Susret lutkarskih škola

Međunarodni susret lutkarskih škola biće održan od 17. do 21. maja u Pozorištu "Deže Kostolanji" u Subotici, najavili su organizatori tog programa.
Susret, koji će biti održan u okviru 17. međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, obuhvata svakodnevne prezentacije lutkarskih škola iz Sankt Peterburga, Osijeka, Bratislave, Šarlvil-Mezijera i Cetinja.
Posetioci će svaku od škola upoznati u neposrednom kontaktu s predstavnicima tih škola – po jedan profesor i dva studenta predstaviće svoje metode učenja i rada, od pravljenja lutaka do rada s glumcima-lutkarima, kao i svoje shvatanje lutkarstva.
Tema Međunarodnog susreta lutkarskih škola je "Pozorišna škola danas", a njen cilj jeste da doprinese budućoj redovnoj razmeni iskustava i novina među akademijama koje teže da obrazuju stručnjake za lutkarsko pozorište.
Jedan od ciljeva skupa jeste i inicijativa za osnivanje Fakulteta za lutkarstvo, koji bi obrazovao buduće dramaturge, reditelje i lutkare u pozorištu lutaka. To bi bila prva visokoškolska ustanova tog tipa u Srbiji, navodi se u saopštenju.
U takmičarskom programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u periodu od 17. do 21. maja, biće izvedeno 20 predstava za decu iz Slovenije, Izraela, Španije, Češke, Francuske, Rusije, Belorusije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovačke i Srbije.
Predstave će biti izvođene na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena "Jadran") i u Pozorištu "Deže Kostolanji".
Festival će ugostiti više od 2.500 učesnika iz celog sveta, a svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.
Prateći program manifestacije obuhvata i forume, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije.

Izvor: Glas JavnostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: