Subotički ratari optužuju gradsku vlast da crkvama toleriše uzurpaciju obradive zemlje

Nekoliko hiljada malih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Subotice, okupljenih u nekoliko udruženja, ogorčeno je jer pravoslavna, rimokatolička i evangelistička crkva, uz blagoslov lokalne samouprave, kako tvrde, nezakonito raspolažu sa 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

 

Oni tvrde da crkve tu zemlju ne obrađuju, već izdaju u podzakup, iako im je 2007. godine privremeno dodeljena, što je takođe protivzakonito.

 

Do juče se činilo da će ovaj problem konačno biti rešen jer je Republičko javno pravobranilaštvo u martu ove godine, uz obrazloženje da je 2007. godine prekršen zakon kada je crkvama na privremeno korišćenje dato spornih 700 hektara, zatražilo od lokalne samouprave da poništi tu odluku i stavi i ovo zemljište na licitaciju.

 

Gradsko veće je sredinom maja postupilo po zahtevu pravobranilaštva, ali je juče na zatvorenoj sednici ipak promenilo svoju odluku, iako su protiv bila tri većnika iz Saveza vojvođanskih Mađara.

 

– Očigledno su crkve i pojedinci koji stoje iza njih i obrađuju tu zemlju uspeli da izlobiraju kod gradskih političara da se stopira vraćanje zemlje, iako je to protivzakonito. Ova zemlja je bukvalno uzurpirana i oko stotinu porodica koje žive od obrađivanja zemlje a koje bi mogle obrađivati tih 700 hektara sada su onemogućene da rade.

 

– Nije mi jasna uloga lokalne samouprave u svemu ovome, jer osim malih poljoprivrednih proizvođača gubi i gradski budžet, jer se 40 odsto od izlicitirane cene sliva u subotičku kasu – objašnjava Branko Vujić, poljoprivrednik iz Male Bosne.

 

Reč je o 700 hektara obradivog zemljišta koje je 2007. godine dodeljeno na privremeno korišćenje crkvama i verskim zajednicama, dok se ne sprovede restitucija.

 

U međuvremenu, Republičko javno pravobranilaštvo je utvrdilo da je to urađeno nezakonito, jer je, prema zakonu iz 2006. godine, bilo moguće dodeliti samo zemlju koju crkve potražuju, odnosno koja je predmet restitucije, što u ovoj situaciji nije bio slučaj.

 

– Isto tako, crkvama je u međuvremenu vraćeno, prema našim saznanjima, minimum 150 hektara, ali oni i dalje ne daju 700 hektara koje su protivzakonito uzurpirali. Sada smo u situaciji da iako zakon nalaže da to bude urađeno najkasnije do 31. marta tekuće godine, još nije donet Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

 

– Nije izvesno ni kada će biti usvojen, jer je sada ova tačka skinuta sa dnevnog reda Skupštine grada. Crkve netačno navode da im se zemljište oduzima. Pa ne može da im se oduzima nešto što nikada nije bilo njihovo – ogorčen je Miroslav Kiš iz Udruženja poljoprivrednika Subotica.

 

Čeka se odluka ministarstva

 


U saopštenju gradonačelnika Modesta Dulića navodi se da je od koalicionih partnera zatražio odlaganje donošenja odluke o oglašavanju ništavnom Odluke o ustupanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta crkvama i verskim zajednicama dok se o ovom ne izjasni nadležno ministarstvo.

 

Dragan Šolaja, BlicKOMENTARI

  1. warrior kaže:
    I pored postovanja prema ljudima koji su svoje ostavili crkvi, mislim da to nikako ne moze da bude ljudski. (koliko se secam Veliki je ostavio ljubav i nematerijalno) Naime crkva se obavezuje i zavestava na sve onozemaljsko i nejasno mi je sta ce im blago ovozemaljsko, u smislu, zlata kadife, zemlje, dobrih, rekao bih odlicnih vina i hrane, te cipke ooogromnih zgrada (Crkve) u koje pozivaju, po njihovim recima pastvu da im se klanja i da ako moze nesto da i pored svoje nemastine ili bogatstva, ko kak

    Nisam ateista. Verujem u velikog, ali ova bagra koja ga tumaci u nasem okruzenju, od mene nema i nikada nece imati podrsku.

    Agnostik B.I.I.

  2. Hadnađ kaže:

    Polakomili se seljaci,hoće čak i crkvenu zemlju koja im ne pripada jer su te crkve zemlju stekle isključivo tako što su im pojedinci ostavili u nasledstvo.Bolje crkvi nego lakomoj rodbini.A sad evo opet neke lakome “seljačke svojte” koja bi otimala od crkve.Odvratni su,lakomi,hoće poticaje,da ne plaćaju arendu i da se bogate.Oni su reinkarnacija komunjara koji su pokrenuli revoluciju 1918. i 1945.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: