Sutra otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu

U nedelju, 19. maja, od 20h svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeseti po redu Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Festival će trajati do 25. maja, a doživeće i reprizu u Segedinu od 21. do 24. maja

 

Kako je ove godine u fokusu srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, na sam dan početka festivala biće otvorena izložba lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija „Svetovi i junaci“, autorke Ljiljane Dinić. Izložba će biti otvorena u 19h u galeriji Otvorenog univerziteta.

 

U zvaničnoj selekciji predstaviće se 20 predstava iz 13 zemalja: Japana, Austrije, Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

 

Na otvaranju će takođe biti dodeljeno 20 plaketa-priznanja pojedincima i institucijama za veliki doprinos razvoju i promociji Festivala u proteklih 20 godina.

 

U okviru svečane ceremonije otvaranja prisutnima će se obratiti gradonačelnik Subotice Modest Dulić, prof. Nikolaj Naumov (u ime nagrađenih plaketama) – dekan Fakulteta za lutkarstvo, Sankt Peterburg (Rusija), predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će Festival svečano otvoriti poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski, počasni predsednik Saveta Festivala.

 

Direktoru i selektoru Festivala Slobodanu Markoviću, Edi Majaron, počasni predsednik UNIMA Slovenija, uručiće značajnu Pengovljevu nagradu za veliki doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji slovenačkog lutkarstva.

 

Vitomir Mitrić, direktor Lut Festa iz Istočnog Sarajeva, uručiće Slobodanu Markoviću priznanje „Zlatna Anima“, koje je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dobio „za veliki doprinos razvoju lutkarstva kao umjetnosti, u nas i u svijetu“.

 

Nastupiće Dečiji hor „Zvončići“ iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Arsa sa Marsa i Kamčatsko pozorište lutaka, Petropavlovsk-Kamčatski iz Rusije.

 

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su mr Predrag Bjelošević (Banja Luka), pesnik, pripovedač, dramski pisac, prevodilac, profesor režije za lutkarski teatar, i Eva Farkašova, scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka iz Slovačke. Nagrada je dodeljena odlukom Saveta Festivala, a biće uručena na  svečanom otvaranju Festivala.

 

Van takmičarske selekcije će se odigrati još 5 predstava iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Srbije, a u okviru pratećeg programa naći će se i filmovi za decu, izložbe, radionica i muzičko-scenski program koji promoviše dečije stvaralaštvo. Pored ovoga zakazan je i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti kao i promocija knjiga autora za decu i mlade iz zemlje i regiona.

 

Predstave će se i ove godine takmičiti za:

 

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

 

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa koji će raditi u sastavu:

 
1. Mr Predrag Bjelošević, pesnik, pripovedač, dramski pisac, prevodilac, profesor režije za lutkarski teatar, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
2. David Burman, glumac-lutkar, reditelj, pozorišni producent, Rusija
3. Žak Trido, glumac, lutkar, plesač, generalni sekretar svetske Unime, Kanada
4. Prof. dr Siniša Jelušić, filosof, književnik, profesor teatrologije i dramaturgije, Crna Gora
5. Mr Miroslav Radonjić, teatrolog, pozorišni kritičar, Srbija

 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR