Suša desetkovala rod kukuruza

Zbog suše i pojave štetočina, poljoprivrednici u Subotici ne očekuju da će ove godine postići prošlogodišnje rekordne, ali ni prosečne prinose. …

kukuruz-jpg_660x330
Poljoprivrednik iz Žednika Miroslav Ivković kaže za Tanjug da je suša na pojedinim parcelama desetkovala prinos, na svim parcelama će ostaviti kakav-takav trag, a što će se, po njemu, tek videti u narednom tropskom talasu.

“U većini slučajeva taj prinos je smanjen za 30, 40, 50 i više odsto od nekog prosečnog prinosa. Ne možemo računati prošlu godinu kada je taj prinos bio natprosečan, ali svako može da vidi da je kukuruz podgoreo”, rekao je Ivković i dodao da će i u slučaju soje suša nenati gubitke koji se ne mogu nadoknaditi.

On je takođe dodao da je poslednjih dana primetna i pojava kukuruznog plamenca u velikom broju.

Savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Nikola Ostrogonac kaže da je Prognozno-izveštajna služba registrovala pre par dana najveći broj – 5.500 jedinki, ulovljenih za jednu noć na svetlosno-lovnoj klopci.

Larva te štetočine, kako kaže, napada klip, nakon čega dolazi do zaraze toksinima, može se tretirati na hemijski i biološki način, a jedan od najefikasnijih načina zaštite jeste poštovanje plodoreda.

“Možemo imati situaciju u proizvodnji da je na jednoj parceli naseljenost useva 70 odsto zaraženih biljaka, znači blizu katastrofe, a odmah na sledećoj parceli može biti minimalna brojnost, ne veća od pet odsto”, rekao je Ostrogonac Tanjugu.

Kukuruz u Subotici tradiocionalno zauzima oko polovine raspoloživih poljoprivrednih površina, a ove godine je zasejano na oko 39.000 hektara.

Tanjug, RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR