Subotički unverzitet: Utopija ili hrabra vizija

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec najavio je da će to telo do kraja godine na stručnim osnovama pripremiti zbirku studija koja će, pored ostalog, sa ekonomskog, pravnog i sociološkog aspekta ispitati ostvarljivost Univerziteta u Subotici.

 

 

Na susretu naučnika u organizaciji Akademskog veća vojvođanskih Mađara i odbora Mađarske akademje nauka, održanom u Subotici, Korhec je u predavanju pod nazivom „Utopija ili hrabra vizija“ o univerzitetu sa sedištem u Subotici, na kojem bi se nastava izvodila (i) na mađarskom jeziku, rekao da razmišlja prvenstveno o državnom univerzitetu, čiji bi suosnivač bio Nacionalni savet Mađara, kao i grad Subotica.

 

Prema njegovim rečima, brojni su primeri u Evropi, čak i u regionu, da u gradovima i manjim nego što je Subotica uspešno funkcionišu univerziteti za nacionalne zajednice koje su i malobrojnije od subotičke mađarske zajednice. Ocenio je da bi osnivanje takvog univerziteta kako sa ekonomskog, nacionalnog i kulturnog aspekta značilo prednost za ovo područje, ali i dodao da osim htenja treba računati, na primer, i sa blizinom dva univerziteta, segedinskog i novosadskog.

 

– Kada želimo da stvorimo nešto novo, zalog uspeha je da povredimo što manje interesa, da pribavimo što više saveznika i što manje neprijatelja – naveo je Korhec.

 

Korhec je rekao da bi na Univerzitetu u Subotici mogle da budu organizovane osnovne, master i doktorske studije iz društvenih nauka (učitelji, profesori, eventualno pravo), prirodnih nauka (matematika, fizika), tehničkih nauka (elektrotehnika, mašinstvo, mehatronika), agrarnih nauka (vrtlarstvo, biljna proizvodnja) i eventualno humanih nauka (umetnost, teologija).

 

Predsednik Akademskog veća vojvođanskih Mađara Janoš Berenji najavio je da će na jesen sledeći susret naučnika biti posvećen Subotičkom univerzitetu. Prema njegovim rečima, trenutno su u pripremi analize koje treba da specifikuju potencijale kojima Subotica raspolaže u pogledu nastavnog kadra i studenata, te da će predmet sagledavanja biti i oblast naučnih istraživanja, budući da nema visokog obrazovanja bez naučnog istraživanja.

 

Magyar SzoKOMENTARI

  1. sutram kaže:

    To je trebalo davno uraditi. Plašim se da će sve završiti samo na razmišljanjima  bez konkretnih poteza. Ovakva razmišljanja su se pojavila i onda kada je otvoren učiteljski fakultet na mađarskom jeziku pa se kalkulisalo sa univerzitetom sa tri fakulteta ( ekonomski,građevinski i novootvoreni učiteljski)i dve ili tri više škole ali ni ekeonomski a ni građevinski nisu hteli da istupe iz saatava novosadskog unuverziteta i sve je ostalo samo na razmišljanju. Sećam se da se u štampi vodila polemika oko sedišta novog univerziteta pošto je planirano da sedište bude u zgradi regionalne privredne komore. Tako da sam dosta skeptičan. Iskreno, voleo bih da postanemo unuverzitetski centar, jer je to važna poluga u razvoju jednog grada i regiona.

  2. BELA kaže:

    To je divna ideja, jer Subotica ima strucnog i kulturnog potencijala da bude pravi evropski univezitetski grad!

OSTAVITE KOMENTAR