Subotički smog zavisi od načina i mesta merenja

Subotica je prošle godine svrstana među gradove sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Podaci međutim pokazuju da je u gradu na severu Vojvodine vazduh već 2016. godine spadao u treću, odnosno najlošiju kategoriju.

U nedostatku jedinstvenog sistema merenja, podaci izmereni u različitim gradovima u Srbiji ne mogu se uporediti, smatraju u Subotičkom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Pored toga podaci koji Suboticu svrstavaju u gradove sa najzagađenijim vazduhom, kako tvrde nadležni, dolaze samo sa jedne merene stanice koju je na najfrekventnijem mestu u centru grada postavio Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Merenja koja obavlja grad na više drugih lokacija pokazuju drugačije rezultate.

“Indikativna merenja, koja su rađena tokom ranijih godina u Subotici na više tačaka, kako u centru grada, tako i u naseljenim mestima u okolini Subotice, pokazivala su malo drugačije rezultate, s obzirom da su prekoračenja što se tiče čađi konstatovana u zimskom periodu, a što se tiče ostalih parametara, kao što su sumpor-dioksid i azotni-oksidi nije bilo prekoračenja. Skoro da nije bilo prekoračenja ovih parametara, pa je stoga i ocena kvaliteta vazduha uvek bila dobra”, objašnjava Žika Reh, sekretar Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Subotičani zagađenost vazduha više osećaju zimi, i to pre svega u prigradskim delovima grada. Kvalitetom vazduha su inače uglavnom zadovoljni.

“Zimi je malo zagađenije pošto ložimo pretežno ugalj i to zagađuje sredinu. Podnošljivo je u odnosu na druge gradove”, kaže jedna Subotičanka.

“Sad je momentalno jako čisto. Retko je kad je zagađeno. Čisto je sveže”, dodaje jedna penzionerka.

“Poslednjih dana, kada je pao sneg oseća se da je svežije i čistije. Lakše se diše. Drugo nisam primetio da li ima zagađenja nekih. U stvari verovatno nema zbog fabrika, jedino od dimnjaka i loženja”, kaže mlađi Subotičanin.

Zavod za javno zdravlje u Subotici već godinama meri kvalitet vazduha. Merne stanice su postavljene i na drugim lokacijama, gde je saobraćaj slabijeg intenziteta. Akcenat se stavlja na merenje suspendovanih čestica.

“Može se zaključiti da su koncentracije podjednake na ove dve lokacije. To navodi na zaključak da koncentraciji tih suspendovanih čestica, otprilike podjednako doprinose i individualna ložišta i saobraćaj”, ističe Mirjana Bonić iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Subotica inače, kada je u pitanju industrija, nema ozbiljnijeg zagađivača vazduha.

Izvor zagađenja je pre svega saobraćaj i u zimskom periodu grejanje na črvsto gorivo. Rešenje je dakle sa jedne strane izmeštanje saobraćaja iz centra grada, na čemu se već intenzivno radi, između ostalog i izgradnjom zaobilaznice oko Subotice, a sa druge podizanje energetske efikasnosti, što će smanjiti upotrebu čvrstih energenata, ističu u nadležnom gradskom sekretarijatu.

 

RTVKOMENTARI

 1. ludom radovanje kaže:

  Pa i rezultat poligrafa zavisi od toga ko ga čita (“načina merenja”)

 2. stormwatch kaže:

  U Sarajevu je na primer Cevapdzinica u cijoj se blizini nalazi ovaj merni instrument proglashena krivom zato sto Sarajevo ima jedan od najzagadjenijih vazduha u Balkanu i Evropi….smrdi vazduh i ne mozh da se lepo dishe zbog Cevapdzinice…to je objasnjenje koje je tamo izneo jedan uvazheni zvanichnik…..znaci iduci tom logikom u Subotici, ocekujem da se narod Subotice obavesti da je Nova Opstina, t.j. smrad i prdezh lokalnih politicara sto odstraga sto odnapred kriv za Smog, drek i apsolutno zagadjenje subotichog aera….

  Evo linka za vest o Sarajevskom krivcu za los vazduh – cevapzinici

  http://rs.n1info.com/Region/a442100/Sarajevo-krivi-cevape-za-zagadjenje.html

 3. croat kaže:

  https://www.youtube.com/watch?v=YIgVPwXZF4o nebi ja bas Ziki sve poverovao, on je drugar sa Cvarkovom a Cvarkov nikada nelaze!

 4. Istina... kaže:

  Štrumpfviča sa njegovim poganim rečnikom i zloumom svako civilizovan isključuje iz svog života. To suštinsko zlo zagađuje čovečanstvo. Bolesnoumlje je trajna osobina Vladara sveta, pogledajte sve to đubre i otrov oko sebe kojim vas “oplemenjuju”.

 5. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista i lazna patriJota

  Pogani rijecnik u mene,
  dijete zadojeno mrzhnjom ne postoji!
  Sve sto ovdije napishem,
  I poslije 100 godina ce cvrsto da stoji.

  Mehanicka tastatura mi je podmazana i britka,
  A tvoja zla i opaka narav samo je bolesnicima ovdije pitka!
  Tvoj cinizam, nacionalshovinizam i klerofashizam
  su lagana uvertira za tvoj izopacheni antisemitizam.

  Dijete nemilo, klasicni primjeru mizerije moderna doba
  ideologija mrznje, lazhi i nasilja – od tebe je napravila neuracunjiva roba!

  Iluzija kojom se sluzis,
  a to je da glupi nacisticko-naprednjacki mamci tvoji ovdije vodu piju
  Ista je ko ubedjivanje naroda-puchanstva,
  da govna bez precistaca mogu slobodno u cistu recnu vodu da se liju.

  Tebi nikada nije dosta,
  a meni je to posvije smijeshno i interesantno
  Na mom experimentu sa tobom,
  ti pravish budalu iz sebe vishe nego elegantno.

  Znam da ti smijeta jezik,
  kojim namijerno pisem ovu pijesmu,
  jer si nacionalno ostrascen, t.j. glup
  jedva cekam da repliciras,
  vrteci svoje gluposti u beskonacni besmisleni loop.

  Stormwatch 2019

 6. Istina... kaže:

  Štrumpfvič je primer Agenture bezbroj malih ljudi koji troše mnogo vremena, truda i energije na velike događaje, pojave, ideje i ljude. Hvala, velika je čast biti meta vaših napada.

 7. Pera kaže:

  Mogao bi sekretar da se pozabavi malo nekim akcijama sadjenja u Subotici i u samoj okolini.Da sto vise posumljavamo ove predele.Da se uradi vise biciklistickih staza a ne samo ove crvene farbe koja nestaje za tri meseca.

OSTAVITE KOMENTAR