Sve manja isporuka mleka

Suša je, naime, „desetkovala“ prinose kukuruza i soje i time uslovila rast cene stočne hrane, a proizvodnja mleka je sve teža.

 

“Situacija je jako ozbiljna, a količina mleka koje isporučujemo mlekari opada iz dana u dan”, zabrinut je ovih dana Josip Dulić iz Đurđina, kod Subotice, vlasnik farme sa 160 muznih krava, rase crni holštajn, koji je, pre samo godinu dana, mlekari isporučivao 1.600 litara mleka dnevno, zatim je smanjio na 1.100 litara, ovih dana, sveo je isporuke na samo 800 litara.

 

“Lucerku sam već potrošio, nabavka novih količina mi je suviše skupa, a zamena u „recepturi“ za stočnu hranu, sigurno će dovesti do daljeg smanjenja količine mleka. Uz ovo, od države nam stiže samo niz obećanja, i isplata drugog kvartala premija za mleko”, kaže Dulić.

 

Za domaće prerađivače nedostatak domaćih sirovina jeste moguć scenario, ali se oni ipak nadaju da do nestašice mleka neće doći. „Somboled“ je iz tog razloga korigovao otkupne cene mleka na svom otkupnom području za 14 odsto u odnosu na otkupne cene mleka u julu.

 

“Deficit svežeg sirovog mleka na tržištu Srbije svakako može da postane ozbiljan problem i zato je neophodno sagledati ga na svim nivoima mlekarskog sektora, od proizvođača mleka, industrije i nadležnih institucija” – kažu u „Somboledu“, koji posluje u okviru francuske „Laktalis“ grupe.

 

S druge strane, stručnjaci ističu da se ne očekuju veći potresi na tržištu mleka.

 

“U slučaju da dođe do manjka sirovine, kod nas posluju velike mlekarske industrije iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, koje mogu da koriste svoje zalihe iz ispostava u regionu, kako ne bi izgubile svoje pozicije na tržištu”, kaže za „Novosti“ Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije. “To međutim ne znači da ćemo imati veću domaću produkciju, ali ono što je najbitnije, potrošači neće osetiti bilo kakve poremećaje na tržištu. Inače, zbog slabe kupovne moći smanjena je potrošnja punomasnih sireva i maslaca, pa je i taj deo sirovina preusmeren na preradu dnevnog, pasterizovanog mleka, koje se najviše traži.”

 

Seljaci, kao primarni proizvoćači mleka dobijaju od 29 do 43 dinara po litru, zavisno od mlečne masti i takozvane ekstraklase. Pitanje je kako to da krajnji potrošač plati dva-tri puta višu cenu. Litar prerađenog mleka u prodavnicama košta od 70 do 85 dinara. Na pitanje zašto seljaci u ovom „lancu“ najmanje zarade, kažu da odgovor treba tražiti na relaciji prerađivač – trgovina.

 

“Vodeće mlekare nikada nisu pokazale kalkulaciju njihovog koštanja mleka” – kaže Milan R., proizvođač mleka iz okoline Uba.

 

“Litar sirovog mleka u zimskom periodu je mahom četiri odsto mlečne masti, a prerađivači ga „oberu“ na 2,8 ili pak 1,6 odsto, i isti litar kasnije prodaju dva-tri puta skuplje.”

 

B92KOMENTARI

 1. xD kaže:

  Zatvorite Imlek i Mlekaru Sabac pa ce onda biti dovolno mleka. Nama je potrebno samo Mlekara Subotica jer su oni definitivno najbolji 😀

 2. blat kaže:

  kupujem mleko od komšije, redovno viđam kravu čije mleko pijem. dobro meni, dobro komšiji, a mlekare neka se slikaju

 3. Subotica kaže:

  Suboticko mleko je skuplje od Beogradskih ali ga kupujem jer to ide u nas grad mada bi mogli malo da spuste cene!!

 4. xD kaže:

  Subotica:

  Suboticko mleko je skuplje od Beogradskih ali ga kupujem jer to ide u nas grad mada bi mogli malo da spuste cene!!

  pa nije, najskuplje je Imlekovo i sve njihove proizvode su najskuplje u Srbiji. A bitno imaju pare za njihove reklame i jos odmah brze napravili facebook stranicu samo da bi imali sto vise lajkova. E pa nek crku!!! Seljaci!

 5. xD kaže:

  OVA SLIKA JE JAAAKO LEPA 😀

 6. dragan kaže:

  Netreba ugasiti ni jednu mlekaru  ,šta više terba im dodati konkurenciju tako što bi se uvezlo mleko iz okolnih zemalja ,Mađarska ,Slovenija itd.

   

 7. xD kaže:

  dragan:

  Netreba ugasiti ni jednu mlekaru  ,šta više terba im dodati konkurenciju tako što bi se uvezlo mleko iz okolnih zemalja ,Mađarska ,Slovenija itd.

  Ma treba!!!

 8. bulgarenzi murateli kaže:

  E platite vi seljacima normalno, pa će vam oni  proizvoditi dovoljno mleka….Oni vam daju za sitne pare, a mlekare nam prodaju pola voda, pola viz  za skupe pare..

OSTAVITE KOMENTAR