Suboticom hara ‘šahtovska mafija’

Od početka godine Suboticu su sitni lopovi, koji tokom jedne noći odnesu i po dvadeset rešetki sa slivnika, koštali više od dva miliona dinara. Ukoliko ovim tempom nastave da kradu, za mesec-dva će deo sredstava iz gradske kase, namenjen popravljanju ove štete, biti potpuno potrošen, a rupe po putevima ugroziće bezbednost pešaka i vozača.

 

Javna je tajna da je ovo organizovani „biznis” i da se ukradena komunalna oprema prodaje otkupljivačima starog gvožđa po ceni od jedva 300 dinara za kilogram, ali nije jasno kako ovome policija ne može da stane na kraj.

 

– Kradljivci rešetki sa slivnika, klupa iz parkova, saobraćajnih znakova i drugog urbanog mobilijara grad su prošle godine koštali oko deset miliona dinara. S tim novcem mogli smo da asfaltiramo dve ulice. Nažalost, više nego ikada do sada, od početka ove godine kradu se rešetke sa šahtova i samo na tome imali smo štete već dva miliona dinara – kaže Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Policija nemoćna

 

Direkcija redovno prijavljuje svaku krađu i policija uspeva nekoga i da uhvati, ali u pitanju je vrednost manja od 15.000 dinara. Na tome se i završava.


Očekivalo se da će se komunalna policija na terenu uhvatiti u koštac sa vandalima, međutim njihova nadležnost ograničava se na konstatovanje problema i izdavanje rešenja da se mesto obezbedi. Indolentan odnos vlasti i sudstva, koji očigledno imaju „preča posla” nego da stave pod kontrolu otkupljivače gvožđurije i tako pohvataju lopove na delu, ima i drugu stranu medalje, jer nije u pitanju samo „mali iznos štete”, nego i – ugrožavanje bezbednosti građana, bilo pešaka ili biciklista, pa i vozača automobila, koji mogu upasti u nezaštićeni otvor i nastradati.

 

– Što se tiče organa reda i bezbednosti, oni verovatno znaju isto što i mnogi građani, a to je da su se kradljivci specijalizovali za odnošenje poklopaca i rešetki tako što preko šahta parkiraju kombi čije se dno može ukloniti. Operacija se obavlja vrlo brzo, verovatno ručnom dizalicom, i kada vozilo ode dalje, ostaje rupa u koju bilo ko neoprezan može upasti, naročito po mraku – kaže naš sagovornik.

 

Čekić „otvara” sve

 

Poklopci za šahtove koji su u Subotici stari više od tri decenije teško su zamenjivi jer se takvi više ne proizvode, pa to dodatno poskupljuje postupak pokrivanja rupa koje za sobom ostave kradljivci. Subotičani su se dosetili pa su počeli i da zaključavaju rešetke i postavljaju bravice, ali domišljati lopovi provalili su i tu „šifru” – čekićem.

 

A da postoji svojevrsna „šahtovska mafija” ima razloga da se posumnja, jer upućeni tvrde da je u pitanju dobro organizovani „posao” i da se ukradeni gvozdeni delovi ne prodaju u Subotici nego, konkretno, jednoj livnici u Zrenjaninu, gde se ne pita za poreklo materijala, dok po istom principu „roba” iz drugih gradova završava u Subotici.

 

Zatvor do pet godina

 

Dok se naše sudstvo i policija ponašaju shodno propisima o „maloj šteti”, u razvijenim evropskim zemljama krađa i razbijanje rešetki i slično, ako se i desi, smatra se u startu krivičnim delom ugrožavanja bezbednosti građana i kažnjava zatvorom od najmanje pet godina.

 

PressKOMENTARI

 1. balog kaže:

  Pa javna je tajna da to pokrivaju dva ministarstva .Jedno je ono koje izdaje kvotu i dozvolu za izvoz metala ,a drugo je policija koja ne zaustavlja izvoznika.Svi kradeni metalni predmeti se tovare na sleper i izvoze u Evropu.Samo zaustavite sleper iodmah sve znate,da ako hocete.

 2. Nevena kaže:

  Mnogo ima tu i vecih lopova, ali nije ni ovo u redu. Ako se vec zna da je to grupa,znaci nekoga su i uhvatili! Pa  izracunaj mu kradja po kradja i dostiglo bi to cifru i od 15.000 din. No treba da se zakonski smanji limit, sa 15 na recimo 3-4.000.din. Nije meni zbog te drzavne gvozdjurije, nego zbog nas gradjana,nekome je to plata, penzija… a krade se i od nas.

 3. Pajo kaže:

  Moj nesreti komsija urkadu mu pred kucom resetku sa slivnika i radnici vodovoda primete da neka cev sto vodi u  slivnikom izlazi od njega! A on na crno uvezan!!!!! 50000 din legalizacija!!!!!!!!!!

 4. Nenad Kričković kaže:

  Pa trebali bi onda više da kradu resetke za slivnike, da se otkrije kolko ih je na crno uvezano na vodovodnu mrežu, i te što su na crno uvezani na doživoznu robiju.

  Pozdrav iz Mišićeva

 5. Pajo kaže:

  Vidi vidi i sinoc je bila akcija u skupljana slivnika!!! Mz pescara!!!! Nisu birali, redom su pokupili!!!

OSTAVITE KOMENTAR