Subvencije za zapošljavanje Roma

Za mnoge koji traže posao, ako bi to ubrzalo stvar, ne bi predstavljalo problem i da se izjasne kao Romi. Sličnu kalkulaciju bi mogao da pravi i poslodavac ako na taj račun želi da ostvari povlasticu.
..

.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je danas javne pozive za dodelu subvencija za zapošljavanje osoba romske nacionalnosti u 2012. godini. Program subvencije za samozapošljavanje namenjen je nezaposlenim licima romske nacionalnosti koja su prijavljena na evidenciju NSZ, kao i poslodavcima koji žele da zaposle osobe romske nacionalnosti sa evidencije te službe.
.

.
O pripadnosti određenoj nacionalnosti može da odlučuje isključivo pojedinac a nekakve rasne razlike nisu uvek uočljive između Roma i ne Roma. Stoga se odmah nameće pitanje da li će i ovo biti prostor za snalažljive i bezkrupulozne.
.
Subvencija se dodeljuje bespovratno nezaposlenom licu u iznosu od 160.000 dinara za osnivanja radnje, zadruge ili nekog drugog oblika preduzetništva. Poslodavci će moći da dobiju jednokratnu pomoć za otvaranje novih radnih mesta, a iznos će zavisiti od razvijenosti opštine.
.
Ako poslodavac zaposli osobu romske nacionalnosti u najnerazvijenoj opštini dobiće od 300.000 do 400.000 dinara po radnom mestu, 200.000 dinara za radno mesto u trećoj grupi razvijenosti, a 100.000 dinara za opštine u prvoj i drugoj grupi razvijenosti.
.
Javni poziv je otvoren do 10. aprila 2012. godine, a pravo učešća imaju nezaposleni i poslodavci u privatnom sektoru.KOMENTARI

 1. nezaposlen kaže:

  Svi smo cigani brate, samo što smo mi malo bleđi…

 2. Kapetan Nemo kaže:

  Oho, znaci menjamo uloge: sad ce oni raditi, a mi cemo ziveti od socijalne pomoci. Lol

 3. Cadaver kaže:

  Za koliko procenata se povećalo romsko stanovništvo u Vojvodini ,a za koliko u užoj Srbiji u poslednjih 20 godina?

 4. jedan iz mase !! kaže:

  i bilo je vreme da i oni nesto da rade.. bolje da rade nego da prose i grad da nam crne !

 5. stormwatch kaže:

  Ajde jedan iz mase ne budi naivan. Oni ce i raditi i prositi. Sad bi ovde nesto rekao ali nebi bilio ni politicki ni humano korektno pa necu da palim vatricu.

 6. mi kaže:

  extra,nepismeni romi da se zapošljavaju..a ti Srbijo školuj inženjere i poliglote pa šalji u svet!

OSTAVITE KOMENTAR