Subotički revolucionari ponovo na starom mestu

Biste trojice subotičkih revolucionara iz Drugog svetskog rata vraćene su na Trg Lazara Nešića na kom su stajale sve do prošle godine, kada su su ih nepoznati počinioci otuđili. Kako nikad nisu pronađene, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika inicirao je njihovo ponovno odlivanje.

Kizur Ištvan, Matko Vuković i Lazar Nešić ponovo gordo i ponosito stoje. Nakon što su pre godinu i po dana ukradene, biste trojice palih revocionara za oslobođenje Subotice u Drugom svetskom ratu, odlivene su prema originalnim gipsanim modelima koji su sačuvani.

Inicijativu da se biste ponovo odliju i vrate na staro mesto, pokrenuo je sam Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika, koji je našao investitora. Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje finansiralo je odlivanje u bronzi, koje je stajalo 450.000 dinara, međutim, načinjena šteta je daleko veća, budući da je reč o kulturnim dobrima, navodi Rakočević Cvijanov.

Kako dodaje naša sagovrnica, iako na Trgu Lazara Nešića postoji video-nadzor, mesto bi trebalo dodatno osvetliti i podići nivo zaštite na viši nivo.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. yu kaže:

  Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika inicirao je njihovo ponovno odlivanje.
  Bravo za njih. Ali lopove treba pronaći. Zna se ko odkupljuje metal , da su se potrudili odgovorni pronašli bi statue. I sti slučaj i sa Pticom slomljenji krila. Šta zna dete šta je 100Kg-REČE ČOKOLADNI, KAD SU MU MILICIONERI PRONAŠLI U KUĆI KOMAD ŠINE. ALI TO JE BILO U SFRJ.

 2. Шнајцо kaže:

  Pohvalno !
  Treba stručnjaci da pregledaju i ostale spomen ploče, kao npr. na tzv. “Žutoj kući” jer je većinu nagrizao zub vremena i potrebno im je restauriranje.

 3. Mozda treba spomenuti kaže:

  Ko je autor navedenih bisti?

 4. ffilozoff kaže:

  A KO krade spomenike SUBOTICe???

 5. Brane kaže:

  @šnajco-S obzirom na sadašnje vlasnike Žute kuće, neće ta ploča još dugo biti tamo…

 6. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Kako Zavod za zaštitu spomenika nije našao investitora da se popravi balkon koji je pao u centru grada, u ulici Braće Radić 7, zgradi, vrednom istorijskom nasleđu, koju je projektovao poznati Titus Mačković i u njoj stanovao gradonačelnik Subotice? Tri godine i više stoji tako polusrušen balkon sa tunelom od dasaka ispod. A ovamo 450.000 se našlo za “glave” koje ponovo “ponosito i gordo stoje”. Impresioniran sam. Još kada ne bih znao ko su stvarno bila ta trojica, oduševio bih se. Neću da ulazim u to, neka ih poštuje ko hoće, ali pitam se šta je Zavod uradio da “nađe investitore” za neke ipak važnije stvari?

OSTAVITE KOMENTAR