Subotički Slovenci

U Subotici danas živi oko 150 Slovenaca, koje su sudbina i životni putevi zaustavili u ovom gradu tokom sedam decenija života u Jugoslaviji. Danas, daleko od svoje postojbine, okupljeni su oko „Subotičkog Udruženja Slovenaca Triglav“. Pre nekoliko dana, u Velikoj većnici Gradske kuće obeležili su Prešernov dan, važan slovenački kulturni praznik. Gost je bio i ambasador Slovenije u Srbiji Franc But.
France Prešern je najveći slovenački pesnik, a starija populacija ga, ako ni po čemu, zna po stihovima na paklici cigareta Filter 57

“Od nekdaj lepe so Ljubljanke slovele, al’ lepše od Urš’ke bilo ni nobene“

Šta znamo o subotičkim Slovencima ? Veoma malo jer su heterogena grupacija, uglavnom rođena u Subotici i stoga stopostotni Subotičani. Najoriginalniji i najstariji je svakako Stane Žitnik „čovek koji je video Hitlera“. On je svakako mnogo više od toga ali je najviše pažnje privukao tim svojim priznanjem. Podsetimo se:

„Na trgu u Mariboru 1941. godine bilo je okupljeno nekoliko hiljada ljudi. Iako sam imao samo 10 godina i nisam najbolje razumeo šta se to iznenada dogodilo s mojom zemljom, dobro se sećam Hitlerovih reči. Govorio je s malog balkona na trgu. Obećavao je visok životni standard ako budemo podržavali Treći rajh. Rekao je da će osvojiti ceo svet, a od Slovenaca načiniti čistu germansku rasu. Opčinjeno sam ga slušao. Kasnije sam dosta razmišljao o tome da su priče o njemu kao vrhunskom, magičnom govorniku istinite. Nikad kasnije nisam sreo čoveka koji je tako, kao Hitler, mogao da zadrži pažnju mase. Za vreme Drugog svetskog rata, više od 60.000 Slovenaca pronašlo je utočište u Srbiji, kod Srba koji su s njima delili sve. Mislim da je to istorijska činjenica kojoj danas malo ko pridaje važnost. Dok sam živ, sanjaću obnovu zajedničke države južnih Slovena. „

Hitler u Marburgu (Maribor)
Slika

Stane : Ja sam Slovenc, vender živim v Subotici
Slika

Stane i jedan njegov zemljak, svojevremeno su sagradili vikendice u poslednjem progonu na Čavolju (poslednja stanica autobusa broj 3). Kućice u alpskom stilu, okružene borovinom i to u ulici koja se zove – Celjska. Mala Slovenija na subotičkoj peščari !

 

Malo dalje od Makove sedmice
SlikaKOMENTARI

 1. Grafičar kaže:

  NEGDE SE BARATA SA PODATKOM DA IH JE 150.
  Da li je to podatak iz Društva TRIGLAV, ili je to pusta statistika. O mojoj porodici MIHOLIČ po majci nisu bili članovi ni društva dok su se izjašnjavali kao Slovenci. Dobar primer i gospodina sa slike S.Ž. koji se duže vreme pisao kao JUGOSLOVEN a bilo ih je više, u vremenu jedne velike država kada nije bila posebno dežela. Znam za podatak da je između dva rata mnogo člana porodica MIHOLIČ uvek organizovala skup i susret svih su Narodnjaka. Bili su stanovnici Palića pa su se i ovde mesečno nalazili pevali i pravili veselice. Neću uputit bilo kako kritiku na rad TRIGLAVA, ali neko bi trebao da popiše, obiđe u gradu porodice predlog telefonski imenik u ruke. Uzgred da spomenim da u Subotici živi najstarija Slovenka u Srbiji. Ovaj podatak je proveren kod ostalih Društva u Republici, za sada ovoliko JULE MIHOLIČ D.

 2. Blaž Makari kaže:

  Pozdrav iz Murske Sobote iz Slovenije.
  Tražim potomce Franca Miholiča iz Murske Sobote (rođ. 7. studena 1902), koji je živio, imao porodico i umro u Subotici.
  Zna moguče iko, ako ima kakvih živih potomaka?
  Radim obiteljsko stablo pa zato tražim.
  Lep pozdrav iz Murske Sobote.
  Blaž Makari

 3. ... kaže:

  Đula Ditrih je unuk Franca Miholiča
  Tel: 024 580390

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: