Sve banke dužne da zamene oštećene novčanice

Većina građana nije upoznata sa činjenicom na koji način i gde mogu da zamene oštećene novčanice koje, na primer, ne žele da im prihvate trgovci.

 

Iako je to malo poznata informacija, sve banke su dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj, naveli su u kancelariji projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji".

novac-pare-zarada-zarade-plate-plata-dinari-jpg_660x330

"Dakle, ukoliko im se u rukama nađe oštećena ili zaprljana novčanica, nepodobna za opticaj, dovoljno je da potrošači svrate u najbližu banku i na blagajni je zamene za novac iste vrednosti", istakli su u toj kancelariji.

 

U banci se kao novčanica nepodobna za opticaj, između ostalog, prihvata kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto površine ispravne novčanice, preko cele novčanice su jasno uočljive mrlje, dodatni znaci, kada je uočljiv nedostatak boje novčanica ima najmanje jedno zacepljenje, jasno uočljive rupe, nedostaju joj delovi makar jedne ivice…

 

Čak i ako dođu u posed novčanice koja je u stvari manja od 51 odsto njene stvarne celine, uz odgovarajuću izjavu o tome kako je dospela kod njih , kako je došlo do oštećenja, šta je sa ostalim delovima novčanice, novac se može predati banci na zamenu, koja će je zatim proslediti NBS, koji će odlučiti o zameni novčanice.

 

Kada je reč o kovanom novcu, on može da se menja u slučaju da je zbog korišćenja u opticaju, korozije ili fizičkih uticaja promenio neke od svojih fizičkih osobina ili da je izrađen sa izvesnom greškom i kao takav pušten u opticaj.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR