Subvencije za kupovinu stana i iduće godine

Kako bi i iduće godine podsticala kupovinu kvadrata u novogradnji i time pomogla kako građevinskoj industriji tako i kupcima, država će i sledeće godine nastaviti sa programom subvencionisanih stambenih kredita.  Međutim, tamo gde je rađeno obustaviće se izgradnja jeftinih stanova u režiji države, što je odluka koja neće uticati na Suboticu gde država nije gradila stanove.

Ovaj, novi plan državnih institucija otkrio je Mlađan Dinkić, ministar finansija.

 

– Kao ministar finansija ne mislim da dajem novac za izgradnju stanova, već ćemo davati subvencije za kupovinu kvadrata – navodi Dinkić.

 

Na skupu „Racionalizacija parafiskalnih naknada radi podsticaja građevinarstva“ u sredu je pokrenuto još nekoliko inicijativa koje bi trebalo da budu sastavni deo izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ali i poreskih propisa.

 

Astronomska naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, koju jednokratno lokalnoj samoupravi plaća svaki investitor, ubuduće bi trebalo da bude zasnovana samo na stvarnim troškovima opremanja lokacije nezavisno od gradske zone gde se parcela nalazi. Lokalne samouprave će prikupljeni novac morati da troše namenski, isključivo u objekte komunalne infrastrukture. Takođe, naknada za korišćenje zemljišta biće integrisana u porez na imovinu.

 

– Naš je prioritet da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola, kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji i to je lakši zadatak koji može brzo da se odradi – kaže Dinkić. – Izdavanje građevinskih dozvola najgore je uređena oblast u našem ekonomskom sistemu, zbog čega smo u izveštaju Svetske banke na 175. mestu od ukupno 183 zemlje i to mora da se promeni.

 

Pitanje naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poreska reforma rešavaće se u narednih godinu dana.KOMENTARI

  1. bećar kaže:

    bezim ja odavde!!!!

OSTAVITE KOMENTAR