Subotički roman o fudbalu i porodici

Pisati o svojoj porodici, sportskom klubu u kom su od osnivanja aktivno učestvovali svi tvoji preci, i o gradu koji voliš moguće je tek kada se stekne spisateljska i životna zrelost. Zbog toga sam toliko čekao sa ovom knjigom, priča za „Politiku” Dražen Prćić, novinar i autor više knjiga. Njegova poslednja „Horvacki Bačka” obuhvata period od 1901. do 1939. godine i to je roman u kom je istorijska građa isprepletena sa porodičnom hronologijom.

Prćić je knjigu posvetio svome pradedi Martinu Horvackom koji je bio jedan od osnivača FK Bačka, igrač a potom i član uprave. Bio je i jedan od osnivača Fudbalskog saveza Kraljevine 1919. godine i za to mu je dodeljena Zlatna plaketa Fudbalskog saveza Jugoslavije koju je primila njegova ćerka Liza. Pradeda je bio i dugogodišnji, kako se tada govorilo, glavni arhivar grada Subotice.

horvacki backa

– U mojoj porodici ljubav prema FK Bačka prenosi se s kolena na koleno, svi smo bili igrači, pa i ja kao dečak i mladić. O vremenu osnivanja kluba, o životu u nekadašnjoj Subotici, kada je ona s početka veka imala više stanovnika nego Beograd, i 1.300 uličnih svetiljki, ili 91 kilometar ulica, slušao sam u krugu porodice od mojih tetaka i bake. Zbog toga sam ideju o ovoj knjizi dugo nosio u sebi – priča nam Prćić.

Porodična sećanja i lične priče su tek jedna strana medalje, i Prćić kaže da je kao novinar subotičkog nedeljnika „Hrvatska riječ” i saradnik „Nacionalne geografije” želeo da ove uspomene „propusti” kroz preciznu mrežu istorijske građe. Zbog toga je pročitao sve novine i časopise iz tog vremena na mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

– Srećom, subotička Gradska biblioteka ima sačuvanu periodiku – navodi naš sagovornik. Od pomoći je bila arhiva subotičkog kluba, pa je tako Prćić ispravio i jednu istorijsku nepravdu.

– Dugo se pominjalo da je Sabanov dao gol na utakmici „Bačke” sa „Hajdukom” 1939. godine, ali gol je dao Šarčević. Bila je to najveća utakmica u Subotici između dva rata. Prisustvovalo je 3.500 gledalaca – kaže Prćić. U to vreme Subotica je imala čak dva prvoligaša – Bačku i Žak iz kojeg će nakon Drugog svetskog rata izrasti današnji Spartak.

Bačka je najstariji klub u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, a pripadnost tom klubu i terenima kod Somborske kapije izjednačavala se s ljubavlju prema Subotici.

backa-subotica

– Bilo je važno pripadati Bačkoj, ljudi se nisu određivali prema nacionalnoj ili verskoj pripadnosti, već kao deo ovog kluba. Svako ko je nešto značio u Subotici na početku 20. veka, na neki način je bio povezan s njim. Možda je i zbog toga klub u tom periodu napredovao i razvijao se isto kao i grad. Ne treba zaboraviti da je u Subotici poleteo prvi avion s Ivanom Sarićem, da se aktivno igrao tenis, a 1936. godine grad bio ubeležen na olimpijskoj mapi sveta, kada je baklja igara prošla ovuda – rekao nam je Dražen Prćić.

 

POLITIKAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR