Sujeverni ili ne?

Donald Dosi, osnivač Centra za upravljanje stresom i Instituta za fobije u Severnoj Karolini, koji je ujedno i istoričar i istraživač folklora, kaže da je strah od petka 13-og ukorenjen duboko u prošlosti, i da postoji mnogo slučajeva povezanosti davnih nesretnih događaja s brojem 13 i petkom. A kada se spoje broj 13 i petak, dobijamo nekakav super-nesretan dan…. Osim ako ste rođeni upravo tog dana; kruže priče da je u tom slučaju to vaš sretan dan.

Strah od broja 13 Dosi je uspeo povezati s davnim norveškim mitom o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru u Valhali (ekvivalent hrišćanskom raju u nordijskoj mitologiji), na koju je nepozvan upao 13-ti gost, nestašni Loki. Loki je nekako uspeo navesti slepog boga tame, Hodera, da pogodi Baldera, boga veselja i zadovoljstva, strelicom od bele imele. Balder je umro i cela zemlja zavijena je u crno; bio je to loš, nesretan dan. Od tog trenutka, broj 13 smatra se kobnim i zlosutnim.
Takođe, prema verovanjima iz vremena starog Rima, veštice su se uvek sastajale u grupama od 12. Trinaesti učesnik okupljanja redovno je bio sam Đavo. I u Bibliji postoji referenca na nesretni broj 13: Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri.

Strah od broja 13 snažan je i u današnjem svetu. Prema istraživanjima, više od 80 posto nebodera u svetu uopšte nema 13-ti sprat. Mnoge aerodromske luke nemaju 13-tu sletnu stazu. U bolnicama i hotelima često ne postoji soba broj 13. U italijanskoj Firenci, kuće koje se nalaze između kućnih brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po. Mnogi triskaidekafobi, kako se nazivaju ljudi koji se boje broja 13, upiru prstom i u neuspelu misiju na Mjesec, "Apollo 13".

Kad je o petku riječ, poznata je činjenica da je Isus bio razapet upravo na taj dan. Neki tumači Biblije tvrde da je Eva upravo u petak navela Adama da proba zabranjeno voće, a možda je najznakovitije verovanje da je Kain ubio svog brata Abela baš u petak 13-og.
Thomas Fernsler, naučni saradnik u Centru za matematiku pri Sveučilištu Delaware (Newark, SAD), smatra kako se broju 13 čini nepravda zbog njegove sudbine – mora slediti broj 12.
Naime, numerolozi broj 12 smatraju "potpunim" brojem: 12 je meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova na Olimpu, 12 plemena Izraela, 12 apostola… Kad se broju 12 doda 1, narušava se njegova "potpunost", i dobija se nesavršen broj – Fernsler tvrdi da je upravo to razlog povezanosti broja 13 s nesrećom.
Postoji i teorija da se na petak 13. oktobra 1307. godine dogodila jedna od najvećih "čistki" u istoriji. Svi templari u Francuskoj uhapšeni su i zatvoreni, njihova zapovedništva stavljena pod kraljevski pečat, a sva dobra zaplenjena. Bila je to naredba Filipa IV, francuskog kralja koji se polakomio za njihovim bogatstvom.

Strah od petka 13-og je toliko raširen da ima i svoj naziv – paraskevidekatriafobija (što je oblik triskaidekafobij, straha od broja 13) – a od njega samo u SAD-u pati između 17 i 21 miliona ljudi.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: