Subotički radovi u 2012.

Da se moglo više, moglo se. Da se moglo bolje, moglo se. Ali, da li se može biti zadovoljan – ako se sve oduzme i sabere, može.

 

2012. godina je u Subotici ostavila dubok trag, mnogo dublji nego 2011. godina. Ono što je veoma karakteristično za ovu, ali i za sve godine poslednje dve decenije su veliki problemi velikih projekata. Ti problemi se svake godine naslede i proslede u sledeću.

Dva najveća, najskuplja i najbitnija projekta su opet ostala bez realizacije, sredstava i naredna godina će za njih biti potpuno neizvesna. Na Y kraku se par meseci radilo, okončani su projekti, rešeni su pravni i vlasnički odnosi, ali je izostala realizacija. I ovaj, kao i bilo koji drugi put u Srbiji, samo je slika stanja naše građevinske operative koja više ima posla po sudovima nego na putevima. Sa druge strane Narodno pozorište je 2012. godinu proživela pasivno, bar kada je izgradnja u pitanju.

Ono što je svakako obeležilo ovu godinu je izgradnja zatvorenog bazena na Prozivci. Obeležila ga je brzina izgradnje, efikasnost u vidu finansiranja i na kraju pomalo neočekivano veliki odziv građana koji su samo potvrdili ispravnost odluke. To je ono što se očekuje pri realizaciji svakog projekta.

Što se tiče sportskih objekata treba istaći još dve stvari. Mala sanacija Gradskog stadiona i sasvim korektno uređenje sportskog centra u Prvomajskoj koji je od ove godine pod nadzorom grada.

Kada je u pitanju putna infrastruktura, uređenje ulica i parkova Subotica je bila više nego efikasna što potvrđuje početak uređenja parka Dudova šuma koji je pored trim staze, dobio i jezero, košarkaški teren, sveže zelenilo i sprave za vežbanje.

Paralelno sa bazenom izgrađeno je i šetalište na Prozivci. Čantavir je takođe dobio novo šetalište u centru naselja.

Rekonstrukcija Izvorske ulice je bila i više nego potrebna, dok je glavna ulica u Keru dobila kružni tok. Asfaltiralo se mnogo, ali je proširenje Metohijske i Banijske ostavilo najveći utisak.

Kao šlag na tortu legla je ekproprijacija terena za buduću Majšansku petlju.

Privreda koja život znači je pretvorila dve livade u Malom Bajmoku u industrijske hale. U nove hale su ušli Dunkermotoren i Kontinental, dok je pojekat Kalcedonije u toku. Ni zamlisliti ne možemo kako bi grad izgledao za deset godina kada bi svake godine u pojedinim zonama nikle po dve hale.

Nove projekte koje čekamo 2013. godine, najavili su Svarovski u Malom Bajmoku, i Kvintera i Straser na Palićkom putu.

Iako ne spada u Top10 projekata nikako se ne sme zapostaviti izgradnja srednjoškolskog doma u Hrambašićevoj. Ne tako mali projekat je sasvim nekorektno ispraćen od strane medija, ali predstavlja veliki korak u daljem razvoju Subotice. Svaki veliki grad drži do srednjoškolskog i univerzitetskog obrazovanja i teži da postane što veći centar, jer školovani i mladi ljudi u velikoj meri određuju budućnost jednog naselja. Pored ovog doma, i deo gimnazije Svetozar Marković je osvežen.

Iz oblasti zdravrstva, pored niza manjih projekata izdvaja se novo odeljenje za reanimaciju i intenzivnu terapiju u okviru Opšte bolnice.

I u ovoj godini ponuda stanova u novogradnji je veoma plitka. Svega nekoliko zgrada je završeno što je slab prosek. Završena je Merit-ova zgrada u Bore Stankovića, Bau plan-ova zgrada na uglu Kireške i Banijske, Vior-ova zgrada kod Nepkera, Inkomerc-ova zgrada u Frankopanskoj i DG-ova zgrada na Prozivci.

 

Ono čime Subotica i Subotičani svakako ne mogu da budu zadovoljni su dešavanja na objektima pod zaštitom. Sudbinu Narodnog pozorišta podelila je i zelena fontana, koja je takođe celu građevinsku sezonu proživela sa daskama na njoj. Senćanska crkva je dobila nov vitraž ali i nakrivljeni krov koji je oštećen tokom letošnje oluje. Sokolski dom je dobio najlon na severnom delu fasade sa nadom da će iduće godine dobiti projekat sanacije, dok je pravoslavni hram Vaznesenja gospodnjeg i pored svog obećanja ostao bez sredstava iz Fonda za kapitalna ulaganja.

 KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  Sve 5 … samo treba imati u vidu da je 2012 bila izborna godina… 
  Sve je to da se zamažu oči …

 2. Hector kaže:

  Jeste, da se zamazu oci.
  Sve je malo i jeftino. Jako jeftino i sramotno. 

 3. molim? kaže:

  Eh kad bi mandat Vlade bio 1 godinu, ili 2 najviše, pa da je svaka ili svaka druga godina izborna 🙂 gde bi nam bio kraj.

 4. djomla kaže:

  Ovaj tekst je ono što se dešavalo na gradilištima u Subotici u 2012. godini. i ništa više. Ali, palanački sindrom sitnog politikanstva je nešto što u nacionalno, versko, jezičko i aunomaško prepucavanje preovlađuje u Subotici, pa tako ništa ne može da prođe bez toga… Elem…

  emanuel:

  Sve je to da se zamažu oči …

  Zamazivanje očiju je pojava kada se uređuju parkovi koji se zapuste, sadi drveće koja mesec dana nakon toga uvene, farbaju pešački prelazi, kreče domovi kulutre koji usput prokišnjavaju, popravljaju igrališta itd…

  Svi navedeni projekti u tekstu se ne mogu svrstati u to, jer su to projekti koji su trajno izmenili grad.

  2007. i 2008. godine je urađen kružni tok na početku Radijalca i popločana je Borovo ulica i oba projekta su i dana danas tu. Što znači da su ti oči zamazane već 5 godina.

  Neki od ovih projekata jesu urađeni u predizobrne svrhe: bazen, šetalište na Prozivci, Čantavir, Prvomajska, srednjoškolski dom itd… 

  Dobar deo je završen posle: Izovrska, Ivana Antunovića, Stadion, Straser, Bolnica, Majšanska petlja.

  Dudova šuma je takođe tek posle izbora dobila jezero i veći deo sadržaja, ali daleko od toga je kompletirana. Ona će se raditi još 3 godine pa će tako biti aktuelna i za naredne izbore da zamaže oči narodu – po drugi put.

  O projektima u Malom Bajmoku je besmisleno pričati u kontekstu vremenskog perioda od tri ili šest meseci koliko traje kampanja, kada se sa svakim investitorom dogovaralo bar godinu dana unazada oko uslova ulaganja. Na kraju realizacija Svarovskog će biti tek iduće godine.

  Kvintera je privatan projekat na privatnom placu koji nema veze sa politikom, kao i projekti u sanogradnji. Straser je prasinu podigao tek u avgustu.

  Sve u svemu, svi navedeni projetki će biti tu dok si ti živ, što znači da su ti oči trajno zamazane pojedinim bojama duge. 🙂

 5. Ivica kaže:

  Dok ja nisam našao vremena da napišem nešto a propo emanuelovog i Hektorovog komentara, djomla je već sve objasnio. 

  Još ću dodati da je, po meni, ovo godina u kojoj su se uveli neki novi standardi, ako ćemo od brzine izvođenja radova na bazenu pa do kvaliteta kod infrastrukturnih projekata…primera radi za Izvorsku, Slobodnu zonu i šetalište na prozivci se komotno može koristiti izlizani pridev „po evropskim standardima“. Kod nas je pre bilo nezamislivo da se nešto odradi u kompletu, od instalacija, rasvete, asfalta, ivičnjaka, urbanog mobilijara itd…To je sve, samo ne šminkanje!!!

  E sad, slagao bih kada bih rekao  da sam zadovoljan. I kod mene, kao i kod većine građana, ovi projekti ostaju u senci onih najkritičnijih: pozorišta, zelene fontane i y kraka. Bazen jeste ogroman uspeh, moglo bi se reći i projekat decenije, s obzirom da za gotovo 20 godina niko nije bio u stanju da ga izgradi. Greška je napravljena što je suviše korišten u predizborne svrhe, čak je i tajming veoma kritičan. 

  Sve u svemu, mislim da je sada svima nadležnima jasno da ne mogu nikakvim „grandioznim“ projektima odvući pažnju od onih najkritičnijih. Prema tome, ko u narednih 4 godine ne reši dobrim delom (poželjno u potpunosti) te probleme, nema više šta da radi na tom mestu, ma nema više ni šta da radi u politici. Neće ga izvući ni 20 novih parkova, kružnih tokova, igrališta i asfaltiranih ulica…Da se razumemo, to uvek moram da napomenem, ne očekujem ništa preko noći, ALI DA SE NI JEDNA JEDINA CIGLA NJE UGRADILA OVE GODINE U POZORIŠTE, TO JE NEDOPUSTIVO!!!

 6. Nebojsa kaže:

  Sve je to lepo, i bazen i setaliste na prozivci, i kruzni tok u keru, i ulica kod bolnice, sve je u redu ali sta cemo sa Narodnim pozoristem, zelenom fontanom, kosturom kod radnickog univerziteta, kosturom kod bazena u dudovoj sumi? kao i obicno veliko NISTA !

 7. krass1 kaže:

  djomla

  I u ovoj godini ponuda stanova u novogradnji je veoma plitka. Svega nekoliko zgrada je završeno što je slab prosek.

  Pa i one zgrade sto su zavrsene prosle godine kao i one od pre nekoliko godina su jos neuseljene do kraja. Tako da je ovo sto je zavrseno sasvim dovoljno. Verovatno i previse.

 8. djomla kaže:

  krass1

  Koliko je stanova prazno u novim zgradama? Daj neke tačne informacije…

  Rećiću ti samo par podataka koje ja znam.

  Bau plan je zgradu u tekstu odavno rasprodao. Dobar deo one pored koja se tek zida je takođe rasprodat, a krenuli su da grade kod Autobuske.

  Inkomerc je svoju završenu lamelu skroz prodao i ostao je samo jedan dupleks, ako i njega u međuvremenu nisu prodali.

  Cenzar je svoju zgradu koju zida takođe rasprodao.

  DG jako dobro stoji po tom pitanju. Njima su pomogli subvencinoisani krediti od pre par meseci.

  Za ostale nemam uvid.

  Zašto je ponud plitka. Pokušaj da nađeš trosoban stan od 60 do 70 kvm u novogradnji. Koliko takvih stanova ima u Subotici?

 9. djomla kaže:

  Ivica:

  Sve u svemu, mislim da je sada svima nadležnima jasno da ne mogu nikakvim „grandioznim“ projektima odvući pažnju od onih najkritičnijih. Prema tome, ko u narednih 4 godine ne reši dobrim delom (poželjno u potpunosti) te probleme, nema više šta da radi na tom mestu, ma nema više ni šta da radi u politici. Neće ga izvući ni 20 novih parkova, kružnih tokova, igrališta i asfaltiranih ulica…Da se razumemo, to uvek moram da napomenem, ne očekujem ništa preko noći, ALI DA SE NI JEDNA JEDINA CIGLA NJE UGRADILA OVE GODINE U POZORIŠTE, TO JE NEDOPUSTIVO!!!

  Potpisao bi ovo jer je i meni tako smisleno, ali to tako ne funkcioniše u praksi.

  Narodno pozorište nikada neće navući toliko glasova koliko sređivanje parkova, uređenje ambulanti, domova penzionera, sađenje žive ograde i postavljanja klupi i kanti.

  Puna usta Narodnog pozorišta svima, ali kada bi pitao ljude da li žele da se odreknu nečega u svojoj ulici zarad završetka istog, većina će reći – ne želim.

  Zamisli šta bi se desilo kada bi gradonačelnik izašao u javnost i rekao: Nema asfaltiranja i nema uvođenja kanalizacije dok se ne završi Narodno pozorište. Ili tako nešto slično.

 10. Ivica kaže:

  djomla:

  Zamisli šta bi se desilo kada bi gradonačelnik izašao u javnost i rekao: Nema asfaltiranja i nema uvođenja kanalizacije dok se ne završi Narodno pozorište. Ili tako nešto slično.

  Ja sam za, ali ne treba baš toliko ići u krajnost…svakako da treba smanjiti planirani obim infrastrukturnih radova u komunalnoj sferi zarad pozorišta…pronaći neki optimum između održavanja, investiranja u dotrajalu opremu kako ne bi dolazilo do havarija i održavanja nekog socijalnog mira…opremanje ind. zone i kasarne tu ne računam, tu ne sme da se stane….a i matematika je jasna, koliko glasova donosi nov asfalt u nekoj tamo ulici sa 300 stanovnika, a koliko pozorište?

  No, nekima ni to neće biti dovoljno. Kada sve bude gotovo, kritična meta će im biti kostur pored otvorenog bazena…ali ne treba baš na sve obraćati pažnju, moraju se postaviti jasni prioriteti… 

 11. emanuel kaže:

  djomla:

  Sve u svemu, svi navedeni projetki će biti tu dok si ti živ, što znači da su ti oči trajno zamazane pojedinim bojama duge. :)

  Pihhh 😀
   

 12. Gledač kaže:

  @Ivica
  Smanjiti investicije u infrastrukturu a srediti prvo pozorište?
  Opremanje zone u kojoj će još investitior dobiti pare za zaposlene da nema troška zarade naredne dve godine i sl. To je važnije od infrastrukture ili ona pripada samo novim investitorima a ostali kao u Kalkuti da budemo?
  Kod nas je jeftina radna snaga koja treba da živi što gore kako bi se prodala sve jeftinije.
  Ivice pa ti kao da si sa polja pamuka došao samo ti u onoj kućetini a ostali u kolibama. Pozorište naravno za vas a ostali da vam nose limunadu i gricklice kad izađu iz svog blata i septičkih.
  Dok nekom ne pukne film pa drekne. A šta onda predlažete, bičevanje kao lek za nezadovoljstvo?

 13. Ivica kaže:

  @Gledač,

  Ja sam jasno rekao šta su za mene prioriteti u narednih nekoliko godina:

  • Nastavak održavanja povoljne investiocione klime i zapošljavanje (a tu spadaju i dalje opremanje ind. i kom. zone) 
  • Završetak y kraka i rasterećenje centra od tranzitnog saobrćaja
  • Ponovno oživljavanje centra kao preduslov za iole neki razvoj turizma i oživljavanje poslovnih prostora (a tu naravnu spadaju rekonstrukcija zelene fontane i dobrim delom završeno narodno pozorište)
  • besprekorno održavanje postojeće infrastrukture (a nove investicije samo u najprioritetnijim projektima)
  To je moje neko viđenje u kom smeru treba da se razvija grad kako bi se zaustavilo dalje propadanje i nazadovanje…većini se ne sviđa moje mišljenje, ali i ista ta većina viče svaki dan kako je uništen centar, kad će pozorište, zaposlite ljude itd…Bune se ako se ne radi ništa, a bune se i ako se nešto radi povodom toga…

  Možda je djomla i u pravu, da sitni projekti zadovoljavaju masu, a ne ovi veći…ali se ja ipak nadam da nije tako… 

 14. Očajna domaćica kaže:

  gospodin Ivica sigurno zivi u asfaltiranoj ulici, pa njega bas briga sto Ferenci Ibolje ceka na asfalt 40 god. i da sa takvim razmisljanjem (vasim) treba da se odreknemo normalnog zivota u 21. veku i da u blatnjavim cizmama i u vecernjoj haljini idemo u pozoriste, vi ste rekli sta su po vama prioriteti, a sta je sa NAMA U NEASFALTIRANIM ULICAMA? ko nas j..e, pa se posle cudite zasto subotica umire? 

 15. Ivica kaže:

  Očajna domaćica:

  gospodin Ivica sigurno zivi u asfaltiranoj ulici, pa njega bas briga sto Ferenci Ibolje ceka na asfalt 40 god. i da sa takvim razmisljanjem (vasim) treba da se odreknemo normalnog zivota u 21. veku i da u blatnjavim cizmama i u vecernjoj haljini idemo u pozoriste, vi ste rekli sta su po vama prioriteti, a sta je sa NAMA U NEASFALTIRANIM ULICAMA? ko nas j..e, pa se posle cudite zasto subotica umire? 

  Ne preterujte!!! Stavite prvo na papir koliko je ostalo neasfaltiranih ulica u gradu i koliko ljudi živi u istima…Kao prvo, ja jesam za to da se asfaltira vaša ulica, ali je ne smatram prioritetnijom od centra grada. ALO!!! CENTRA GRADA!!! Znači, vi lično mislite da je trenutno vaša ulica bitnija i od većeg prioriteta za SVE GRAĐANE SUBOTICE od svega što sam ja naveo?! Ja veću sebičnost nisam video.

  I da, živim u asfaltiranoj ulici, normalne trotoare nemamo, ali ih je većiana sama izbetonirala (a centar nam je na par minuta), kablovi KDS-a vise skoro do zemlje i signal preko istih je među najslabijim u gradu, digitalnu telefonsku centralu smo dobili poslednji u gradu, plaćamo samodoprinos, ali od toga nisam video da se išta u ulici i MZ odradilo….ali se ja uopšte ne kačim za probleme u mojoj ulici, ja želim da GRAD napreduje, a posle će i na moju ulicu doći red…E tu je razlika između mene i vas, što vi ne vidite dalje od svoje kapije i boli vas uvo za ostale građane…

 16. Očajna domaćica kaže:

  gospodine, ja uopste ne mislim da preterujem, i mislim da bi trebalo da je prioritet resavanje osnovnih stvari, kao asfaltiranje, kanalizacija u gradu i van grada, ipak zivimo u 21. veku, e sada sto su rusili pozoriste ako nisu bili sigurni koliko para imaju? mislite vas boli za ostale gradjane? procitajte ponovo sto ste napisali

 17. djomla kaže:

  Kada je reč o asfaltiranju ulica, prioriteti moraju da postoje što u poslednjih dve decenije nije bio slučaj. Išlo se na broj ulica a nije se obraćala pažnja na frekvenciju saobraćaja zbog čega smo došli u situaciju da se veoma frekventne ulice ostale uske i nedovršene.

  Verujem, da služba za saobraćaj nema realan uvid u to koliko je koja ulica ili raskrsnica saobraćajno opterećena, niti se ikada to u Subotici merilo. Zbog toga nam je i takva infrastruktura.

  Što se tiče ulica poslednjeg reda a tu spada i Ferenci Ibolje, u toj kategoriji ne bi smo trebali praviti razliku centar – periferija već potpuno druga podela. Ta ulica jeste na periferiji, ali je ona uređena po planu i u njoj su kuće legalizovane što znači da pripada jednoj urbanoj MZ. Ta ulica je morala da ima prioritet svih ovih godina u odnosu na većinu asfaltiranih ulica koje su nastale kao posledica divlje gradnje gde većina kuća ni dan danas nije legalizovana. Zašto su ti ljudi koji su gradili na crno dobili asfalt? I zašto su prioritet? Da li grad na taj način podstiče divlju gradnju i širenje grada na pesku?

  Znači Aleksandorvo, Mali i Veliki Radanovac bi po meni morali da imaju prioritet u odnosu na Makovu sedmicu, Željezničko naselje, Srpski šor, Peščaru itd… 

 18. Gledač kaže:

  @Ivica
  A da ja tebi zaorem ulicu i porušim nešto potrebno za svakodnevan i normalan život a da nije ono što su nekad zvali nadgradnja pa da samo zapalim lulu i malo izfilozofiram?
  Ulica je čekala pozorište uvek ali su ga oni u međuvremenu i porušili. Sad umesto da robijaju za kaznu i primer mi ponovo da budemo kažnjeni?
  Ili možda nije dovoljno što je bačen onoliki novac na trg koji se zove Đinđićev a čak i iz blata bi mogli možda da kažemo nešto o toj umetničkoj fantaziji, nego sad ponovo da čekamo da se po n-ti put promene lampice jer nije lepo da ne svetli. Nervira te pa da mi malo sačekamo i to da se sredi.
  Itd i tako bliže sve primeri nemara i krađe koje svi mi moramo da nadoknađujemo daljim zaostajanjem.
  Y-krak?
  Kako može budžet grada da gradi obilaznicu međunarnodnog puta. Kojom se logikom do toga došlo. Cela Srbija daje garancije za kredite koji se troše na rekonstrukciju Gazele jer je to važno za sve ne samo Beograd a sad ovo ispade naša lokalna briga.
  Koja moždana gimnastika je to uspela!
  Opremanje industrijske zone u normalnim zemljama znači da imaš priključke a ne da plaćaš njegove račune. Zona je opremljena samo nama nikad dosta pa svaka vrhuška pravi po jednu novu da se njeni kadrovi negde uguraju kad ispadnu sa VIP liste za zapošljavanje. Koja zona? Stara, nova, neka koju još nismo ni čuli ali treba da se napravi za nekog direktora. Oni kad se posvađaju naprave jednu. Upravni odbor i gotovo. Obese se na budžet i sisaj.
  I još nešto, nismo mi masa. Ili možda za takve kao ti jesmo ali šta si ti onda. Ti si nešto iznad mase, neka nova viša vrsta?
  Nemoj biti lažno skroman i otvori svoje specijalno plavo srce koje pumpa plavu krv pa kaži meni iz mase. Ko si ti?!

 19. Ivica kaže:

  @Gledač,

  Očigledno ćemo posle poduže i nepotrebne rasprave doći do istog zaključka, a to  je da se u moru ovih projekata gradska vlast pokazala nesposobnom da se, ako ništa drugo, bolje organizuje…Započeto na desetine projekata, a pola nezavršeno, neke ulice „u vinogradima“ dobijaju asfalt pre F. Ibolje i mnogih drugih prioritetnijih….i sada, nema se para ni za jedno, ni za drugo, ni za treće i svi nezadovoljni…Ne mešajmo finansiranje obilaznice u ovo…Sigurno se neće Mrkonjić ili Velja zalagati za Y krak…boli ih ona stvar…na „našima“ je da se izbore za tim…koji će biti izgovor što nisu nastavljeni radovi? Što nisu u ljubavi sa ovima iz republičke vlade? Hoće li reći, eto, nije na nama, u njihovoj je nadležnosti, a oni neće…opet mi nećemo da se raspravljamo sa njima jer se baš nešto ne mirišemo? Isto i pozorište…grad je dužan po onom potpisanom memorandumu da izdvaja za samo 10% vrednosti radova iz sopstvenog budžeta. I šta sad? Opet će biti izgovor, mi hteli, al eto oni neće? Pa ne ogleda se sposobnost jedne vlasti samo u upravljanju sopstvenim sredstvima…mada, očigledno baš i to ne ide…

  Nego, da vas ja lepo pitam, šta će se desiti kada se bude asfaltirala, daj Bože sledeće godine, vaša ulica? Da li su time vaši problemi završeni, ili ćete tražiti da se i ostale stvari u ovom gradu poprave? Meni, iskreno, deluje kao da vas trenutno ništa drugo u ovom gradu ne zanima…ispravite me ako grešim…vidim da ste i protiv ulaganja u ind. zonu, očigledno imate odlična primanja i lepo živite, pa vam se pričinjava da je svima tako lepo i da to ovom gradu nije potrebno…

  PS što se tiče „mase“, malo se pravite ludi, tako da ne smatram da sam dužan da dajem objašnjenje…

   

 20. djomla kaže:

  Gledač:

  Y-krak?

  Kako može budžet grada da gradi obilaznicu međunarnodnog puta. Kojom se logikom do toga došlo. Cela Srbija daje garancije za kredite koji se troše na rekonstrukciju Gazele jer je to važno za sve ne samo Beograd a sad ovo ispade naša lokalna briga.

  Koliko je grad dao do sada para za izgradnju Y kraka?

  Možda znaš nešto što mi drugi ne znamo…

 21. Gledač kaže:

  @djomla
  Pitaj Ivicu to je njegov prioritet za grad 🙂 (plava slovca)
  @Ivica
  Biće problem manje i to jeste napredak. Da tražiću da se nastavi sa takvim radom jer mi je dosta foliranja. Spolja gladac a iznutra jadac. 
  Nemoj da izvrćete moje reči kao na sastanku KP pa svaka kritika razbacivanja može da postane optužnica. Ja sam pitao konkretne stvari a kićenje parolama o ind. zonama možda može vas da impresionira ali mene malo teže. Svrha te zone je da stavara a ne da fiktivno pumpa broj novo zaposlenih koji koštaju više budžet, to jedno a drugo kao što rekoh ovde se JP preduzeće množe prostom deobom. Samo proizvodnja stagnira. Ajde jedna ajde i druga površina ali koji moj će toliko managera i JP oko tog a broj radnika ne raste takvom brzinom.
  I da video sam takve stvari još jako davno, znam čemu to služi, čak sam i bio u jednoj lično ali to nije ni slično političkom propagandnom programu koji se ovde od toga pravi.
  Logika da ako se asfaltiraju ulice nema rasta industrijske proizvodnje je toliko zanimljiva da bi baš voleo da mi je malo bolje pojasnite.
  Grad ima svrhu samo zbog nas koji tu živimo. Nije svrha našeg postojanja da budemo robovi za šminkanju stvarnosti. Da volimo da vidimo lepo ali ako je nešto što je bilo lepo devastirano od strane onih istih koji sad traže ponovno žrtvovanje onda zaboravite na to.
  Pogledajte kako je osvetljena ona zgrada u Segedinu. Njihova Gradska ili sl. i pogledajte našu. Ovo samo kao primer. I jedna i druga su osvetljene samo naša je kitnjastije nego neke koje sam viđao u zemljama koje i kroz ovu krizu prolaze kao kroz puter.
  Ma primanja su mi tolika da mi oupšte ne zavise od poslova ostalih građana. Živim u ulici bez asfalta samo onako da imam o čemu sa vama da se prepucavam preko neta.
  Zvuči vam logično je l’?
  🙂 

 22. Ivan kaže:

  Gledaci, Ocajne Domacice i ini,

  Mogli biste da prestanete da smarate sa tim svojim neasfaltiranim ulicama. Ako vam ne odgovaraju onda se preselite tamo gde asfalta ima. Ali avaj, to treba i (do)platiti, jel’?
  Kada su se kupovali placevi i kuce, u takvim ulicama sve je bilo mnogo jevtinije nego tamo gde postoji sva infrastuktura. Tada ste prosli jevtino i sada je, kao, normalno da neko drugi dodje, resi vam probleme i doda vrednost vasim nekretninama.

  Ulica Ferenci Ibolje je jedina neasfaltirana ulica u okolini i uvek su tamo kuce bile puno jevtinije nego u okolnim ulicama. Ista stvar je i sa Cordaskim putem. 

  Treba napraviti i te ulice, nemojte me pogresno shvatiti, ali nemojte da nam to bude najvaznije na svetu. Nije posteno. Mene bi bilo sramota da se zalim na tako nesto, u ovim okolnostima.

 23. Očajna domaćica kaže:

  dragi ivane, a mene bi bilo sramota da me tako boli, da ne kazem sta, za moje sugradjane, jer znas, zbog takvih kao sto si ti subotica a i nasa lepa drzava tone i nestaje, mi se samo borimo za ono sto nama pripada u 21. veku, i ne necemo biti mirniji, sto su jos neke ulicu u blatu i da pozoriste nikada nece biti izgradjeno i da nam u gradu sve umire
  sve su ulice nekada bile bez asfalta ali su dobile, u nasoj ulici su kuce legalizovane, cak je i naselje planski gradjeno, za razliku od nekih naselja
  i please nauci asfalt je asfalt a ne asvalt, a jeftino je jeftino a ne jevtino, to se uci u osnovnoj skoli, sem ako nisi jos uvek tamo, onda oprosti
  pozz 

 24. Ivica kaže:

  Gledač:

  Pitaj Ivicu to je njegov prioritet za grad :) (plava slovca) 

  Ne mora ništa da me pita, ja sam napisao ovo:

  „prioriteti u narednih nekoliko godina:

  • Završetak y kraka i rasterećenje centra od tranzitnog saobrćaja“  A ti upotrebi maštu i tumači ovo kako hoćeš, svima sam bio jasan, samo tebi nisam, što navodi na zaključak da sa tobom baš i nije sve u redu…Nadam se da ćeš se oporaviti kada dobiješ asfalt…

  Pozdrav…

   

 25. Gledač kaže:

  @Ivan
  A da se ti odseliš lepo tamo gde su napravili obilaznicu i gde turizam caruje?
  Putuj igumane i ne brini za manastir.

  Btw. Ferenci Ibolje nije bila jeftinija od npr. 16. divizije ili Bele Bartoka i odakle vadiš takve besmislice. Kao nju nisu ni planirali da urade a ove jesu pa su posle njih uradili a ovu preskočili jer tako i treba?
  Slušaš ti sebe ili samo lupetaš?
  Ajde nađi na karti o čemu govoriš i pojasni kako misliš da je ona građena a onda one oko nje. Ili misliš da je tamo bila ostavljena namerno rupa pa su posle ljudi kupovali placeve. Planski građeno, sve jednake kuće! Razumeš?
  Ajd sad trk na Google pa gledaj malo.

 26. Gledač kaže:

  @Ivica
  O izvini, pa ti se nama uvredio?
  🙁
  Prioritet koji nije vezan za gradski budžet (Završetak y kraka). Eto nisam shvatio tu misao. Priznajem.

  Ali zašto preskoči globalno zagrevanje i emisije štetnih gasova. Ni to nije vezano za grad ali bi ti (verovatno) isto godilo da bude manje.

  Ne znam hoću li se oporaviti. Od takvih mudraca dok čekamo asfalt osip dobijem. Prepametno i prefino. Gnadige Frau i dobar dan na sve strane. Bljak!
   

 27. Milojicin mali kaže:

  Gledač lupetaš ko Maksim po diviziji i vidi se da pojma nemas sa tematikom.

  ako vec tvrdis da neko nekome placa racune onda bar to i dokazi i sve pare za obilaznicu su dosle iz ministarstva znači iz beograda. sta sve necu procitati ovde od ljudi koji misle da znaju a nemaju pojma.

 28. Ivica kaže:

  Gledač:

  Prioritet koji nije vezan za gradski budžet (Završetak y kraka). Eto nisam shvatio tu misao. Priznajem.

  Ajde još ću ti na ovo odgovoriti, čisto da ne pomisliš da sam uvređen 😉 …

  Pogledaj temu, šta je naslov, o čemu se govori? „Subotički radovi u 2012.“ Ako nisi razumeo naslov, u pitanju su građevinski radovi na teritoriji grada Subotice. SVI radovi, pa i Y krak, o kojem se čak i govori u tekstu.

  Gde? Gde si ti pročitao da se igde u mojim, ili čak uopšte u tekstu, a potom u raspravi spominje gradski budžet? Nemam vremena da ponovo prelistavam sve, ali mi se čini da sem tebe niko drugi isti nije pomenuo. Molim te, pomozi mi i citiraj te delove…ja sam ti citirao moj deo na koji si se pozivao, ne kontam gde je još moglo da bude dvosmislenosti…možda mi je promaklo…

  A da se dohvatimo i asfaltiranja ulica…da te pitam, iz kojih izvora se finansira izgradnja Čordaškog puta? Isto ću te pitati i kada se bude tvoja ulica asfaltirala ili kada se budu radili neki drugi infrastrukturni radovi u gradu…toliko o tvojoj upućenosti…

  Nadam se da sam bio dovoljno jasan i nadam se da nećeš dobiti osip (vidiš kako se brinem)… 🙂

 29. Ivan kaže:

  Ocajna domacica, Gledac:
  Meni je zaista stalo do toga da i vi zivite u asfaltiranoj ulici, zato sto iskreno brinem za dobro svojih sugradjana.
  Nudim vrlo jednostavno resenje za vas – preselite se u asfaltirane ulice. To je ono sto mozete sami za sebe da ucinite, ne cekajuci nesposobnu vlast. Zivot je prekratak da biste ga proveli gacajuci po blatu.
  Posto kazete da razlike u ceni nema, onda cete sigurno naci kucu poput vase (ili jos bolju!) po istoj ceni. Preporucujem da se preselite u Bele Bartoka ili u 16.divizije, to su lepe ulice. Asfaltirane. 
   

 30. Patak Dača kaže:

  Očajna domaćica:

  gospodin Ivica sigurno zivi u asfaltiranoj ulici, pa njega bas briga sto Ferenci Ibolje ceka na asfalt 40 god. i da sa takvim razmisljanjem (vasim) treba da se odreknemo normalnog zivota u 21. veku i da u blatnjavim cizmama i u vecernjoj haljini idemo u pozoriste, vi ste rekli sta su po vama prioriteti, a sta je sa NAMA U NEASFALTIRANIM ULICAMA? ko nas j..e, pa se posle cudite zasto subotica umire? 

  E, puno pozorište ovih iz Ferenci Ibolje svako veče bogami, baš se čudim šta im je pa su navalili na pozorišne predstave! Hvala Bogu, pa će na proleće ili u toku godine dobiti asfalt, da više ne kukaju, jer kako su krenuli ispašće da ne čekaju put 40 nego 400 godina, a da su još Turcima plaćali samodoprinos (harač) za kaldrmu pa ih ovi zeznuli kada su u izbornoj 1686. godini u Subotici pali sa vlasti, pare potrošili, otišli i ostavili ih bez puta!

 31. ........... kaže:

  Ivan:

  Gledaci, Ocajne Domacice i ini,

  Mogli biste da prestanete da smarate sa tim svojim neasfaltiranim ulicama. Ako vam ne odgovaraju onda se preselite tamo gde asfalta ima. Ali avaj, to treba i (do)platiti, jel’?

  Kada su se kupovali placevi i kuce, u takvim ulicama sve je bilo mnogo jevtinije nego tamo gde postoji sva infrastuktura. Tada ste prosli jevtino i sada je, kao, normalno da neko drugi dodje, resi vam probleme i doda vrednost vasim nekretninama.

  Ulica Ferenci Ibolje je jedina neasfaltirana ulica u okolini i uvek su tamo kuce bile puno jevtinije nego u okolnim ulicama. Ista stvar je i sa Cordaskim putem. 

  Treba napraviti i te ulice, nemojte me pogresno shvatiti, ali nemojte da nam to bude najvaznije na svetu. Nije posteno. Mene bi bilo sramota da se zalim na tako nesto, u ovim okolnostima.

  Svaka ti je na mestu! Ljudi vole da prodju dobro na tudjoj grbači pa to ti je!

OSTAVITE KOMENTAR