Sve sam ih pobedio na istu ‘foru’

„Nijednog protivnika nisam mislio da ću tako lako da pobedim kao što sam učinio. Štebler prvak sveta od prošle godine, zasluženo me pobedio u polufinalu, ali mislim da sam ga ja ovde zasluženo pobedio. Japanac je bio izvanredan, kao i Gruzijac, ali je neiskusan, naučiće. Na kraju sam ih sve pobedio na istu ‘foru’. Šest meseci sam samo to vežbao, čuvao za ovo takmičenje i evo dovelo me do finala“, kazao je Davor Štefanek nakon osvajanja olimpiskog zlata.

stefanek

Olimpijski šampion, srpski rvač Davor Štefanek rekao je da je živeo za zlatnu medalju u Rio de Žaneiru i ponovio da će tek za nekoliko dana biti svestan šta je uradio.

„Živeo sam za ovo, radio…Sve je išlo svojim tokom i na kraju finale. Bila je teška borba, Jermen je izvanredan rvač, da sam izgubio tu borbu on bi zasluženo bio prvi. Kod nas ima desetak rvača gde nijanse odlučuju i dovoljan je samo sekund nepažnje. To se videlo u finalu, on je osvojio bod, posle toga je stao na 10 sekundi, dobio je kaznu, ja sam to iskoristio i osvojio olimpijsko zlato. Prezadovoljan sam, ali još ne znam koja je težina ove medalje. Kažu da ima pola kilograma, ali ja mislim da je mnogo teža“, rekao je Štefanek novinarima u Rio de Žaneiru.

Štefanek je sinoć osvojio zlatnu medalju pošto je u finalu pobedio Jermena Migrana Arutjunjana u kategoriji 66 kilograma grčko-rimskim stilom.

On je rekao da je ignorisao malo nezadovoljstvo jermenskih navijača po završetku meča, koji su mu zviždali.

„Kada sam se popeo na postolje, nisam mogao da verujem da sam tu. Kada sam ušao u polufinale odgledao sam snimke, slike i objave i krenule su mi suze. Tako će da bude i kad se vratim u Suboticu, kada me budu dočekali ljudi koje nisam izneverio, mada i da nisam uzeo zlato ne bih ih izneverio“, dodao je Štefanek.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković rekao je da je Štefanek izvanrednim rvanjem obradovao naciju.

„Očekivali smo medalju, a da li će biti zlatna, to je na Olimpijskim igrama lutrija. On je bljesnuo, odlično je rvao, pobedio je sve do finla a u finalu Jermena koji je vrlo nezgodan protivnik. Borio se maksimalno taktički dobro. Ono što smo sanjali, taj san je dosanjan. Srbija ima olimpijskog pobednika u rvanju i mi smo ponosni na to“, rekao je Trajković.

On je dodao da se nada da će zlatna medalja biti podstrek za ostale srpske sportiste u Riju.

„Neverovatna energija je izvirala iz njega, bio je toliko samouveren, toliko siguran da se i deo te energije preneo na nas. Nadam se da će pokrenuti niz osvajanja medalja, da se radujemo, da Srbija dođe gde joj je mesto. Dugo poznajem Davora, mislim da je on iznenađen, da će prava reakcija tek uslediti. Jeste se pripremao, čak nas je ubeđivao da će tako biti. Finale je trebalo obaviti sa mnogo koncentracije i strpljenja. Rvanje više od šest, sedam godina redovno donosi medalje sa velikih takmičenja. Imamo odlične mlade borce. Srbija će se, budite sigurni, na isti način veseliti i u Tokiju“, naveo je Trajković.

Bivši rvač Momir Petković, koji je 1976. godine za Jugoslaviju osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Montrealu 1976. godine, rekao je da je Štefanek napravio neverovatnu stvar za rvanje.

„Baza svega toga počinje iz Subotice. Krajnje je vreme da se pogleda malo dublje, kako da pomognemo malim sportovima koji nas na svim nivoima predstavljaju na najbolji način. Osim gospodina (Novaka) Đokovića, on je po mom mišljenju drugi čovek Srbije, iza (Nikole) Tesle. On nas predstavlja na način na koji nas niko ne može predstaviti. Davor je imao neverovatan turnir, nije imao nijednu nedoumicu a to je naročito važno u ovom trenucima i na ovakvim takmičenjima. Iz sveg srca mu čestitam“, rekao je Petković.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović rekao je da je Štefanek zasluženo osvojio zlato.

„On je fenomenalno rvao sve mečeve, dobio ih lako i glatko sa velikom superiornošću. Očekivao sam taj rezultat kada sam posle prve borbe video kako se bori i u kakvoj je formi. Jermenski rvač je jako dobar, verovatno najbolji u toj kategoriji, ali Davor je rvao pametnije. To je bio težak meč, kvalitetni protivnici, ne zna se ko je bolji, ali Davor je to bolje obavio i zasluženo osvojio zlato. Napokon da se čuje himna Srbije na Igrama. Nadam se da će to motivisati ostale sportiste, da ne bude samo Štefanek sa medaljom. To je i motiv za mlade rvače, za Davora je dosanjan san, a za mlade može da postane“, rekao je Lalović.

 

BetaKOMENTARI

  1. BiberPapar kaže:

    Čestitke i šta reći „B R A V O zlatni Davore“

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: