Subotički poljoprivrednici neće državnu zemlju u zakup

U Subotici su u toku licitacije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup na kojima je poljoprivrednicima ponuđeno oko 2.000 hektara zemlje u više katastarskih opština, ali interesovanje za nadmetanje nije veliko.

poljoprivreda11
Kako je izjavio šef odseka za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište Grgur Stipić juče, prvog dana nadmetanja, nije bilo veće interesovanja poljoprivrednika, s obzirom da je bilo ponuđeno uglavnom peskovito zemljište, a najinteresantnija su bila tri javna nadmetanja na kojima je postignuta cena od 63.000 dinara po hektaru.

“Juče u toku dana izlicitirana su ukupno 222 hektara na 101 nadmetanju. Najviša izlicitirana cena je bila 63.250 dinara, a najniža 1.150 dinara”, rekao je Stipić i dodao da se slična situacija očekuje i danas.

On je dodao da tokom jučerašnjeg dana pojedina nadmetanja nisu održana, jer je za te površine u međuvremenu stigla privremena mera zabrane raspolaganja od strane suda, tako da su i te površine izuzete iz javnih nadmetanja.
Radi se o površinama koje pripadaju crkvenom zemljištu, koje je već niz godina predmet spora.

Po ovogodišnjem programu, na raspolaganju za izdavanje bilo je oko 3.000 hektara, od čega je oko 800 ponuđeno po pravu prečeg zakupa na osnovu stočarstva, a očekuje se da će na tim licitacijama biti izdato ukupno oko 500 hektara državne zemlje, s obzirom da se ne radi o atraktivnom zemljištu.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR