Sukobi romske i mađarske dece u Horgošu

Zbog učestalih napada romskih đaka na njihove drugove u školi neromske nacionalnosti, uglavnom Mađare koji čine većinsko stanovništvo u Horgošu i stalnog narušavanja reda i čestih krađa, lokalna samouprava Kanjiže, sa mesnom zajednicom Horgoš i predstavnicima lokalne romske zajednice potpisala je sporazum o zajedničkom rešavanju ovog problema.

Slika

Kako navodi predsednik opštine Kanjiža Mihalj Njilaš, predstavnici romske zajednice sami su se obratili lokalnom rukovodstvu Horgoša kao i kanjiškoj lokalnoj upravi sa predlogom da pomognu u prevazilaženju ovog problema. Razlog takvih ispada romske dece je u njihovoj neuklopljenosti u novu sredinu, budući da je dobar broj njih došao sa strane.

Sporazum koji su potpisale tri strane podrazumeva da se takva situacija u školi što pre razreši, kao i da se osigura javna bezbednost, ali takođe i poboljšanje položaja romske zajednice. U tom smislu biće angažovana dva mlada romska pomoćnika u školi, koji će delovati u slučaju ispada, a romska zajednica se obavezuje da će u kontaktu sa roditeljima, a po potrebi i sa socijalnim radnikom posredovati u razrešenju budućih konflikata. Takođe, jedan od zadataka je i da se Romima doseljenicima koji traže posao i koji su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju obezbedi posao.

Već sam sporazum je doveo do izvesnog smirivanja situacije, koja je trajala već duže vreme i stvorila osećaj ugroženosti kod dece mađarske nacionalnosti. Iz romske zajednice već su imenovana dva mladića sa završenom srednjom školom za školske pomoćnike. Predsednik mesne zajednice Horgoš Jožef Takač istovremeno je zamolio Rome da sporazum ne shvate kao akt protiv svoje zajednice, piše Magyar Szo.KOMENTARI

 1. joco956 kaže:

  Interesantno!
  Treba neko početi da se tuče, potpišemo sporazum i odmah će biti radnih mesta.
  Šta da rade starosedeoci koji su ostali bez radnog mesta?

 2. dasHHa kaže:
  joco956 napisao:Interesantno!
  Treba neko početi da se tuče, potpišemo sporazum i odmah će biti radnih mesta.
  Šta da rade starosedeoci koji su ostali bez radnog mesta?

  Kupit lopate,metle,motike i vrece za smece i podeliti dodjosima da spremaju grad u koji su doselili.To je zapocetak minimum i tako ce ceniti novu sredinu i svoje sugradjane.Za sve postoji resenje pa i za ovaj problem.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: