Subotički osnovci obeležili Svetski dan kravate

Pre dva dana u svetu je obeležen Svetski dan kravate, modnog detalja nezamenjivog u poslovnom ili svečanom stilu oblačenja. Mahom je nose muškarci, nisu retke ni žene kojima je modni detalj, a učenici jedne subotičke osnovne škole podsetili su svoje sugrađane uiličnom akcijom na to kako je i odakle sve počelo.

Iako je Luj četrnaesti od nje napravio modni detalj koji ni četiri veka nakon njegove ere ne bledi, kravata je poreklom sa ovih prostora – iz Hrvatske. O tome su učenici hrvatskog jezika iz Osnovne škole Matija Gubec iz Tavankuta danas upoznavali Subotičane kroz flajere koje su sami kreirali i izradili.

 “Mi dajemo poruku ostalim građanima da kravata nije samo modni detalj, nego se to nosi kroz tradiciju”- kaže učenik sedmog razreda ove škole Fabian Dulić.

Kao deo nacionalne kulture, Svetski dan kravate osamnaesti oktobar, obeležava se u ovoj školi koju pohađaju mahom deca hrvatske manjine već godinama.

“Pošto je kravata odevni detalj koji je nastao u Hrvatskoj, mi kroz nastavu Hrvatskog jezika obeležavamo raznorazne koji su povezani sa tradicijom i kulturom hrvatskog naroda, a pošto je kravata međunarodni simbol, naravno, mi ga obeležavamo i u našoj školi, a ovom prilikom smo, kao i prošle i pretprošle godine u grad doneli nešto što je interesantno, drugačije i svake godine se potrudimo da obeležimo ovaj dan na poseban način – da pokažemo našoim sugrađanima šta mi radimo i da donesemo, naravno, tradiciju na trg”- kaže nastavnica Hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture Josipa Kojić.

Do ove akcije ni sami učenici nisu znali mnogo o predmetu koji je rasprostranjen u ormanima širom sveta i oko vrata miliona ljudi, a o čijem poreklu, osim istorijskih svedoče i lingvističke činjenice – poreklo njenog imena – kroata.

RTVKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Ponovo lazete,hrvatski razredi imaju minijaturan broj dece.Trebali ste se bolje raspitati.Najpoznatiji su po srbosjeku i ostalim novotarijama.

 2. Cavalleria rusticana kaže:

  Kravata potice od vratne marame kakvu i koju su nosili svi konjanici. I oni koji su bili ratnici i oni koji su bili cuvari goveda – kauboji. Danas u eri automobila i asfalta vecini je tesko da zamisli kako izgleda pravi galop od nekoliko stotina ili hiljada konjanika i kakva se prasina pri tome podize. Marama preko nosa i usta je bila donekle spas u takvom oblaku prasine. U tridesetogodisnjem ratu ( hrvatski konjanici su kao i svi drugi nosili vratnu maramu, stim sto su je oni vezivali u jedan poseban cvor koji je navodno bio nekakv talisman i cuvao ih u ratu. Ostali su to i takvo vezivanje cvora prihvatili po principu “sta ga znas mozda i pomaze” dakle u konjici je vezivanje jednog aksesoara “A la Croata” postalo moda i zadrzalo se manje vise sve do sanasnjih dana.

 3. Bunjevac kaže:

  A,sad kontam zašto Mirko Bajić stalno iđe razdroljan oko vrata i neće nosit kravatu.

 4. Cavalleria rusticana kaže:

  Mali dodatak:
  Prednost Hrvatskog cvora je bila i u tome sto je jedan njegov kraj mogao kratkim potezanjem da bolje pricvrsti marumu na licu. Otpriike kao sto se danasnjim cvorom moze bolje kravata pritegnuti uz kragnu kosulje.

 5. Bunjevac kaže:

  Kravat pukovnija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

 6. Manda kaže:

  Hrvati su kulturni europski narod…ceo svet nosi hrvatske kravate..

OSTAVITE KOMENTAR