Susret Pastora i Cvetkovića

Mirko Cvetković, premijer vlade Republike Srbije, u sredu je primio Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara. Na razgovorima je bilo reči prvenstveno o tri teme: budžet Republike Srbije za 2011 godinu, pitanje okruga i finansiranje nacionalnih saveta.

Slika

Što se tiče budžeta Republike Srbije za sledeću godinu, predsednik Pastor je jasno stavio do znanja, da SVM i dalje istrajava u svom zahtevu, da se poštuje ustavna odredba, po kojem 7% budžetskih sredstava pripada APV Vojvodini, jer bez obezbeđivanja tih sredstava je nemoguće izvršiti i realizovati preuzete obaveze u Fondu za kapitalna ulaganja, i izvođačima isplatiti dospela potraživanja.

Premijer Cvetković je izrazio razumevanje za napred izneti stav i predložio, da gospodin Ištvan Pastor aktivno učestvuje u izradi republičkog budžeta, sa nadom da se iznađe zadovoljavajuće rešenje. Predsednik SVM je prihvatio predlog gospodina premijera.

Što se rešenja promena granica okruga tiče, premijer Cvetković je pokazao otvorenost za što skorije rešavanje tih pitanja, i predložio, da predsednik SVM-a u narednih nekoliko dana sa gospodinom ministrom Milanom Markovićem zajedno izradi predlog odluke, koji bi se potom našao pred vladom Rrepublike Srbije.

Nacionalni saveti unazad nekoliko meseci kubure sa finansijama, pošto njima po zakonu pripadajuća sredstva nisu doznačena. Premijer Cvetković rešavanje tog problema vidi na način, da se nedostajućih 40 miliona dinara – od kojih 20 miliona pripada mađarskom nacionalnom savetu – prema ministarstvu gospodina Čiplića obezbedi iz budžetskih rezervi. Da li će se obaveza države ispoštovati i predlog premijera realizovati, videće se u sledećih nekoliko dana.

Ištvan Pastor je današnji susret ocenio pozitivnim, iako na sva sporna pitanja nisu iznađena trenutna rešenja, ali je njihovo kratkoročno rešavanje veoma realno.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: