Švaba za regionalnu ligu

Poslednji selektor fudbalske reprezentacije one velike Jugoslavije, Ivica Osim Švabo, trenersku karijeru je završio u Japanu, posle preživljenog moždanog udara. Danas, iako u penziji, i dalje gubi živce oko fudbala. „ Isto mi je da li sam kod kuće, ili na klupi“.
Ovih dana je izjavio za engleske medije da nema više prepreka za osnivanje regionalne fudbalske lige.
‘Vreme je za regionalnu ligu. Otvorene su granice. Putujemo, sarađuju privrednici, političari, a i fudbal bi mogao da prati taj trend. Regionalna liga je spas za sve zemlje bivše SFRJ. Ako mogu klubovi da igraju u Evropi, zašto ne bi mogli i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu itd.“, pita se Osim.

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:
  Lansky napisao:Ako mogu klubovi da igraju u Evropi, zašto ne bi mogli i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu itd.

  Pa i 91. su naši klubovi mogli da igraju u Evropi ali ne i u Zagrebu. Zašto?

  Nemam ništa protiv regionalne lige, ona se veoma efikasno pokazala u košarci, ali imam protiv nasilja. Mada morate priznati ipak košarkaške saveze i klubove vode donekle normalnije i moralnije osobe koje mogu da iskontrolišu celu stvar oko nacionalnih i verskih tendencija. Da li sadašnji fudbalski rukovodioci širom SFRJ imaju istu tu crtu i sangu? Ako ne misle ovo da urade krajnje ozbiljno nek i ne započinju, ponovne tenzije nam nisu potrebne. Fudbal je postao nešto više od sporta.
  Mada i ja moram prema sebi biti iskren. Voleo bih da gledam Ljubljansku Olimpiju ili Dinamo na stadionu kraj šandorske bare.

 2. Lansky kaže:

  Od imena koja su značila nešto u Jugoslovenskom fudbalu, ostala su samo – imena. Dok smo u klupskoj košarci još neki faktor u Evropi, u fudbalu smo poslednja liga. To znači da bi prve sezone možda napunili stadione na račun stare slave, da bi vremenom shvatili da je jači bio derbi Spartak – Jagodina, nego recimo, Spartak – Nekadslavniželjezničar.
  Pre formiranja regionalne košarkaške lige, imali smo vrlo jaku srpsko – crnogorsku ligu, raspoređenu po košarkaškim centrima, puno dobrih igrača u njoj i PUNE dvorane. Jadranska liga je imala da spasava ostatak ex Jugoslavije gde je sve bilo zamrlo.
  Eventualno bi bila zgodna jedna fudbalska letnja liga ili kup, za bivše rivale iz Jugoslavije.

 3. Gost kaže:
  Lansky napisao:Od imena koja su značila nešto u Jugoslovenskom fudbalu, ostala su samo – imena. Dok smo u klupskoj košarci još neki faktor u Evropi, u fudbalu smo poslednja liga. To znači da bi prve sezone možda napunili stadione na račun stare slave, da bi vremenom shvatili da je jači bio derbi Spartak – Jagodina, nego recimo, Spartak – Nekadslavniželjezničar.
  Pre formiranja regionalne košarkaške lige, imali smo vrlo jaku srpsko – crnogorsku ligu, raspoređenu po košarkaškim centrima, puno dobrih igrača u njoj i PUNE dvorane. Jadranska liga je imala da spasava ostatak ex Jugoslavije gde je sve bilo zamrlo.
  Eventualno bi bila zgodna jedna fudbalska letnja liga ili kup, za bivše rivale iz Jugoslavije.

  Bila je nekada velika četvorka, dali bi to bilo predviđeno po paritetu iz bivših republika. Jer samo da razmislim Čelik, pa Velež, iz Ljubljane, Maribora, Skoplje, dva puta ili iz Prilepa, pa kad ih nabrojim do šesnaest tada tu nema mesta za Špartak. Ako bi pak bilo po kup sistemu i tada bi se kod nas stvorila neka TRAMVAJSKA liga iz Vojvodine možda samo Vojvodina. Setimo se NEKADA maksimalno je bilo dva kluba iz pokrajine, slučajno se našlo za jednu sezonu iz slatkog sela Crvenka. Proleter je ulazio izlazio kao i Špartak, i za dve sezone Novi SAD. Imao sam nekad neke veze sa fudbalom – ipak važi izreka velikog Puškaša velike pare tada će biti i uglednijeg VEĆEG fudbala. DGY

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: