Subotički Spartak na ruski pogon

Ruski sistem sjajno funkcioniše na severu Bačke. Od kada je Andrej Černišev, 7. novembra 2015. seo na klupu Spartaka, „plavi golubovi“ su se iskobeljali iz živog blata i poleteli visoko, visoko… I danas se šepure na prvom mestu plej-auta. A skor: 23 utakmice, 10 pobeda, sedam remija i šest poraza i 15 postignutih golova, uz samo tri primljena, na poslednjih pet utakmica, govori bolje od svake reči.

Dobro ste se snašli u Spartaku, da li ste očekivali ovako dobre rezultate za tako kratko vreme?

„Kada smo došli, snimili smo situaciju, izvršili analizu i ustanovili da je neophodno da igrače pod hitno moramo da podignemo na funkcionalnom i psihološkom planu. Jer, jasno je bilo da su svi bili „ubijeni“ posle serije poraza. Nije nam, naravno, bilo lako, morali smo da mnoge stvari menjamo u hodu, a zna se koliko je teško povratiti funkcionalne sposobnosti dok je prvenstvo u toku“, objašnjava Černišev.

cernisov,-spartak_660x330

Jedva ste čekali prelazni rok?

„Pojačanja su nam bila neophodna i u prelaznom roku smo obavili dobar posao. Angažovali smo nekoliko iskusnih igrača koji su se uklopili u osnovni sastav i započeli smo „operaciju opstanak“.

Nije dugo trajala pošto je Spartak postao prolećni hit?

„Zadovoljan sam, igramo i dobro i efikasno, a pre svega profesionalno, odgovorno i ozbiljno. Za svaku utakmicu analiziramo svaki segment igre protivnika i to je dalo rezultate. U poslednja dva kola moći ćemo da igramo mnogo lepše i efikasnije jer smo prebrodili sve brige“.

Koliko može ovaj, uslovno rečeno, novi Spartak?

„Ovaj Spartak može dosta, to su momci i pokazali, pogotovo smo dobro igrali ovog proleća. Izgubili smo u prvenstvu samo tri utakmice, od Zvezde, Čukaričkog i niškog Radničkog, što opet govori da smo se stabilizovali i postali ozbiljan tim. Stigli smo i do polufinala Kupa i posle remija na stadionu Partizana izgubili u Subotici. Ostaje žal za finalom, ali mislim da je i ovo uspeh vredan pažnje. Ovaj sastav zaslužuje minimum sredinu tabele. A može li više? To ćemo videti u narednom prvenstvu, jer smo u ovom imali veliki zaostatak, pa nam je zbog toga izmakao plej-of“, mirno konstatuje iskusni ruski trener.

Uporedite kvalitet fudbala u Srbiji i u Rusiji?

„Nije toliko loš kvalitet u Srbiji koliko ambijent, neću da kažem da je baš loš, ali bi morao da bude bolji, utiče na opšti utisak, kao i prazne tribine. U Rusiji ima mnogo stranaca koji podižu kvalitet, a i finansijska moć je daleko iznad, ne samo u Srbiji nego i u Evropi. A sve to vuče jedno drugo, pa kada se podvuče crta, onda neka poređenja baš i ne mogu da se prave“, realan je Černišev.

Da li ostajete u Spartaku i naredne sezone i šta ćete, ukoliko ostajete, odrediti kao prioritet?

„Imam ugovor do juna sledeće godine i nameru da ga ispoštujem do kraja. Moje ambicije su u skladu sa klupskim, a cilj nam je da u narednoj sezoni potvrdimo sadašnji kvalitet i napravimo novi iskorak. Koliko će biti dugačak, videćemo“, jasno je nagovestio želje i mogućnosti Černišev.

Šta nedostaje Spartaku: bolji uslovi, infrastruktura, navijači?

„Pa, možda od svega pomalo. Infrastruktura i nije tako loša, imamo pomoćne travnate terene, plus jedan sa veštačkom podlogom. Moram da kažem da je glavni teren jako dobar i da se ljudi koji ga odražavaju zaista mnogo trude. Nedostaju reflektori, a ni tribine nisu u najboljem stanju, ali to je već pitanje za one koji o tome odlučuju“.

Nedostaju verovatno i pojačanja?

„Da bismo napredovali moramo, pre svega, da zadržimo kostur tima i dovedemo prava pojačanja. Kada to kažem, mislim da treba da angažujemo samo igrače za one pozicije koje moramo da pokrijemo, a nikako da ih nagomilavamo reda radi. Takođe, pružićemo šansu mladim, talentovanim igračima, kojih ima, ali nismo imali mogućnost da ih proverimo pošto smo se borili za opstanak“, stavio je tačku na intervju „Novostima“, Andrej Černišev.

 

NOVOSTIKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 75 = 85

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: