Supruga Danila Kiša zabranila vlastima da zloupotrebe njegovo ime

Teatrolog Mirjana Miočinović, bivša supruga Danila Kiša, uputila je zahtev vlastima Subotice da se „bespogovorno povuče odluka“ kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština „nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom“.

„Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi“, navodi u otvorenom pismu Miočinović.

Ona je upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan, budući da je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo delo i ličnost.

Kako je navela, njen zahtev je „motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode“, a dodala je i da smatra da Laban i sastav gradske skupštine ne zadovoljavaju „nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti“.

Skupština grada Subotice odlučila je 18. juna da posthumno dodeli zvanje počasnog građanina Danilu Kišu.

 

novaekonomija.rsKOMENTARI

 1. Petar Gabrić kaže:

  Bravo !

 2. Pravdoljub kaže:

  Žena je u pravu. Politika dalje od Kiša i njegovih dela..Neka počiva u miru..

 3. Anonimni kaže:

  Svaka cast Gosp. KIS

 4. Bogdan kaže:

  Svako slovo na mestu!!!

 5. gligorije kaže:

  Skidam sesir gospodji!!

 6. Dilan kaže:

  Kakvi su bednici ovaj polusvet sa naprednjačke deponije.

 7. Honoratio kaže:

  Obicni diletanti. Pre dodeljivanja pocasti ili nagrada, obicno se kod kandidata decentno raspita unapred o volji i zelji da se ponudjena cast prihvati, a ako doticni nije ziv, onda se valja raspitati medju njegovim naslednicima. U protivnom dodela pocasti moze da bude bumerang koji tresne po glavi one koji misle da su njihove pocasti nesto sto je nemoguce sa gnusanjem odbiti.

 8. Srećko kaže:

  Ovi nisu dostojni Labana.Gradonačelniče ne bacajte bisere pred svinje.

 9. Mister No kaže:

  Bravo Gospođo Kiš ! Čupač grkljana i kultura,kao pašteta i marmelada. Lepi moj grade,čime si zaslužio ovo. Vučiću svaka čast,ovo nema veze sa SNS.

 10. BS kaže:

  Bravo !
  Još uvek ima ljudi sa integritetom, stavom i bez straha.
  Danilo Kiš nije zaslužio da se njegovim imenom koriste ovi primitivci što sada vladaju ovim gradom kao da su okupatori.

 11. Istina... kaže:

  Brutalna i odvratna hipokrizija vlada onom stranom koja sve rešava lažima, prevarama, obmanama, korupcijom i silom. Svaki nenjihov se orkestrirano napada preko „spontano“ okupljenih „nezavisnih“ i „slobodnih“ intelektualaca(?). Munjevito, u roku od odmah, oko jedne ideje sakupi ih se desetine, ponekada i stotine. Ogoljena diktatura jednoumlja. Ideja o Kišu nije Marionetina (ime „vlastodršca“ je nebitno) nego njegovih gazda. Napadati nju znači ne kriviti pravog krivca. Kiš je stradao onog trenutka kada je nadvisio Sistem, kada je postao veći od njega. Nije mu oprošteno. Vređan je, ponižavan, proganjan. Dok nije izbegao u Francusku gde je, kao i u svetu (objavljen je na skoro 40 jezika), uživao veći ugled nego među svojima. Posetio je Jugoslaviju, teško bolestan, pred smrt da bi se oprostio od svojih dobrih prijatelja, uglavnom pisaca. Jedan od njih mi je o tome govorio (danas je profesor na jednom univerzitetu). Kiš je umro u Parizu u, kako je sam govorio, dobrovoljnom izgnanstvu. On je svojim delom i tim poslednjim činom pokazao svoj odnos prema „domovini“ (otadžbini). Za mene je od njegovog dobrovoljnog izgnanstva odnos (post)Jugoslavije prema njemu potpuno irelevantan, ali, eto, u dnevno-političke svrhe može da bude kao krpa iskorišćen svako pa čak i Veliki Kiš. Zanimljivo je da se o „incidentu“ oglašava bivša(!) supruga koja živi na teritoriji Srbije. Šta je sa Paskal Delpeš, njegovom NEbivšom? Zar njeno mišljenje nije važno? Ili, „samo“, nije podobno!? Ona Kiša i danas podržava i objavljuje njegova dela i njeno mišljenje, svakako, nije iskoristivo. Onoga trenutka kada odete od ljudi/grupe ljudi/sistema/države koji vas ne cene, ne uvažavaju, ne podržavaju i pobegnete da biste od sačuvali glavu prestaje svaki međusobni odnos. Sem kada ste im živi ili mrtvi, nebitno je (mada ste korisniji mrtvi jer ne možete da se opirete i branite), potrebni za njihove prljavosti. Ponoviću: brutalna i odvratna hipokrizija vlada onom stranom koja sve rešava lažima, prevarama, obmanama, korupcijom i silom. A običan narod o tome nema pojma nego veruje u njihovu „svetost“ i „dobročinstvo“.

 12. Bački kaže:

  Bravo gospođo!

 13. Novi Grad kaže:

  Srećko, ajd lepo lekić pa spavanjac.

OSTAVITE KOMENTAR