Njihova brojnost i sveprisutnost treba da pokaže „koliko nas ima“.

 

 

Užas jedan
Slika

Veće urbano zagađenje predstavljaju još jedino poruke nacionalističke sadržine. One su ređe ali je njihovo dejstvo konkretnije. Samo jedan čovek i jedan auto lak, mogu tako da pošalju poruku mržnje i izvan granica zemlje. Naci parole po pravilu izazivaju pažnju medija, domaćih, čak i stranih, koji svojom slikom i komentarom čine uslugu autoru, raspršujući otrov poruke mnogo dalje od ulice gde je ona ispisana. Takve prigode indirektno koriste i tvz „antiratni profiteri“ tj onaj nevladin sektor, koji bi nestao u uslovima idiličnih međunacionalnih odnosa. Tu su na dobiti i političke stranke sa nacionalnim predznakom kojima eventualna nacionalna ugroženost uvek donosi vetar u jedra.

Pravog leka protiv žvrljotina nema sem upornog skidanja i prefarbavanja, što je moguće brže. Sve u nadi da se tako obesmisli rad onoga koji švrlja i piše po fasadama, jer i za to je potreban trud i trošak.

 

 

Istorijske naslage (Dole reakcija !)
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Grafit je sastavni deo svakog grada. Ulična umetnost, street art, slikarstvo. Postoje mesta, u gradu koja se oslikavanjem uređuju i to uglavnom budu bočne strane nekih zgrada na kojima nema prozora ili pak zidovi, vagoni itd…

  U Subotici najozbiljniji grafit je napravljen na početsku Aleje Maršala Tita, kada je oslikan bočni zid sadašnje zgrade muzeja.

  Mural
  Slika

 2. Dreamgirl kaže:

  U svetu postoji veliki broj urbanih grafita koji ulepšavaju gradske kvartove. Za neke od njih je potreban veliki umetnički talenat a za druge samo dobra ideja i uz par poteza dobija se prelepa slika koja daje dušu objektu ili pak predstavlja svojevrsnu atrakciju.

  Bilo bi lepo kad bi se neki objekti u gradu, kao npr. kostur iza Otvorenog univerziteta doterao na neki od ovih nacina. Zaista, potrebno je samo malo boje i maštovita glava koja će osmisliti kako da na najbolji način oživi ambijent.

  Slika

  Slika

  Slika

  Primer kako je jednostavnim rešenjem a veoma vidno obeležena godina Šopena (Frederic Chopin)
  Slika

  Zanimljiv način oživljavanja "dosadnih" znakova
  Slika

  A naravno, tu su i najlepši 3D grafiti
  Slika
  Slika

 3. santodanc@gmail.com kaže:

  Sramota! Niko nista ne radi! Gde je kvartovna milicija koja obilazi.Narod je totalno nezasticen! Obijaju auta,odvaljuju,cupaju! A pisanje sramota. Niko ne vodi ni ocemu racuna,a omladina nasilna i luda. Bitno da znaju da ti naplate koje kakve kazne a da zastite narod makakvi, i da sprovedu zakon.

 4. Nasha deca kaže:

  SlikaSlika
  Slika
  SlikaSlika
  SlikaSlika
  Slika
  Slika
  Slika
  Slika
  :yes:

 5. djomla kaže:

  Grafiti kod Otvorenog univerziteta.

  Slika

  Slika

  Slika

  Slika

  Slika

 6. djomla kaže:

  Telenorova fondacija je imala akciju "Pokreni grad" iz koje se rodio najveći trenutno grafit u gradu…

  Na početku Radijalca
  Slika

  Preko puta, nekadašnji mural zamenjuje reklamom (nije bitno cija je bitno je da je u pitanju reklama). Kao mural ne pristaje jednoj ozbiljnoj instituciji kao sto je muzej, ali zato reklama… svakako da.

  Slika

 7. jovan kaže:

  i sad ti meni reci da za umetnost (grafite) moraju da hapse omladinu? neka im daju legalan zid posto ga u subotici po mom saznanju nema!

OSTAVITE KOMENTAR