“Subvencije seljacima – promašaj”

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da će ove godine politika subvencinisanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava biti drugačija.

poljoprivreda11

Ministar je naveo da će deo sredstava iz kojih se dosad plaćalo 12.000 dinara po hektaru biti raspoređen drugačije.

 

Glamočić je u intervjuu Politici rekao da će registrovana gazdinstva na ime subvencija dobijati 6.000 dinara po hektaru za nabavku sertifikovanog semena i kvalitetnog djubriva, umesto kao do sada za nabavku goriva. Kako je dodao, drugi deo od 6.000 dinara, koje su proizvođači dobijali preko računa na ime subvencije, biti preusmeren u investicije.

 

"Subvencije od 12.000 dinara nisu dale dobre rezultate. Smatram da je to promašena investicija. Polovina od toga išla je na ruke zemljoradnicima, a da su pare date za investicije sada bi smo imali na hiljade novih farmi, plastenika, hladnjača", kazao je Glamočić.

 

On je kazao da prosečno gazdinstvo u Srbiji ima od jedan do tri hektara i da korisnici koji su dobijali subvenciju pojedinačno ništa nisu mogli da urade s tim novcem, dok je istovremeno ukupna suma za te namene iznosila 10 milijardi dinara.

 

"Da su te pare investirane, uz trećinu koju država daje bespovratno, dobili bismo ukupnu vrednost od 30, 40 milijardi dinara. To je mehanizam koji je EU primenjivala dok je razvijala agrar. Kada ga je razvila i počela da ima viškove poljoprivrednih proizvoda, onda je prešla na subvencije po hektaru, a mi smo se pozvali na taj sistem", rekao je ministar poljoprivrede.

 

Glamočić je u intervjuu Politici kazao da će se razmotriti i ukidanje subvencije za gorivo, najavivši da se razmišlja o uvođenju sistema refundacije za njegovu nabavku.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. zorandjala kaže:

  drzava pomaze u nabavci kvalitetnog semena kako kada proizvodjaci semena imaju otstampano na vrecama sve kontrole koje ustvari niko neradi sto se djubriva tice situacija je jos gora na vreci pise jedno kontrola{neznam koja}pregledala drugo a u vreci nesto sasvim drugo.ko proizvodi djubrivo u kakvim uslovima dali neko kontrolise [laboratoriski}sta ima u vreci ako naprimer kupis 15/15/15. a u vreci dobijes samo punioc ko za to odgovara.seljaku se prodaje macka u dzaku a ocekuje se da hrani ovu zemlju dzaba.

 2. emanuel kaže:

  " za nabavku sertifikovanog semena "  iliti … država će da plaća kupovinu GMO semena 

 3. jasso kaže:

  samo me interesuje da li ce gospoda paori i sada ici u blokadu puteva,jer ova nova vlast im je i od one sume zbog koje su blokirali puteve,prepolovola da li ce sad biti nezadovoljni…

 4. seljober kaže:

  Treba uvesti Titove subvencije,tj.onakve kakve je davao bravar.

 5. Bunjevac kaže:

  Seljaci kukaju li kukaju,blokiraju puteve oni hrane ovu zemlju. Mi koji smo se borili za ovu zemlju ne blokiramo puteve i ne ometamo druge gradjane u svojim ionako teskim zivotnim putevima. I cime blokiraju??? Blokade se vrse masinerijom koja je maltene mocnija po snazi od oklopnog vozila. Gospodo seljaci? Koliko ste :kupili kuca,napravili objekata,kupili masinerije,zemlje,obogatili se od raznoraznih malverzacija sa racunima od kupovine nafte. nemojte ni Vi gospodo seljaci tako jer niste u pravu, cast izuzecima…Jos i to ko ste Vi da blokirate nama puteve? Sto ne blokirate  prilaze Beogradu? Nesmete jer ce te tamo imati "blizak" susret sa Zandarmerijom,najlakse je blokirati puteve u lokalu i maltretirati ljude koji idu svojim putem…

OSTAVITE KOMENTAR