Subotički kodovi u kulturi

"Subotica grad festivala – subotički kodovi u kulturi" tema je još jedne debate na subotičkoj Agori.

Uvodna izlaganja predstaviće:
Marija Šimoković, književnik
Branislav Filipović, direktor FOKUS Fondacija
Viktorija Šimon Vuletić, v.d. direktorka Art Bioskopa ,,Aleksandar Lifka’’

Slika

"Subotica je multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna sredina i njen identitet ima sadržaje interkulturalnosti te nije potrebno ni poželjno oponašati centralne kulturne modele i administrativno birokratska rešenja
Kultura je način života: obuhvata sve aktivnosti od stanovanja , preko načina ishrane, radnog procesa, duhovnog života itd. Kultura je smisleno ljudsko življenje koje se bitno razlikuje od pukog životarenja.Ne može se biti kulturan u jednoj oblasti ljudskog delovanja, aktivnosti a nekulturan u drugoj. Šta smo mi kulturi i šta je ona nama? Šta je to što određuje da li smo kulturni ili pak nekulturni? Reč, pojam toliko znan koliko i neznan.Ono što se najčešće misli pod kulturom su literature, umetnost pa i nauka, zašto ne i obrazovanje.Ali se pri tome zaboravlja da su to samo dokumenti kulture, dokumenti duhovnog i materijalnog blagostanja..Kultura jeste to ali i nešto više od toga.
Kultura je podjednako na delu u staničnim čekaonicama i koncertnim dvoranama, na stadionima kao i u galeriji, u kafani i u pozorištu.
Kao paradigma za prepoznavanje kulture i kultura, a pre svega kao paradigma za umetničke i društvene orijentacije festivalski format se pokazuje kao najpogodniji. Koliko subotički festivalski format promoviše proaktivnost i potrebe razvojnosti, interventnosti i kritičnosti ? Kakav ili kakvi festivali su potrebni da bi ih promovisali, nagrađivali i praktikovali kao segment kulturne politike.
Kritička analiza kulturnog života grada, uz promišljanje utopijskih kapaciteta stvarnog i mogućeg, osnov su za unapređenje kulturnog života u gradu. Glavni cilj Subotice nije samo privredni rast i razvoj nego pre i iznad svega KULTURNI RAZVOJ koji obuhvata umetnost, nauku i obrazovanje. To je format za razgovor na tribini…
" – Dušan Torbica, urednikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: