Svako jaje biće numerisano, klase B više nema u prometu

Novim pravilnikom o kvalitetu jaja propisana su dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice, a Tamara Bošković iz Uprave za veterinu navodi da taj pravilnik donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A. Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D i E. SS su bila najkrupnija s 70 grama, a E najmanja s 45 grama.

Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaci

A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine – stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja – do četiri dana posle nošenja, napomenula je Boškovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju – u konditore ili kao hrana za životinje. Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista – od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.  Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja, navela je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv “neupakovana jaja”. Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase.

Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli – da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje, kazala je Boškovićeva. Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja. Do 21. dana od dana nošenja jaje može da dođe na tržište, sedam dana je period koji se više ne toleriše. Jaja će biti te svežine koje kupac u Srbiji i treba da zahteva, istakla je Boškovićeva.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili s pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Svetac kaže:

  Joj sto volem klasu D,jaja od Domace koke!

 2. gligorije kaže:

  sad ce oni i koke naterati kakva jaja da nose…

 3. Adrijana kaže:

  Ova priča sa jajima svakako neće uticati na deblji novčanik radnog čoveka

 4. Šaljivdžija kaže:

  Kakvu li će oznaku nositi jaja Marjanova?!

 5. Istina... kaže:

  Evropska unija dolazi sebi glave zbog najbrutalnijeg totalitarizma u istoriji civilizacije. Raspada se ali domaci poltroni joj verno sluze. Ovi prostori su uvek zaostajali za napretkom, cuvari te propasti su dileje sa diplomama.

 6. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  EU se po vama raspada od 1954 godine, a ona sve jaca i jaca bez obzira na vasa i ruska pisanija. Sto se tice oznake za jaja, to je upravo odlicna stvar….uvek znam da vestacka holandska jaja punjena djubretom ne kupujem….

 7. Istina... kaže:

  Samo teske konjine veruju da EU nije propala. Ona vise ne postoji sustinski, samo fiktivno. U njihovim glavama i propagandi.

 8. Indijanac kaže:

  Još je velika sreća što nisu izmislili XXL jaja.
  Zamislite kako bi izmučeno i jadno izgledale te kokoške koje bi po radnom zadatku morale da nose XXL jaja.

 9. gligorije kaže:

  istina jaje

 10. gligorije kaže:

  Dosadno jaje.

OSTAVITE KOMENTAR