Sumnjivi krediti

Narodna banka Srbije nedavno je upozorila građane na to da pojedine firme protivzakonito nude kredite građanima, iako nisu banke i nemaju dozvolu za takvu vrstu poslova. Krediti se reklamiraju preko letaka i usmereni su naročito ka penzionerima i onima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju pozajmicu u banci.

Slika

Jedna takva je Fajnens konsalting u kojoj navode da rade po sistemu potrošačkih grupa, ali šta je to, kada smo se predstavili kao potencijalni klijent, nisu želeli da nam objasne preko telefona pravdajući se zauzetošću.

„Nedostaje vam novca za kupovinu? Ne ispunjavate uslove za bankarski kredit? Uz naše posredovanje možete doći do stvari koje vam nedostaju!“, poručuje Fajnens konsalting sa letka u kojem nudi i „akciju“ za penzionere, kojima odobrava popust od 20 odsto na troškove naknade za registraciju ugovora.

A kolika je ta naknada? Za kredit od 3.000 evra uz period otplate od tri godine, 84 evra. Pod ovim uslovima, mesečna rata korisnika kredita će izaći 95,03 evra, pri čemu, kako objašnjavaju u ovoj firmi, nominalna kamatna stopa iznosi 3,2 odsto godišnje. U stvarnosti, za pomenuti kredit, klijent će za tri godine otplate platiti 3.421 evro, plus naknadu od 84 evra.

Za ovakve kredite nije potrebno nikakvo osiguranje osim što se ugovorom predviđa da Fajnens konsalting može staviti administrativnu zabranu na primanja klijenta. Kako je to moguće, kada je u Srbiji samo bankama dozvoljeno da daju kredite i šta se navodi kao osnov za administrativnu zabranu ostaje istražnim organima da reše.

A, upravo će to uskoro i uraditi, pošto u Narodnoj banci Srbije potvrđuju da će o pojavi kompanija koje protivzakonito nude kredite obavestiti sve nadležne organe.

U Fajnensu kažu da odobravaju kredite u iznosu od 1.000 do 50.000 evra i da rata ne može da pređe 45 odsto plate. „Toliko su sada i banke povećale svoj limit pa toliko nudimo i mi. Mora da vam ostane dovoljno novca za hranu i ostale osnovne stvari“, rekli su nam u ovoj kompaniji, pritom navodeći neistinu.

Naime, banke su posle odobrenja NBS-a povećale maksimalnu ratu sa 30 na 40 odsto (ne na 45) i to samo u slučaju da klijent uzima kredit u valuti u kojoj ostvaruje najveći deo svoje zarade, odnosno u dinarima. Krediti Fajnens konsaltinga su indeksirani u evrima i obračunavaju se prema srednjem kursu ove kompanije, koji za ovaj mesec iznosi čak 107,4 dinara.

Vlasnica državljanka Ukrajine
Fajnens konsalting je registrovan u Subotici sa 500 evra početnog kapitala i Izoldom Markuš (državljankom Ukrajine), kao jedinim vlasnikom. Direktor kompanije je Eržike Terenji Borbaš, a zastupnik za nekoliko gradova u kojima firma posluje Marlena Vojnić Hajduk. Firma je registrovana za delatnost „ostalih nepomenutih finansijskih usluga“ i ima ogranke u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu. Prošle godine je prijavila gubitak od 1.300.000 dinara, dok je u 2008. imala dobit od 485.000 dinara, a 2007. od 2.275.000 dinara.

Autor: A. Milošević
Izvor:DanasKOMENTARI

 1. Dužnik kaže:

  Koliko bi trebalo novca vrati u toku tri godine banci ako se dobije kredit od 3000 evra? Ne samo za kamatu nego još i neke troškove za obradu kredita za održavanje računa i šta ja znam.
  Kod ove divlje banke koja je registrovana negde u Srbiji kao preduzeće taj uk.
  upni trošak je 15 procenata za tri godine. To je prihvatljivo, ako je novinski tekst tačan.
  Nisam baš siguran da je to tako jer verovaatno postoje neka dodatna osiguranja na koja klijent pristaje jer nema kud. Kad su ga već odbile sve banke, kad dođe u taj finance consalting ili kako se već zove onda mu se na potpis stavi još neka klauzula i vrabac je u kavezu. Uostalom, čini mi se da ima priličan broj hipoteka koje izvršava ta organizacija koja daje ove kredite. Zato mi nije jasno šta je motiv rada te takozvane finansijske konsultantske kuće ako daju pare sa kamatom od bruto 15% na tri godine? Ko zna ?
  A drugo: šta radi Narodna banka kada dozvoljava bankama d ahraju sa ovakvim kamatnim stopama : probajte od bankatrskih činovnika da dobijete realan, konkretan podatak koliko vas košta zajam od recimo 3 ili 5 hiljada evra za dve ili tri godine. Molim dobijam toliko koliki su troškovi. kolika je to godišnja stopa, kolika je cena u apsolutnim brojevima? Čik da dobijemo taj podatak a hoće da znaju sve o vama, Sramota je šta sve traže od podataka.
  Gde je Narodna banka. Ona je sve samo nije narodna. Šta bi bilo kad bi cena za robu u prodavnici bila izraženaprema nekim stavkama koje trgovci imaju u poslovanju pa zamotano u procente, pa troškovi držanja robe, pa redom. Kako onda banke mogu tako. Eto posla za tržišnu inspekciju, da uđu u banku i da utvrde da li su cene adekvatno istaknute i razumljive i tačne na kraju krajeva.

 2. gost kaže:

  Finance colsanting u Subotici posluje oko 10 godina i vi ste se sada setili da se nesto pitate …prosto neverovatrno

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: