Suđenje petorici mladića za ubistvo Zoltana Bukovca

Pred većem Višeg suda u Subotici, kojem predsedava sudija Ivan Bogosavljev, nastavljeno je suđenje petorici mladića koje optužnica tereti za ubistvo.

Više javno tužilaštvo optužuje Stefana Loču (23), Marija Bašića Palkovića (20), Marka Pavkovića (22), Ognjena Pavlovića (20) i maloletnog I. Č. da su batinama usmrtili Zoltana Bukovca (55).

Suđenje je nastavljeno izveštajima psihologa i psihijatara koji su svedočili o psihičkom stanju u kojem su se osumnjičeni nalazili prilikom činjenja dela za koje su optuženi, kao i o stepenu njihovog pijanstva.

Branioci optuženih Biserka Krpić, Slavko Petrić i Rada Rvović nisu se složili sa procenom stepena pijanstva, a advokat Petrić je za svog branjenika I. Č. prigovorio i što je ocena veštaka ostala ista i pre i pošto je optuženi dao iskaz.

Sudija Bogosavljev prihvatio je predlog Petrića da se traži izjašnjenje stručnjaka pulmologa o okolnosti da je u trenutku dela za koje im se sudi maloletni I. Č. imao astmatični napad.

Sud je ocenio da će nakon iskaza pulmologa odlučiti da li je potrebno novo neuropsihijatrijsko veštačenje, a odbio je zahtev da se radi nova procena stepena pijanstva optuženih.

Zoltan Bukovac mučki je pretučen 13. januara prošle godine, kada je u večernjim časovima otvorio kapiju svog dvorišta, kako bi dočekao suprugu koja se vraćala sa posla.

Mladići su Bukovca pomešali sa osobom koju su jurili i naneli mu teške povrede, polomili lobanju na više mesta, kao i nekoliko rebara.

Bukovac je odnet u Klinički centar u Novom Sadu, ali je nakon nekoliko dana vraćen u Suboticu gde je preminuo 3. februara.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. X-MEN kaže:

  BALAVURDIJU BRANI SAM VRH SUBOTIČKIH ADVOKATA, IMA ZA ČAS DA SE IZVUKU SA MIN KAZNAMA !

 2. subotica024 kaže:

  Mladići su Bukovca pomešali sa osobom koju su jurili i naneli mu teške povrede, polomili lobanju na više mesta, kao i nekoliko rebara.

  Bukovac je odnet u Klinički centar u Novom Sadu, ali je nakon nekoliko dana vraćen u Suboticu gde je preminuo 3. februara.Ja mislim da su suvisne bilo kakve reci sem da sudija dodje i kaze po 15 godina!!!!

 3. Mare kaže:

  Ubili su coveka, tako sto su ga udarali rukama i nogama do smrti!
  Ma kakvo sudjenje, maksimalna kazna i u zatvor sa njima!
  Ako budu oslobodjeni nakon ovoga pomislice klinci da su nedodirljivi, pa ce im preci u naviku ovakovo ponasanje 🙁

 4. Anonimni kaže:

  Ne znam zašto se uzima zdravo za gotovo da su oni greškom izgazili Bukovca.
  Ubijeni ni blizu nije sličan onome koga su oni vijali. Pre bih pomislio da su oni iskalili bes na nedužnom jer nisu mogli uhvatiti koga su hteli. Teško je poverovati da njih 6-7 tuče čoveka do smrti i da ni jedan ne primeti da to nije pravi: da ne liči ni stasom , ni odećom ni licem, kosom, godinama…
  Jeste da je bila noć ali ulica je dobro osvetljena. Ta grupa ima i pre toga tuče i nasilje, samo je pitanje bilo kada će nekoga ubiti. Takvim čoporima nasilnika nije potreban poseban razlog da bi nekoga napali. Dosta da im se ne dopada kako neko izgleda ili gleda ili sl.

 5. Sekretarijat za Justicijarijat kaže:

  Ubili smo coveka greskom. Mislili smo da je neko drugi. Molimo slavni sud da nam nasu mladalacku gresku i zabunu uzme u obzir kao olaksavajucu okolnost. U buduce necemo praviti takve greske i ubijacemo samo one prave koje smatramo da treba tuci do smrti. Otprilike ovako zamisljam tok sudjenja zbog – eto desila nam se greska, drugi put cemo paziti koga ubijamo.

 6. Lazarus1Long kaže:

  Dobri advokati čuda čine.

 7. Iskusni kaže:

  Jebobi im ja majke krvave samo kad bi ih se ja docepao …

 8. Mirjana kaže:

  Kakav vrh advokata kad oni gledaju samo da se dobro naplate.Biserka je mnogo para uzela ljudima a da nisu bili zadovoljni odbranom.OvdeTuzilastvo treba ove za nauk dobro kazniti.

 9. Zla kob kaže:

  Zlocin je odvratan i ostace manje-vise nekaznjen ili ne i odgovarajuce kaznjen. Problem je kako dokazati ko je od te sestorice naneo smrtne povrede ubijenom. Ubica nije ni jedan od njih, jer se radi o tuci sa smrtonosnim posledicama, a koji od te sestorice ih je naneo, to je tesko ili skoro nemoguce dokazati. Odbrana to zna i igrace na tu kartu. Na kraju ce biti sudska odluka po pravnom principu: In dubio pro reo = u sumnji za optuzenog/optuzene odnosno u njegovu/njihovu korist. Sa time se moramo pomiriti ako zelimo pravnu drzavu, u kojoj se sudi po zakonu i principima prava a ne po licnim emocijama i simpatijama. Dura lex sed lex = zakon je tvrd ali je zakon.

 10. nemanja kaže:

  Nisam pravnik ali toliko znam…
  Advokati hoce da naduvaju pricu sa olaksavajucim okolnostima da su mladici bili jako pijani,kako bi im to bila olaksavajuca okolnost a u svim normalnim zemljama je to otezavajuca okolnost,jer niko te nije terao da pijes.
  a kao drugo nisu bili jako pijani cim su mogli nekoga da jure.
  Kad si jako pijan onda nisi u mogucnosti da drzis pravac a kamoli da trcis.

  Evo ja vam kazem 110% ce biti ovako
  jedan od optuzenih ce dobiti maximalno 5 godina zatvora a svi ostali ce biti oslobodjeni,odnosno optuzice ih i osuditi na onoliko koliko su vremena proveli u istrazi i to je to.

 11. Đuro kaže:

  Ma glavni se ionako izvukao bez suđenja,tako da…Potrajaće ovo nekoliko godina sa sve žalbama i govnima advokatskim.

 12. ROSA kaže:

  Pijanstvo nije olakšavajuća, nego otežavajuća okolnost!
  Isto kao u saobraćaju!
  Takođe zar je bitno ko mu je zadao poslednji udarac. Svi su saučesnici i svi su PODJEDNAKO krivi!

 13. NN kaže:

  Pod teska ubistva spada ubistvo ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, što je ovde slučaj. Za ovakva ubistva predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora ili od 30 do 40 godina zatvora. Naime, naši zakoni predviđaju mogućnost zatvorske kazne do 20 godina, a za najteža dela od 30 do 40; nije moguće izreći kaznu od veću od 20 a manju od 30 godina zatvora. Malo glup zakon da se nemože izreći kazna od recimo 25 god. zatvora u svakom slučaju njima treba odrediti onda 20 godina zatvora, jer kad izađu sa 30 ako im se odredi 10 imaju mogućnost da opet počine slična dela treba da izađu što stariji i da budu primer i drugima da se tako nešto ne ponovi

 14. djuka kaže:

  @x-men
  ovo nije VRH subotickih advokata vec DNO…
  postenom coveku je sve jasno, cim vidi koja ih bagra brani.

 15. Jedno mišljenje kaže:

  Tuga države, vlasti a ujedno i celog naroda, što su “dozvoljene”, tačnije, nesankcionisane i manje mere nasilja, zločina, kao uništavanje gradskih i privatnih imovina. Svakodnevno je kod mladih da svoju snagu ili hijerarhijsku poziciju žele postići i dokazati pretećim, agresivnim, napadnim ponašanjem (propraćeno provokativnim i vulgarnim izrazima veoma širokog rečnika psovki). Naravno ovo se ne pojavljuje samo kod mladih, oni se ugledaju uglavnom na starije. Poznavao sam čoveka i suprugu njegovu. Pošteni ljudi koji zaista nisu nikom ništa skrivili, a čovek je platio svojim životom. Ime osobe koji je u stvari gonjen nije spomenuto. Zašto? I zašto je on bio na meti ovoj grupi? Rešava se jedan površni problem i šta se time postiže? Treba, mora se kazniti svaki pojedinac ove petorice, koji su prisustvovali u tuči, ubitstvu, bez obzira u kolikoj meri su prouzrokovali smrtne udarce. A mera kazne dovoljna da se postigne vaspitni primer. I kad se to reši, nastaviti istragu izvora i razloga ovog čina. Mada, može ovako nešto i bez razloga, kao iz šale, kao kad su jednu staru ženu unesrećili u sred belog dana na ulici pa se nije ništa konkretno učinilo da se dotični lik kazni. Nije samo jedna osoba uzrok problema, neposredno smo svi krivi. Ako ne drugačije, nekulturnim međusobnim ljudskim odnosima u svakodnevnom životu, neodgovornim vaspitanjem svoje dece koja sa 12-13 godina već uveliko puše cigarete pred školom, kupuju i konzumiraju žestoka pića bilo gde u gradu, jer je i prodavcima bitnije da zarade i makar 100 dinara nego da se drže nekog principa, prosvetnim radnicima nije bitno da prenesu znanje i kulturu, nego da odrade svoje satnice, to tako je kod velikog dela nas, da nam nije bitno da nešto kvalitetno odradimo već samo da prođe radno vreme, na crvenom svetlu semafora se projuri izgovorom da je još bilo žuto svetlo i oni drugi još sigurno nisu krenuli kroz raskrsnicu jer žurimo na posao ne zato što želimo stići na vreme, nego da nas šef ne bi izgrdio ili možda da bi stigli na početak omiljene serije, bacanje otpadaka gde se stigne izgovorom da svi bacaju pa zašto baš ja da se držim reda i još mnogo negativnih slučajeva. Tuđu grešku je lako ispričati, a svoju prihvatiti i nastaviti po običaju jer imamo opravdanje da smo primorani da nešto loše radimo. Tako će i kriminal da se nastavi u svom tempu razvoja.Jer kriminal ima najveći profit iako je priznat kao krivično delo.
  I tako, možemo pametovati, pisati svašta, ko bi šta i kako radio. Ni smrt čoveka nije dvoljna da bi se nešto menjalo zarad dobrog. Nego se za najveći cilj postavi rešavanje problema da li su ovi petoro krivi ili ne, bili su pijani ili nisu…Godinu dana prošlo, i tek se dovde stiglo, da su ih optužili. Potrajaće verovatno još par godina dok se njihovo pitanje reši. Bili oni osuđeni na pritvor ili ne, da li na 10,20,30 ili 25 godina, čovek neće oživeti, niti će duše njegove porodice biti lakše, ali u međuvremenu mogu i ja stradati u sličnom incidentu, isto tako bilo ko drugi, bilo čije dete, bilo čiji rotidelj, jer se nađe u lošem momentu na lošem mestu. I opet se vraćam na stav, da je lako napisati svoje mišljenje u komentarima a kasnije u realnom svetu samo posmatrati iz daljine šta se dešava, plašivši se jer možemo i sami nastradati ako intervenišemo, jer znamo da su kriminalci na sve sposobni, a kad bi se složilo više pozitivnih ljudi, kriminal ne bi imao toliku moć. Čini mi se da se ovo vrti u jednom ogromnom krugu, pa ovim i završavam svoj izliv mišljenja koji sam u prethodnim redovima ocenio kao veoma beskorisno i suvišno pametovanje.

 16. Boki kaže:

  Što se ovde uopšte I priča o mladićima, oni su punoletne osobe kojima ne treba pokazati ni trunku samilosti, već kazniti primerno. Onog maloletnika u dom, a zatim čim postane punoletan u zatvor!!!!

 17. Suboticanin kaže:

  Sve samo ne vrh advokature, dvoje precenjenih i jedna koja je zalutala…

 18. Megille kaže:

  Ubili čoveka ,čovek je mrtav. Znači dokaz za ubistvo postoji. Sve ostalo ,pijanstvo ,psihoanaliza itd u ovom slučaju samo treba da tereti ubice a ne da ih oslobađa …Jer po ovome ako neko pregazi pešaka svojim automobilom i ubije ga a pijan je ne treba da odgovara za tu nesreću-ubistvo ?

 19. kaja kaže:

  Moje pitanje nadležnima-1. kako je moguce da se glavni osumnjičeni krije i da će proći bez kazne? 2. dokle će se ovaj narod smatrati glupim ovcama da nam možete servirati svakakve gluposti u koje ćemo mi slepo da verujemo? 3. Da li bi gospodo tako presudili i pomagali razno raznim inspektorima da su vašeg oca prebili na smrt?

 20. miki kaže:

  @Zla kob
  Oculum pro oculo, dentem pro dente

 21. Zla kob kaže:

  Odnos palceva na moj komentar je 5 : 10 u korist crvenih. Drugim recima duplo vise ljudi nema pojma o pravnoj dzavi niti ih ona nesto posebno interesuje. Najvise laykova imaju komentari koji pozivaju na lincovanje i zakon ulicne rulje. Zato ne cudi da su optuzeni ustvari isti kao i oni koji se navodno zgrazaju nad njima. Kao sto bi njima neko sudio po kratkom postupku tako su i optuzeni “sudili” po toj istoj ulicarskoj logici. Da li vas je bar malo sramota?

 22. Zla kob kaže:

  @ miki

  Savremena drzava koja sebe smatra pravnom drzavom, odbacuje pravni sistem taliona. Ius talionis vazi danas jos jedino u zemljama koje se sluze Serijatskim pravom, Saudi-Arabija i slicne. Formula – Oko za oko , zub za zub, potice iz Hebrejsko -Biblijskog konteksta. pretstavlja za svoje vreme nesto pozitivno, napredno, i opste korisno. Formula je nastala iz potrebe da se na neki nacin smanji krvna osveta, njen obim i njena neumerenost, medju nomadskim Hebrejskim plemenima, a koja je uzela toliko maha da je potpuno izgubila svoj prvobitni smisao gde clanovi jednog plemena (gens) stite svog clana od i pred nasiljem drugog plemena.Zato je nastala ta formula kojom se kaze da osveta mora biti u skladu sa pocinjenim delom, jer su se za ubistvo jednog pripadnika gensa ubijale i unstavale citave porodice i bratstva (fratrie) iz plemena pocinioca. Dakle ljubitelji Ius taliona mogu slobodno da se presele nekud u islamski pravni prostor gde ce im Ajatolah garantovati pravnu sigurnost i pravedni sudski postupak tacno onako po njihovoj zelji i shvatanju pravde i pravnog sistema.

 23. X-MEN kaže:

  MIRJANA
  Krpićka živi od stare slave a Petrić je odličan branilac , njihov posao je da brane optužene i oni to u naj češćem slučaju ako su dobro (a jesu jel nisu jeftini ), i urade…ovim sam ujedno i tebi odgovorio ” DJUKA ” najzad ako se pozivate na pravo i oni ( osumnjičeni -jel još nisu okrivljeni ni osuđeni ) imaju pravo na odbranu i branitelje ! Na kraju će biti kriva naša bolnica jel je kod nas u bolnici čovek umro ! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR