Susret poštovalaca lika i dela Tibora Sekelja

U organizaciji Društva za esperanto „Tibor Sekelj“, proteklog petka u Gradskoj biblioteci, održan je susret posvećen 75-oj godišnjici uspona Tibora Sekelja na Akonkagvu i objavljivanja njegove knjige o toj ekspediciji.

Akonkagva je najviši vrh Južne Amerike i ujedno najviši vrh izvan azijskog kontinenta, čiji uspon od 6.962m je Subotičanin Tibor Sekelj, prvi put, savladao 1944. godine. Svoje iskustvo pretočio je u putopisni roman „Oluja na Akonkagvi“, koji ubrzo postaje bestseler, kako zbog interesantnih opisa ekspedicije, tako i zbog detalja nemilog događaja u kom je stradala njegova supruga.

Tibor Sekelj jedan je od deset sugrađana koji su osvojili Akonkagvu, među kojima je i Iso Planić. Avanturu od pre petnaest godina, kako kaže ovaj prosvetar i alpinista, opisao bi kao paradigmu izazova, o čemu je govorio na skupu.

Prisutnima su se obratili i Milovan Miković, Stipan Milodanović i Đorđe Dragojlović, a program je upriličen nastupom Ženkskog hora Femina Vox.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. MOJA MLAKA kaže:

    Tibor Székely je zaista jedan nesvakodnevni ličnost Subotičke istorije…ja ga lično 1998 sam videla u WARSAVA sa udarno mljadjem zenom i sa mojih punih 15 godina bilo je šokantno…posle sa 35 sam imala mogućnost da vidim da je ostavio kao veliki esperantist sa za SOBOM raščupanu i razsvađanu masu takozvanih koji i do dandanas funkcioniše…nažalost u silnom pisanju i putovanju nikad nije stigao da se bavi Suboticom niti Esperantom i ja kao 15 godišnjak imala u KRAKOW doživjaj da sam naučila jezik za nedelju dana a posle 10 godina to znanje na kraju svet sam ,mogčla koristitiko vrata u visoku elitu…jer esperanto nije više masovna ali elitna je i jedinstvena jako mi je puno pomoglo u vreme nacionalnog silovanja množine zahvajujuću nje sam prevazišla i učenje i teškoće nacionalizma i tu u SU ali i tamo na KRAJU SVETA…Tibor Székelz je masu stvari ostvario ali ništa nije ostavio što je ohrabrujuća za nas SUPPER interesantno ali ništa sržno…i posle tolike materijala za sobom ja moram objašnjavati ljudima šta je eperanto iako ON sa epreantom je ostvario sve što čitate i vidite nakon NJEGA…

OSTAVITE KOMENTAR