Subotički vinari šalju vino papi

Katolički sveštenici iz Subotice, Segedina i Temišvara osveštali su juče vino koje ovdašnji vinari tradicionalno šalju kao poklon papi u Vatikan.

 

Na imanju Vinarije „Tonković“, pred oko stotinak okupljenih vernika i poštovalaca vina, u sklopu proslave dana zaštitnika vinara i vinogradara – Svetog Urbana, osveštana su dva paketa ovdašnjeg crvenog vina „kadarka“ koja će biti poslata prethodnom papi Benediktu XVI, kao i novoizabranom papi Franji.

 

Tokom XIX veka „kadarka“ je pokrivala 60 odsto vinograda regije Dunav-Kireš-Moriš-Tisa (DKMT), čiji je sastavni deo Bačka, odnosno Subotičko-horgoška peščara, a zahvaljujući ovdašnjim vinarijama gajenje i proizvodnja vina ove sorte je obnovljena.

 

Franc (Ferenc) List, čuveni kompozitor i pijanista, svake godine je za praznik Svetog Urbana slao vino od „kadarke“ Papi Piju IX.

 

Ta je tradicija obnovljena 2009. godine, pa se „kadarka“ Vinarije Tonković, osvećena uz učešće biskupa segedinskog, subotičkog, zrenjaninskog i temišvarskog, šalje papi u Vatikan.

 

U znak zahvalnosti, članovi Udruženja ljubitelja i proizvođača „Kadarke“ iz Vatikana dobijaju zahvalnicu.

 

Više o Kadarki pogledajte ovde

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR