Subotički poljoprivrednici pred kolapsom zbog nebrige vlasti

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Subotica zahteva od Gradske vlasti  da u što kraćem roku pruži pomoć subotičkim poljoprivrednicima.Pošto su  gradonačelnik Stevan Bakić i njegov verni koalicioni partner Balint Pastor u više navrata naglasili da u gradskom budžetu nikada nije bilo više novca, a sa druge strane Gradska uprava predvidela je u budžetu za 2022 godinu da će se zalagati za rast proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača kao i za izgradnju, održivog, efikasnog i konkurentnog poljoprivrednog sektora, tražimo da reaguju u najkraćem roku.

Naime, u toku prošle godine na teritoriji grada Subotice farme su počele da rade sa smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile poizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom. Sufinansiranje kamate za kratkoročne kredite u uslovima gde tona veštačkog đubriva dostiže 1000 eura, a cena tovljenika 150 din/kg jednostavno nije dovoljna. Farme koje se bave uzgojem i tovom svinja od prvog januara do prvog jula 2021 godine izgubile su između 5.000-25.000 eura, a zbog rasta cene veštačkog đubriva poljoprivrednici će smanjiti njihovu primenu što će se ogledati u smanjenju prinosa, a to će uticati na sve građane (poskupljenje hleba, mesa, mleka, povrća, voća…).

Subvencije za ratarsvo koje su imeđu 2008-2012 godine iznosile 17.000,00 dinara po hektaru od čega je 14.000,00 bilo predviđeno za biljnu proizvodnju, a 3.000,00 kao regres za gorivo su se 2012 godine smanjile na 14.000,00 dinara, ali za maksimalno 100 ha, potom 2015 godine subvencije su opet smanjene i to na 12.000,00 dinara po hektaru za maksimalno 20 ha obradive površine, a sad su 4.000,00 po ha, a što se tiče subvencija za stočarstvo u okolnim zemljama  su znatno više pa je za naše farmere nemoguće da budu konkutentni.

Da bi spasili poljoprivredu i naše proizvođače Gradski odbor Stranke slobode i pravde apeluje da gazdinstva dobiju bespovratna sredstva iz budžetske rezerve, i to u što kraćem roku da bi poljoprivrednici mogli da kupe i bace veštačko đubrivo, nabave repro materijal i pesticide za prolećne radove, osim toga Gradska Uprava trebala bi da donese rešenje da se poljoprivrednicima ublaže porezi i stupi u kontakt sa JVP “Voda Vojvodine“ i preuzme na sebe barem deo troška za odvodnjavanje.

 

Subotica,19.01.2022.godine                                                                Služba za informisanje GrO SSP SuboticaKOMENTARI

 1. ................................................. kaže:

  Tako ste svi bedni, jadni, izlizani-svi sa ovim Vašim predizbornim laganjima. Ali ajde lepo izdajte saopštenje, budite ljudi te nam napišite jedno saopštenje. Ko je pokrao silna Subotička preduzeća??? Da li ste spremni odmah sada i neodložno tražiti da se ljudima isplate zarade čak i iz nekih prošlih decenija? jeste li za narod ili niste? Pokažite to delima ne rečima.Napišite PLAN I PROGRAM razvoja sela, rešavanje problema marginalizovanih grupa gde svakako ne spada samo jedna favorizovana etnička grupa. da li možete dati pojašnjenje kako su firme propadale za vreme demokratske vlasti?

 2. Blaško kaže:

  Strucnjaci su unistili stocni fond kao sto strucnjak Grcic Eps.

 3. smrad i kal kaže:

  kako se samo snebasišavši aranđeli prave mutavi i nevešti da bi posle eventualne pobede na aprilskim izborima nastavili s istim socijalnim inženjeringom i dugoročnom strategijom ukrupnjavanja zemljoposedničkog kapitala. slobodno stavite ovo kao povezanu vest:

  https://gradsubotica.co.rs/u-subotici-nedostaje-radnika/

  zbog ovoga se seoska buranija mora poterati u gradove radi motanja kablova (i u posledični ambis stambenih i potrošačkih kredita jer bdp), a na veleposedničkim plantažama će za šaku pirinča i strehu nad glavom da rinta neuhranjeno roblje s bliskog i dalekog istoka.

  ps
  sve ovo ne znači da se radi o lošem tranzicionom potezu by the book ali u nekoj državi koja ima tri čiste o poljoprivredi (i privredi uopšte) a ne da su joj prva i poslednja tačka razvojne strategije plivanje burazera i ekipe u sefu stilom baje patka..

 4. Deks kaže:

  Hahahaha,a zato se poljoprivrednici vozaju sa sve skupljim autima,dok mnogi rade za 40 hiljada.Ko je ovde lud,nije bas njima tako lose.

 5. Mecca kaže:

  Iz vašeg saopštenja se jasno vidi da nemate predstavu o površinama koje se obrađuju na teritoriji opštine, o troškovima ulaganja u obradu, o veličini gradskog budžeta i budžetske rezerve, kao i o nadležnostima raznih nivoa vlasti u oblasti sprovođenja poljoprivredne politike.
  Pre nego što smenite ove štetočine, prvo dobro prostudirajte probleme sa kojima ćete se suočiti nakon dolaska na vlast i predložite održiva rešenja. Ovo što ste predložili poprilično je nerealno.

 6. J. Deer kaže:

  Nije baš da nisu prostudirali Mecca, ovo je realno stanje na terenu. Možda je kod tebe u Đurđinu med i mleko, ali..

 7. Mecca kaže:

  @ J.Deer

  Stanje na terenu se razlikuje od gazdinstva do gazdinstva, ali se slažem da je generalno loše. Međutim, ja ne kritikujem saopštenje po pitanju utvrđenog stanja nego predloženih mera.
  Problem dispariteta cena inputa i proizvoda, koji se trenutno javlja, je globalan problem nastao ogromnim skokovima cene energije i ne rešava se efikasno davanjima iz gradske budžetske rezerve (koja iznosi 10 – 20 evra po hektaru obradive površine i služi za rešavanje svih urgentnih i neplaniranih problema) nego se ovakvi problemi najefikasnije ublažavaju na nivou države pomoću robnih rezervi. Nekada smo imali sistem robnih rezervi, ali koliko se sećam robne rezerve su ukinute za vreme ministrovanja Ivane Dulić Marković i ne sećam se da je sistem robnih rezervi ponovo uspostavljen.
  Mislim da ima puno propusta u funkcionisanju života u gradu zbog kojih bi ova gradska vlast trebalo da bude najurena iz Gradske kuće, ali spočitavati joj nastale probleme u poljoprivredi i prebacivati na njih glavni teret rešavanja tog istog problema je poprilično neodmereno.
  Uz sve ovo, nisam iz Đurđina, ali ga odlično poznajem.

 8. Zoran kaže:

  Pirocanci bi rekli od lose ima i po lose ili sto juznije to tuznije!!!

 9. Vasilije kaže:

  Tacno oprosti im boze neznaju sta rade.
  Ti je sto se njih tice.
  Realno ima problema ali predno treby detaljno i brzo snimiti stanje py n osnovu toga dacati subvdncije – pomoc gde zaista
  Skripi.

 10. Anonimni kaže:

  Sve je to loše stanje

OSTAVITE KOMENTAR

+ 74 = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: