Sunčane 60te i 70te u Subotici i Hipi afera 1971.g

Iako su fotografije iz šezdesetih i sedamdesetih najčešće crno bele, sećanja onih koji pamte to doba, po pravilu su u najživljim bojama. Kao da su svi dani bili sunčani, kao što je to Subotica na tadašnjim razglednicama.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pazi prolaz u prizemlju zgrade desno
Slika

Slika

Slika

Slika

Palić 1965. god.
Slika

Palić 1966. god.
Slika

Slika

Slika

 

Subotička Hipi afera 1971. godine

 
Hipi pokret ili trend, prešao je okean i stigao u Evropu krajem šezdesetih pa su se ubrzo i u Subotici pojavili prvoborci osvajanja novih sloboda. Bitnici iz šezdesetih su izneli teret i šikanu zbog nošenja duge kose a hipiji su imali da budu avangarda prvom mladalačkom trendu koji je bio ideološki angažovan. Srećna okolnost je bila ta, što je državna ideologija bila bliska osnovnim idejama hipi pokreta. U tadašnjoj Evropi to nije beznačajna činjenica. Recimo, u Grčkoj, Španiji i Portugalu su vojne ili profašističke diktature dok u istočnom „lageru“ ne sme ni da se pomišlja na takvo šta.
„Hipiji ne priznaju nacije. Žele mirnim putem, praktikujući bratstvo, da sruše svakodnevne granice koje dele ljude: nacionalne, rasne, verske, polne, klasne…“
Kako to izgleda u staroj dobroj Subotici ? Svi su bili pomalo hippy i pre ili kasnije pustili kosu ili nosili džins. Samo pojedinci su otišli dalje u celoj stvari, verujući da će njihova generacija promeniti svet.

 

 

That 70’s na Trgu Žrtava fašizma
Slika

Slika

Jedan, tada mladi subotički novinar, posetio je jednu hipi seansu i objavio priču koja će tada prilično uzburkati javnost i razne forume, komitete i saveze. Kako je izgledala ta „seansa“ koju bi današnjim rečnikom nazvali žurka :
Glavni baja tamo, bio je tip sa titulom „otac hipi porodice“, dok ostatak plemena sedi po podu „zakrvavljenih očiju, ispucalih usana, koji netremice gledaju jednu pukotinu na plafonu“.

 

Za početak, pridikant molitvenog doma Filadelfija sa tri asistenta, održao je propoved, razdelio knjižice i posle par crkvenih pesama obavio molitvu.
Kada su njih četvorica otišli, sa njima je prostoriju napustio i dobri Bog. Počelo je besomučno treštanje iz gramofona i sveopšte džilitanje. Disk džokej je stalno prekidao pesme i stavljao nove ploče. Jedna cura se poverila novinaru, da je ona „prekaljeni hipik“ sa jednogodišnjom praksom iz Beča i da od svog povratka prezire ovo svoje hipi pleme, jer kako ona kaže, ovo nisu pravi hipici. Svim srcem se trudi da ih prevaspita i dovede na pravi put. Posle nekog vremena, do tad prigušeno crveno svetlo, pojačano je jednim zelenim i ta devojka je otpočela predavanje o nudizmu. Priča je bila kratka jer je glavna fora u očiglednoj nastavi, pravo rečeno – striptizu.

 

 

Evo:
Slika

Slika

Tako je to bilo leta 1971. Nastala je javna rasprava – kuda ide ova naša omladina, doneti su i zaključci, a onaj najvažniji je bio : Pod hitno treba izgraditi dom omladine, jer deca bleje kojekuda i ne znaju šta će sa sobom.
I uskoro bi dom omladine. Sagrađen i otvoren u Harambašićevoj ulici.KOMENTARI

 1. Redovni citalac kaže:

  Hvala na slikama i prici

 2. Iby P. kaže:

  Lensky – super kao i uvek:) Uzivala sam u slikama i u prici. Interesantno je videti Radijalac kako ga se ja secam:)

 3. menci kaže:

  Na snimku sa pet momaka, prepoznao sam skolskog druga Dejana Djordjevica ( drugi sa desne strane).
  Mislim da je bio dobar momak

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: