Svaka garnitura ima svoju viziju pozorišta

Radna grupa zadužena za izmenu projekta Narodnog pozorišta koje se gradi u Subotici sastala se tokom prošle sedmice sa gradonačelnikom Modestom Dulićem.

– Članovi ovog tela imaju kontradiktorne informacije i različite stavove o poslu zbog kojeg su se okupili. Neophodno sagledati situaciju od trenutka rušenja pozorišta do ove faze, revidirati članove radne grupe, ali i proceniti i finansijske mogućnosti države, kao i potrebe grada za ovakvim pozorištem. Nerealno je zanositi se ambicijom da ćemo graditi pozorišnu zgradu poput onih u Budimpešti, Rimu, Beču, a da za četiri godine imamo još goru situaciju nego sada. Zbog toga je neophodno ovaj projekat realno sagledati, što znači da će deo objekta biti prenamenjen za komercijalne sadržaje, a deo koji je posvećen pozorištu biti umanjen. Očekujem da radna grupa u septembru izađe sa predlogom o razvoju projekta i načinu na koji će se to postići – rekao je Dulić.

 

Krajem prošle godine, tadašnji ministar prostornog planiranja dr Oliver Dulić, na zajedničkoj pres konferenciji sa Jožefom Kasom, predsednikom Upravnog odbora Narodnog pozorišta, izašao je u javnost sa idejom da se ipak deo nove zgrade teatra nameni i za komercijalne sadržaje. Nakon toga Skupština grada, na inicijativu odborničke grupe DS-a, i uz podršku SVM-a, izglasala je predlog da se formira radna grupa koja će raditi na izmeni projekta Narodnog pozorišta, pa i korigovati gabarit izgrađen od početka rekonstrukcije najstarijeg teatra u zemlji.

 

Ovako sročene odluke izazvale su novu zbrku, jer izgleda odbornici nisu znali da je gabarit, odnosno visina pozorišta ranijim odlukama umanjena i da je sada za oko 10 metara niža od prvobitnog projekta. Bez obzira na ove odluke, radovi na rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta već gotovo godinu dana stoje jer nema novca. Tako je i pre tri meseca potpisan ugovor sa beogradskom filijalom bečke firme „Sinepleks“ o izgradnji multipleks bioskopskih dvorana, ali njihovo ulaganje od tri miliona evra je tek na nivou namera, ukoliko bar toliko na ulože Republika i Pokrajina kako bi se objekat bar u tom delu doveo u stanje da može da se koristi.

 

Zgrada Narodnog pozorišta podignuta 1854. godine, a srušena je, osim najužeg zaštićenog dela, pre četiri godine kako bi se krenulo sa njenom rekonstrukcijom i dogradnjom. Čitav projekat izgradnje i opremanja, prema prvim proračunima, trebalo je da staje 30 miliona evra, a 90 odsto novca će obezbediti Republika i Pokrajina. Iako je pozorište već trebalo biti završeno, ono je tek betonska konstrukcija u centru grada, za koju se još uvek traži rešenje.

 

A. Isakov

PolitikaKOMENTARI

 1. dani! kaže:

  krajnje je vreme da se ovo ruglo u centru sredi,ja sam vec mislila da nikad nece,jer 4 godine je puno za ovako nesto i to u centru grada,sramota je da to jos nije reseno.i bilo bi lepo da izgleda bar slicno kao ono staro,jer ce totalno odstupati od okolnih zgrada.

   

 2. Limun kaže:

  Hoću pozorište i ništa osim pozorišta,kao što je i obećano !
  Zauvek ćete biti obeleženi u istoriji Subotice kao primer sramote,i ostalih pogrdnim rečima da me ne cenzurišu…

 3. samotnik kaže:

  Dakle klasicna navlakusa politicara. Prvo sruse. Zgrnu pare na projektu i na pocetnim radovima, Posle kada vide da tu i nema vise za njih vajde, prvo zasute o tome. Pa skontaju da sutnja ne pomaze posto malo malo neko spominje problem, e onda izlaze u javnost sa “ubij boze idejama” i mrcvare svoje gradjane tako dugo dok oni ne pristanu na bilo koju njihovu glupost.

  Pa da ih potsetim niste srusili buvljak, niste srusili bioskop, niti trzni centar. Srusili ste pozoriste, Pozoriste hocemo i da se izgradi!!! Nista megalomansko, samo onakvo kakvo je i bilo malo, lepo, suboticko pozoriste. Jednostavno zar ne?

 4. Stormwatch kaže:

  E moji novinari, zgrada je srusena 2007. godine a danas je 2012. izracunajte sami da li je to 4 godine.

 5. Pajo kaže:

  😎

 6. Pajo kaže:

  Kolika je kirija za pozoriste sad u prostorijama gde su sada???

 7. ivan kaže:

  koliko grad placa najam one dizalice koja neradi nista vec godinama?

  Da li to znaci da jos i sad moze da se iscedi koji dinar sa tog gradilista?

 8. Boris kaže:

  A šta je sazidano sa ciglom od starog pozorišta pitanje je sad?
  Nestala u zoni sumraka? 

 9. Poznanik kaže:

  PAJO; necemo ti reci kolka je kirija za pozoriste, nesmemo, nikako, jer ces onda i ti znati, a ti to nesmes znati nikako, nikako!!!!

 10. cupko kaže:

  Iz komentara vadim interesantne stvari:

  u vezi novca :

  1.koliko dajemo za najam pozorista (Za Mladost,lifka.Jadran itd)

  2.gde je stara cigla od pozorista ( mogli smo je prodati …)

  3.Koliko nas kosta mesecno ta dizalica.

  kad sve to saberemo pa puta 5 godina ……

  A u vezi projekta

  1.imamo pozoriste

  2.srusimo ga

  3.sagradimo skelet betonski

  4.sad cemo opet da rusimo

  Kakav ovde uopste komentar covek moze dati ?

 11. Pajo kaže:

  Poznanik:

  PAJO; necemo ti reci kolka je kirija za pozoriste, nesmemo, nikako, jer ces onda i ti znati, a ti to nesmes znati nikako, nikako!!!!

  5000Eura saznao sam!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR