Sud vratio zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Osnovni sud u Subotici presudio je u korist Srpske pravoslavne crkve i zabranio licitaciju zemljišta koje joj je dodeljeno odlukom Skupštine grada iz 2007. Nezadovoljni poljoprivrednici, koji zahtevaju da se i ta zemlja nađe na licitacijama, razmatraju mogućnost kontratužbe.

 

Presuda je doneta u sporu Srpske pravoslavne crkvene Subotičke opštine, koja je kao i Katolička biskupija i Evangelistička crkva, tužila prošle godine grad Suboticu i Ministarstvo poljoprivrede zbog toga što su im oduzeli oko 700 hektara zemljišta.

 

Skupština opštine Subotica 2007. godine donela je odluku kojom je dala na korišćenje 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta crkvama i verskim zajednicama do donošenja konačne odluke o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama. Međutim, nakon što je prošle godine usvojen Zakon o restituciji, Ministarstvo poljoprivrede je naložilo da se to zemljište uvrsti u program izdavanja.

 

Crkve i verske zajednice, smatrajući da im se time oduzima zemljište, pokreću tužbu protiv grada, a nadležni sud stavlja zabranu gradu i državi na raspolaganje tim zemljištem, sve na osnovu odluke iz 2007, a presuda je prva koja je doneta u ovom sporu.

 

Nakon ove presude, na koju stranke imaju pravo žalbe, dvadesedetak nezadovoljnih poljoprivrednika je došlo u Gradsku kuću i zvaničnicima postavilo pitanje zbog čega još nije donet Program godišnjeg korišćenja, uređenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

Kako je Tanjugu izjavio član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac, Ministarstvo poljoprivrede još nije dalo saglasnost na ovogodišnji Program, jer na to utiče i činjenica da još nije poništena sporna odluka iz 2007. godine, a za koju je Javno pravobranilaštvo utvrdilo da je nezakonita i preporučilo da se ona poništi tamo gde je i doneta – na Skupštini.

 

Međutim, iako se tri puta našla na dnevnom redu, što zbog nedostatka kvoruma, što zbog nedostatka većine, ova odluka nije poništena.

 

“Dok ne dobijemo saglasnost iz Ministarstva, ne smemo ni kvadratni milimetar zemljišta da izdamo. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da kažem šta će se desiti. Istina je da su agro rokovi protekli, ove godine na državnoj zemlji nećemo sejati uljanu repicu, a ugroženi su i rokovi za setvu pšenice”, rekao je Ostrogonac.

 

On je dodao da je dobio informacije iz Pravobranilaštva i Ministarstva da će se ove dve institucije žaliti na jučerašnju presudu Osnovnog suda.

 

Povodom presude, sastaje se i Upravni odbor Udruženja poljoprivrednika Subotice, na sednici na kojoj će se razmatrati mogućnost kontratužbe, na osnovu sličnih iskustava iz prethodnih sporova s Agrokombinatom.

 

Kako je Tanjugu izjavio član Upravnog odbora ovog udruženja Miroslav Kiš, poljoprivrednici su “razočarani odlukom Osnovnog suda”.

 

“Mi ćemo večeras na Upravnom odboru zauzeti stav o daljim koracima. Verovatno ćemo uzvratiti kontratužbom i nastojaćemo da zaštitimo interese poljoprivrednika, jer su ovo interesi samo pojedinaca”, rekao je Kiš.

 

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj Subotičkoj opštini danas nisu komentarisali jučerašnju presudu.KOMENTARI

 1. emanuel kaže:

  u ovoj sekularnoj državi crkva je uvek bila iznad zakona … 

 2. zolika-zoks kaže:

  u ovoj drzavi mnogi misevi kao ti mogu da blebetaju i pricaju kojesta a da za to ostanu nekaznjeni…

 3. emanuel kaže:

  A zašto bi ti kažnjavao mene? matere ti?
  Zato što volim crkvu … ili ne daj bože imam šta da napišem … 

  Sreća pa još nismo totalitarna diktatura.. pa mogu da kažem šta mislim

 4. upitan kaže:

  I ne sabirajte sebi blaga zemaljska…………Jer gde je blago vaše, tamo je i srce vaše. Tako kaze ovaj bog Izraelski koga pretstavljaju tu na zemlji i popovi hriscanski. Mene interesuje zasto je crkva zapela za ovozemaljska blaga? Ne bi li oni trebali sabirati blago na nebu? Pa da im je srce tamo gde im je i bog!

 5. zolika-zoks kaže:

  emanuela nemas ti sta da napises zato i blebetas.

  mocicete da kazete sta mislis jos neko vreme dok se nasi zuti ne vrate ponovo na vlast, e onda cete paziti sta pricate…

  ne razumem sta je tu sporno sto je vraceno crkvi njeno zemljiste… isto kao sto je i meni pre par godina vracena moja zemlja koja je mom tati oduzeta od strane grada. sta sad ja sam iznad zakona?

  idi vozi skejt tamo.

  cuj, poljoprivrednici su nezadovoljni odlukom haha, e moji poljo privred nici

   

 6. emanuel kaže:

  iako nema direktne veze sa postom … posvećujem je svim “Zolikama”

   

 7. stormwatch kaže:

  upitan:

  I ne sabirajte sebi blaga zemaljska…………Jer gde je blago vaše, tamo je i srce vaše. Tako kaze ovaj bog Izraelski koga pretstavljaju tu na zemlji i popovi hriscanski. Mene interesuje zasto je crkva zapela za ovozemaljska blaga? Ne bi li oni trebali sabirati blago na nebu? Pa da im je srce tamo gde im je i bog!

  E moj @upitan, ovo je jako dobro i jako duboko pitanje na koje ti ni jedan Pop a ni Svecenik nece dati iskren odgovor. U stvari dace ti cinican odgovor da to sve blago na zemlji koje oni imaju u stvari nije njihovo, nego im je “samo dato na koriscenje”……isto tako je i Bil Gejts u stvari siromasan covek koji jede Happy Meal 3 puta dnevno iako mu je dato nekih 80 Milijadi dolara na koriscenje….on to samo koristi a nema zapravo…To sto danasnj PopoSvecenici rade nema nikakvih dodirnih tacaka sa Isusovim ucenjem, ali….mi prvi treba da se zapitamo da li smo i MI takvi, a ne da gledamo tudje krivo, prvo biti sa sobom ispravan! 

OSTAVITE KOMENTAR